Nedir Bu FriendTech Çılgınlığı?

Nedir Bu FriendTech Çılgınlığı?

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Nedir Bu FriendTech Çılgınlığı?

Son günlerin en fazla konuşulan uygulaması friend.tech’e yakından bakalım mı? Yalnızca bir kaç hafta evvel başlayan bu uygulama ile kullanıcılar takipçilerine kendi profillerinin “hisselerini” satma imkanı sunuyor.

Araştırma yaparken gördüğüm şey beni baya şaşırttı zira proje birinci başta 10 Ağustos’ta bir davetiye çılgınlığı ile başlamış ve on binlerce kullanıcı akın etmiş lakin uygulama popülerliğini yalnızca üç gün koruyabilmiş. İşte tam bu noktada, friend tech en büyük yatırım şirketlerinden biri olan Paradigm’dan yatırım aldı. Böylelikle uygulamanın meşruyeti de sağlandı.

Ancak web sitesine girerseniz hakikat düzgün bir açıklama göremiyorsunuz. Whitepaper bile yok ve uygulamaya toplumsal medya hesabınızla giriş yaparken bir sürü de müsaade veriyorsunuz.

Coinbase’de kıdemli bir yazılım mühendisi olan yuga.eth’e nazaran, friend tech, TweetDAO ve Stealcam’ın baş geliştiricisi Racer tarafından oluşturuldu.

Friend Tech her bir pay süreci için %10 fiyat alır, bunun %5’i payı alım-satım yapılan profil sahibine dağıtılır, kalan %5’i ise hazine gelirlerine masraf.

Kulağa çok farklı gelmiyor mu?

  1. Tarayıcınız üzerinden friend.tech adresine gidin ve evvel paylaş butonununa akabinde “Add to Home Screen’e tıklayın ve artık uygulamanız hazır.
  2. Davet kodun girin ve X hesabınızı bağlayın.
  3. Aktif olabilmek için Base ağında ETH sahip olmanız gerekiyor. Yani bir ölçü ETH alıp bunları bridge yaparak BASE ağına aktarmalısınız.
  4. Bağlı cüzdan adresine yapılan transferin akabinde Friend.tech’i kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uygulamada bir profilin arz olan birinci payları fiyatsız sayılabilecek bir fiyatta lakin bu kısımda botlarla uğraşmak durumundasınız. Beni asıl korkutan kısım ise, uygulamanın kurgulandığı ekonomik model.

Ulaş Utku Bozdoğan: Nedir Bu FriendTech Çılgınlığı? 1

Arkasındaki kolay bir matematikle, fiyat üstel artıyor. Arz arttıkça, fiyat katlanarak artar.

Hisse Fiyatı = (Hisse Arzı)* 2 / 16000

Bu açıdan bakınca bizlerin aşina olduğu sanki bu bir Ponzi Şeması mı? Soruları da akıllara geliyor. Zira bu halde agresif büyüme pay fiyatının fazla pahalanmasına yol açacaktır ve kullanıcıları da hayal kırıklığına yaratabilir.

Aşağıda Dune üzerinden aldığım süreç datalarını görebilirsiniz.

Ulaş Utku Bozdoğan: Nedir Bu FriendTech Çılgınlığı? 2

Aşağıdaki grafikte ise etkin alıcı ve satıcıları görebilirsiniz. Güya hype biraz sönmeye başlamış üzere.

Ben şimdilik izlemeye devam edeceğim siz de riskinizi kesinlikle yönetmeyi unutmayın.

Ulaş Utku Bozdoğan: Nedir Bu FriendTech Çılgınlığı? 3
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap