Uniswap’in Kurucusu Hayden Adams Kimdir?

Uniswap’in Kurucusu Hayden Adams Kimdir?

Paylaş
BTC Piyasası: Uniswap’in Kurucusu Hayden Adams Kimdir?

Hayden Adams, tanınan kripto para borsası Uniswap’in kurucusudur. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in verdiği bir burs vasıtasıyla borsa planını hayata geçirmiştir.

Hayden Adams Hayatı

Hayden Adams, Ethereum üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir kripto para borsası olan Uniswap’ın kurucusudur. 21 Ekim 1992 yılında ABD’de dünyaya gelen Adams’ın genç yaşta teknolojiye ve finansa ilgi duyduğu bilinmektedir.

Uniswap’i kurmadan evvel, 2016 yılında Stony Brook Üniversitesi’nden Mühendislik Bölümü’nden mezun oldu. Üniversitede geçirdiği mühlet boyunca bilgisayar bilimi ve finansın kesiştiği alana ilgi duymaya başladı ve bu noktada teknolojiyi kullanmanın yollarını keşfetmeye başladı.

Bilgisayar bilimi geçmişi, merkezi olmayan sistemler ve akıllı kontratlar üzere mevzularda araştırma yayınlamasına yardımcı oldu.

Adams, Blockstack, Siemens ve Consensys üzere çeşitli teknoloji şirketlerinde yazılım mühendisi olarak çalıştı.

Siemens’te, havacılık ve uzay ve araba sanayisindeki müşteriler için tasarım keşifleri ve mühendislik simülasyonları yapıyordu, lakin neredeyse bir yıl çalıştıktan sonra misyonundan alındı.

O karanlık vakitlerde, arkadaşı Karl Froersh bir ışık huzmesi olarak geldi ve onu Reddit’teki kriptoyla ilgili birinci projesi olan “Tahmin piyasalarını yürüttüğümüz üzere zincir üzerinde merkezi olmayan borsaları çalıştıralım” başlıklı projeyle tanıştırdı. Proje metnini Ethereum blokzincir ağının kurucusu ünlü Vitalik Buterin yazmıştı.

Floresch, Adams’ın Ethereum Vakfı tarafından sağlanan 65.000 dolarlık bir hibe için başvurmasını önerdi. Uniswap isimli projesi hibeyi kazandı.

BTC Piyasası: Uniswap’in Kurucusu Hayden Adams Kimdir? 1

Uniswap Kuruluşu

Adams, 2018’de adım atmaya ve kendi şirketini kurmaya karar verdi. İnsanların Bitcoin ve Ethereum üzere tanınan kripto para üniteleri de dahil olmak üzere çeşitli dijital varlıkları alıp satmasına müsaade verecek merkezi olmayan bir borsa oluşturmak için bir mühendis olarak marifetlerini kullanma fırsatı gördü.

Ve böylelikle Uniswap doğdu. Merkezi olmayan borsa, akıllı kontratların kullanımı ve merkezi olmayan yapısı sayesinde kripto para topluluğu içinde süratle popülerlik kazandı.

Akıllı mukaveleler, alıcı ve satıcı ortasındaki muahedenin koşullarının direkt kod satırlarına yazıldığı kendi kendini yürüten kontratlardır. Bu mukaveleler, bir kontratın müzakeresini yahut ifasını kolaylaştırır, doğrular ve uygular.

Uniswap’te akıllı mukavelelerin kullanılması, dijital varlıkları alıp satmanın daha verimli ve inançlı bir yolunu sağlar. Ayrıyeten merkezi bir otoriteye olan muhtaçlığı ortadan kaldırarak Uniswap’i merkezi olmayan bir borsa haline getirir.

BTC Piyasası: Uniswap’in Kurucusu Hayden Adams Kimdir? 2

Uniswap, kuruluşundan bu yana popülaritesini artırdı ve şu anda dünyanın en yaygın kullanılan merkezi olmayan borsalarından biri haline geldi. 2020’de Uniswap, tek bir ayda 2 milyar doların üzerinde süreç hacmi işlediğini bildirdi. Uniswap, 2018’deki lansmanından bu yana toplam süreç hacminde 1 trilyon doları ve artmaya devam eden 3,9 milyon dolarlık kullanıcıyı aştığı için 2022 yılı Adams için rekor kırıyordu.

Adams’ın Uniswap’in geleceği için büyük planları vardır. Platformu geliştirmeye ve daha kullanıcı dostu ve verimli hale getirmeye devam etmek istiyor. Ayrıyeten platformda alınıp satılabilen varlık çeşitlerini genişletmeyi ve platforma kullanıcılar için daha da cazibeli hale getirecek yeni özellikler eklemeyi planlıyor.

Coindesk ile yaptığı bir röportajda Adams, Uniswap’in geleceğine ait vizyonundan şu biçimde bahsetmiştir:

“Uniswap’in dijital varlıkları merkezi olmayan bir biçimde satın almak yahut satmak isteyen herkes için başvurulacak platform haline geldiğini görüyorum. Platformu daha kullanıcı dostu ve verimli hale getirmek için daima olarak yeni özellikler ve iyileştirmeler üzerinde çalışıyoruz.”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap