ILCoin, Ölçeklenebilirlik Sınırını 5 GB’lık Blok İle Aşan İlk Proje Oldu!

ILCoin, Ölçeklenebilirlik Sınırını 5 GB’lık Blok İle Aşan İlk Proje Oldu!

Paylaş
BTC Piyasası: ILCoin, Ölçeklenebilirlik Sınırını 5 GB’lık Blok İle Aşan İlk Proje Oldu!

ILCoin Blockchain Projesi, 5 GB’lık blok boyutunu piyasaya sürerek blok boyutu sınırı konusunda adeta yeni bir piyasa rekoru kırdı. Bu başarı Kasım ayının ikinci yarısında uygulamaya konan RIFT protokol sayesinde mümkün oldu. ILCoin bu protokolün piyasaya sürülmesi ile beraber ölçeklenme problemini ve blockchain tabanlı verimli depolama problemini çözen ilk proje oldu. ILCoin bunu yaparken blockchain’in ana ilkelerinden de uzaklaşmadı.

Blokların değiştirilemezliği, düşük komisyonlar, şeffaflık ve aracılara ihtiyaç duyulmaması gibi dağıtık defter teknolojisinin ana ilkeleri sadece kripto para dünyasında değil aynı zamanda bütün dünyada bu teknolojiye yönelik büyük bir ilgi ortaya çıkardı. Ölçeklenebilirlik sorunu ise bu teknolojinin en büyük sıkıntılarından birisi oldu ve yıllarca blockchain’i geride tuttu. Birçok proje buna shard’lar ile sunucular arasında veri dağıtımı yapmak, blok boyutunu büyütmek veya zincir dışı çözümlere geçiş yapmak şeklinde çözüm bulmayı denese de,  blockchain’in güvenlik veya merkeziyestizlik gibi iki ana ilkelerinden feragat etmek zorunda kaldılar. 

2015 yılında ILC isimli kripto para ile piyasaya giren ILCoin, bundan dört yıl sonra ILCoin Blockchain Projesini hayata geçirdi. Projenin temel hedefi ise endüstrinin en büyük sorunlarını çözmek ve blockchain’in kullanılabilirliğini arttırmak oldu. 2019 yılı ILCoin ekibi ve projesi için önemli gelişmelere sahne oldu. Proje yılın başında hacker’ların aşamayacağı C2P konsensüs’unu sundu. Bu gelişme ağın güvenliğini eşi benzeri olmayan bir şekilde arttırdı. Kasım ayında ise proje ölçeklenebilirlik sorununu çözmeyi hedefleyen RIFT protokolünü tanıttı.

ILCoin ekibi yeni gelişmeler sayesinde Satoshi Nakamoto tarafından icat edilen temel prensipleri, tamamen yeni bir teknolojik altyapıya oturtmayı başardı ve modern taleplere yanıt odlu. RIFT protokol standart bloklar ve içerisinde işlemlerin olduğu mini bloklar olmak üzere iki katmana ayrılmakta.

Mini bloklar’ın, standart blokların aksine, madenciliği yapılmıyor ve bunlar direkt sistem tarafından üretiliyorlar. Bu da ağa sınırsız bir ölçeklenebilme potansiyeli sunmakta. Mini bloklar referanslar ile birbirine bağlı olup, her zaman bir üst bloğa bağlı çalışıyor ve verilerin ayrılmamasını sağlıyor. RIFT buna ek olarak bireysel blokların paralel bir şekilde senkronize olabilmesini de sağlayıp, ağın tıkanmasını engelliyor.

ILCoin Genel Müdürü Norbert Goffa, konu hakkında yaptığı açıklamada RIFT protokolün blockchain konseptini tamamen değiştirdiğini, ”simültane ama eş zamanlı olmayan blok teknolojisi” ile bunu başardığını, hem FIFO hem de ağın en büyük problemlerini çözerek eşi benzeri olmayan bir hızda büyük blokları yönetebildiğini vurguladı.

5RIFT, 5 GB boyutundaki bir blok, 3 dakikalık bir blok üretim süresi ve 232 byte’lık bir işlem boyutu için 23.140,987 tx/blok gibi etkileyici bir işlem hızı sunmakta. Geliştiricilerin ifadesine göre bu teknolojinin tek limiti, mevcut ağ kapasiteleri olarak gözükmekte.

ILCoin Blockchain proje ekibi yeni kodu sisteme eklemek için bir hard fork gerçekleştirdi ve güncellemeden kısa süre sonra geliştirilmiş bloklar sisteme girildi. . Kasım ayının sonundan itibaren bu problemin çözüldüğünün kanıtı olan 5 GB’lık boyuta sahip blokların kullanıma sunulacağı belirtilmekte. Şu an için ILCoin’in ekosistemi tam işlevselliğe dönüyor ve ILC işlemleri kademeli olarak devam ettiriliyor. Borsalar da bu forkun uygulanması konusunda çalışmalara başladı.

Üstün özellikleri ile RIFT tüm blockchain endüstrisi için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. RIFT, büyük çaplı ağlar içerisinde yüksek verimlilik sağlayan ve oldukça hesaplı bir şekilde zincir üstü depolama için somut bir temel oluşturan ilk çözüm oldu.

Proje hakkında daha fazla bilgi almak ve detayları kaçırmamak için ILCoin Geliştirici ekibinin Telegram kanalını, RIFT teknolojisinin blue paper‘ı için ise resmi internet sitesini ziyaret edilirsiniz.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap