Gece yarısı yayımlanan kripto para ile ilgili yönetmelik ne anlama geliyor?

Gece yarısı yayımlanan kripto para ile ilgili yönetmelik ne anlama geliyor?

Paylaş
BTC Piyasası: Gece yarısı yayımlanan kripto para ile ilgili yönetmelik ne anlama geliyor?

İçerik

16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte, Türkiye’de kripto paraların ödemelerde kullanımı yasaklandı.

“Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” başlığı ile yayınlanan yönetmelik, 30 Nisan 2021’de yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra kripto paralar, ödemelerde kullanılamayacak, şirketler bu varlıklara yönelik ödeme hizmetleri veremeyecek.

Peki, bu karar tam olarak ne anlama geliyor, hangi şirketleri nasıl etkileyecek? Konunun uzmanları gelişmeyi nasıl yorumluyor?

Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul: “Kayıt dışılığı önlemek için yapılmış bir düzenleme”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Fatma Ulucan Özkul, yönetmeliğin kayıt dışılığı önlemek için yapıldığını ifade etti. Özkul, “Kripto transferlerinde banka dışında hiçbir kurum aracılık edemez. Kayıt dışılığı önlemek için yapılmış bir düzenleme. Bankalar üzerinden tüm kripto işlemleri takip edilebilecek. Bir sonraki adımda vergi düzenlemesi gelir gibi düşünüyorum.” dedi.

Bankaları etkiliyor mu?

Avukat Sima Baktaş’ın değerlendirmelerine göre, yönetmelik bankaların kripto para borsalarına hizmet vermesini engellemiyor. Dolayısıyla kullanıcılar borsalara banka hesaplarından para yatırıp çekebilecekler. Baktaş, “Bu yönetmelik, 6493 sayılı kanun gereği elektronik para lisansı alan ödeme kuruluşları içindir. Bankalar için değil. Kripto paranızı borsalara yatırıp ya da kripto paranızı Türk Lirası’na çevirip bankalara gönderebilirsiniz.” yorumunu yaptı.

Baktaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın lisans verdiği ödeme kuruluşlarının doğrudan ve dolaylı olarak kripto para ödemelerinde aracı olmaması hususunda net bir tavır sergilediğini söyledi.

Celil Öztürk: “Kripto para kullanımını ciddi ölçüde sınırlıyor”

Hukukçu Celil Öztürk ise yönetmelikle beraber kripto paraların kullanımının ciddi ölçüde sınırlandığının altını çizdi. Öztürk, kripto para borsaları için tek ödeme kanalının bundan böyle bankalar olacağını, ana amaçlardan birinin banka kanal üzerinden kripto para işlemlerinin daha kontrol edilebilir hale getirilmesi olduğunu belirtti.

Avukat Oğuz Evren Kılıç: “İlk kez kripto varlık tanımı yapıldı”

Öte yandan Avukat Oğuz Evren Kılıç ise Twitter hesabında yaptığı değerlendirmede, yönetmelik ile birlikte ilk kez kripto varlık tanımı yapılmasına dikkat çekti, “Bu, Türkiye’de artık kripto varlıkların resmen ve hukuken tanınması ve tanımlanması anlamına geliyor.” dedi. Kılıç, bunun bir yönetmelikten ibaret olduğunun unutulmaması ve yönetmeliğin hiyerarşik olarak yasalardan aşağı olduğunu vurguladı.

Kılıç, kredi kartı ve benzeri araçlarla kripto para alım satımı yapılamayacağını, kripto paranın hiçbir alışverişte kullanılamayacağını ve elektronik ödeme hizmeti sağlayıcısının kripto para hizmeti veremeyeceğini ekledi.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap