Pasif İdare (Passive Management) Nedir?

Pasif İdare (Passive Management) Nedir?

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Pasif İdare (Passive Management) Nedir?

Pasif idare (genellikle endeksleme olarak anılır), faal riske dayanmayan bir yatırım stratejisidir. Bunun yerine, S&P 500 yahut Dow Jones Endüstriyel Ortalama (DJIA) üzere bir piyasa endeksini kopyalamaya çalışır .

Kriptoda Pasif İdare Nedir?

Bir tıp yatırım stratejisi olan pasif idarenin ardındaki fikir, insanların daima olarak piyasadan daha uygun performans göstermelerinin pek mümkün olmadığı, bu nedenle pasif olarak “onunla birlikte hareket etmeleri” gerektiğidir. Bu fikir, mevcut piyasa fiyatlarının aslında mevcut tüm bilgileri yansıttığını ve insanların uzun vadede piyasayı yenemeyeceğini ima eden aktif piyasa hipotezi (EMH) ile yankılanır.

Dolayısıyla, etkin portföy idaresinin bilakis, pasif yatırım, sübjektif insan kararlarına bağlı değildir zira piyasa verimsizliklerinden kar elde etme teşebbüsleri yoktur. Bu nedenle, pasif idare makul bir varlık kümesine dayanmaz. Bunun yerine, fon yöneticisi bir piyasa endeksini izlemeye çalışır.

Ulaş Utku Bozdoğan: Pasif İdare (Passive Management) Nedir? 1

Pasif portföy idaresinin ana avantajları, daha düşük fiyatlar ve operasyonel maliyetlerin yanı sıra azaltılmış risklerle ilgilidir. Tipik olarak, pasif bir yatırım stratejisi, bir borsa endeksinin performansını izleyen uzun vadeli bir portföy oluşturacaktır. Bu türlü bir strateji uygulayan yatırım fonları ekseriyetle karşılıklı ve borsa yatırım fonları (ETF) ile ilişkilendirilir.

Bu nedenle, bu türlü bir yaklaşımın muvaffakiyet oranı, belli bir endeksle temsil edilen çok daha geniş pazar performansına bağlıdır. Esasen bu durum, kelam konusu stratejinin varlıkların seçiminde insan yanılgısı içermediği manasına gelir.

Tarihsel olarak, pasif portföy idaresi stratejileri , temel olarak düşük fiyatları nedeniyle etkin yatırımdan çok daha uygun performans gösterdi. Son yıllarda, bilhassa 2008 mali krizinden sonra, pasif yatırıma artan bir ilgi vardı.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap