Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’e ibretlik mahpus talebi!

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’e ibretlik mahpus talebi!

Paylaş
BTC Piyasası: Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’e ibretlik mahpus talebi!

Thodex‘in kurucusu Faruk Fatih Özer’in yargılandığı dolandırıcılık davasında savcılık, sanığın 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar mahpusunu istedi.
Kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 20 Nisan’da Arnavutluk’tan Türkiye’ye getirilerek tutuklanmıştı. Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesinde Faruk Fatih Özer’in de ortalarında bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya Özer ve 5 sanık tutuklu bulundukları cezaevinden getirilirken, birtakım müştekiler avukatları ile birlikte salonda hazır bulundu.

Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, Thodex platformuna ilişkin bilgi tabanında kelam konusu hesaplara gerçekte var olmayan ve kripto para cüzdanlarına aktarılmayan varlık bakiyesi tanımlamasının yapıldığı, yönetici yetkisiyle varlık oluşturma ve varlık silme süreçlerinin sanıklar Faruk Fatih Özer, Rana Azap, Serap Özer ve Ergün Acar tarafından yapıldığının tabir edildi. 2018 yılında varlık yatırma ve silme süreçlerine başlandığı, ağırlaştığı başka devrin ise 2020 Haziran ve 2021 Nisan devri olduğu aktarıldı.

Mütalaada, Faruk Fatih Özer’in şirketin kurucusu ve en üst yönetici olduğu, sanık İnanç Özer’in Faruk Fatih Özer’in ağabeyi olduğu, şirket data tabanınının 15 numaralı yöneticisi olduğu, sanık Serap Özer’in ise Faruk Fatih Özer’in kardeşi ve şirket data tabanının 14 numaralı yöneticisi olduğu kaydedildi. Sanıkların, müşterileri dolandırmak kastıyla hareket ettiklerinin söz edildiği, Thodex’in hata örgütü olduğunun açıkça anlaşıldığı ve 2 bin 27 mağdurun toplam ziyanının 257 milyon 862 bin 432 TL olduğu belirtildi.

Mütalaada, “Suç işlemek gayesiyle örgüt kurma ve yönetme”, “Bilişim sistemleri banka yahut kredi kurumlarının araç olarak Kullanılması suretiyle dolandırıcılık, tacir yahut şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” ve “Suçtan kaynaklanan mal varlığı pahalarını aklama” kabahatlerinden toplamda 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar mahpus cezasıyla yargılanmasını, Özer’in 5 mağdur istikametinden ise beraatı istendi. Öbür sanıklar hakkında değişen oranlarda cezalar istendi
Mahkeme heyeti, duruşmaya orta verdi.

İddianameden;

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kullanıcıların Thodex isimli kripto para borsasındaki hesaplarına erişemediği ve şirket sahibinin yurt dışına kaçtığı tarafındaki ihbar üzerine 22 Nisan 2021’de resen soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianamede 2 bin 27 müşteki yer alıyor.Faruk Fatih Özer’in de ortalarında bulunduğu 6’sı tutuklu 21 sanık hakkında “suç işlemek emeliyle örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemleri banka yahut kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir yahut şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve hatadan kaynaklanan mal varlığı pahalarını aklama” cürümlerinden 12 bin 164’er yıldan 40 bin 562’şer yıla kadar mahpus cezası isteniyor.

THODEX DAVASI NEDİR?

Geçen yıl pek çok kullanıcının mağdur olmasına sebep olan Thodex vurgununa yönelik soruşturma, nisan ayında başlatılmıştı. Elde edilen bilgilere nazaran o vakitten bu yana devam eden soruşturma kapsamında, kripto para borsasını para trafiği, sistemin işleyişi ve vurguna giden süreç hakkında bilgilere başvuruldu. Başsavcılık’tan yapılan açıklamaya nazaran ilgili kurumlardan rapor istenerek bilgi alınırken, iddianame, 21 kuşkulu hakkında hazırlandı.

Örgüt kurucusu ve yöneticisi olmakla suçlanan Thodex kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in üç farklı hata için 40 bin 562 yıla kadar mahpusu istendi. Borsanın kurucusu, örgüt kurma ve yönetme, hatadan kaynaklanan mal varlığı kıymetlerini aklama ve nitelikli dolandırıcılık ile suçlanıyor. Savcılık, kripto borsasına yönelik soruşturmasında bir örgüt şeması da çıkardı. Örgütün önderi olmakla itham edilen Faruk Fatih Özer’in yanı sıra 7 kuşkulu örgüt yöneticisi olmakla ve 13 kuşkulu örgüt üyesi olmakla suçlandı.

Verilere nazaran borsanın yaptığı vurgunun ölçüsü 356 milyon TL
Thodex’in bilgi tabanını inceleyen Mali Kabahatleri Araştırma Heyeti (MASAK)’ın her süreç üzerinde yaptıkları titiz araştırma sonucunda vurgunun ölçüsünün 356 milyon TL olduğu belirlendi. Bunların yanı sıra Btcpiyasasi.com olarak daha evvel bildirdiğimiz üzere, dünya üzerinde kripto varlıklar kullanılarak işlenen en büyük cürüm Türkiye’de gerçekleştirilen Thodex dolandırıcılığı oldu. Thodex vurgununda 400 bine yakın insanın 2 milyar dolardan fazla parası dolandırılmıştı.

SUÇLU OLMADIĞINI TEZ ETMİŞTİ

Faruk Fatih Özer savunmasına, “Medyada ve iddianamede yer alan tezler asılsızdır. Ben kimseyi dolandırmadım. Ben bir şirket kurmuştum, ve şirketim hacklendi. E-ticaret yaparak ticaret hayatıma bu formda başladım. Birinci kuruluş gayemiz e ticaret yapmaktı. E-ticaretle uğraştığım için kripto para dikkatimi çekti. Sonrasında toplumsal etrafım sayesinde çıkar elde edeceğimi gördüm ve şirketi bu tarafa çevirdim. Bünyeme kattığım yazılımcılarla taşınabilir süreçlere başladım. Kripto para borsası kurmak için tüm hayatım dijital dünyayla iç içe girdi. Rakip şirketlere de baktığımda eksik olduklarını farkettim ve bu alanda büyümeye karar verdim. Şirketimdeki yazılımcılarla birlikte yazılımcı şirkette yaptığım satın alma kontratını sunuyorum. 14.09.2017 de Şişli’de bir coin şirketi 100 bin lira ödenmiş sermaye ile kurdum. İstanbul Ticaret Odası’ndan aldığım evrakımı de sunuyorum. Thodex sitesine giren kullanıcılara aydınlatma metni sunuluyordu. Siteye üye olan bireylerin kimlik bilgileri ve istenilen görselle birlikte kişinin hakikat kişimi olduğunu belirleniyordu. Sitenin alım satımı sitenin art planındaki sistemden yapılıyordu. Kullanıcılar satın alma ve satma süreç komutu verdiğinde sistem liste sırasına alır akabinde her süreçte komite parası alırdı” dedi.

Özer savunmasının devamında sitenin art plandaki departmanlarının nasıl çalıştığını anlattı. Fatih Özer sanıklardan Cem, Ergün ve Can’ın şirket üzerinde karar alma yetkilerinin olmadığını tabir ederek, “Şirket üzerinde alınan tüm kararlar bana aittir. Ablam Serap Özer’in şirkette rastgele bir yetkisi yoktu. Şirketin benden öbür yetkilisi yoktur. Thodex’in banka ile olan süreçleri otomatik olarak yapılıyordu. Şirket üzerinde yapılan süreçleri bankalara excel tablosu biçimde her hafta kendim denetim ederek gönderiyordum. Güvenlik açığı olmaması için bunu yalnızca ben yapıyordum. Çalışanlarımın 2 yıldır tutuklu olması hukuk sistemimizde kara bir leke olarak hatırlanmasını istiyorum” diye konuştu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap