Decentraland nedir? Metaverse’ün kapak yıldızı hakkında bilmeniz gerekenler

Decentraland nedir? Metaverse’ün kapak yıldızı hakkında bilmeniz gerekenler

Paylaş
BTC Piyasası: Decentraland nedir? Metaverse’ün kapak yıldızı hakkında bilmeniz gerekenler

İçerik

Decentraland nedir?

Son zamanlarda Facebook’un hamlesiyle herkesin dilinde olan “metaverse” kavramını aslında en kolay deneyimlediğimiz alan oyunlar oluyor. Hatta blok zinciri teknolojisiyle birlikte merkeziyetsiz bir altyapıda oluşturulan oyunlar.

Çünkü bu oyunların içerisinde sahip olduğunuz tüm özellik ve materyallere gerçek anlamda sahip olabiliyorsunuz. Avatarınıza yeni kıyafetler satın alabiliyor, onları isterseniz kripto cüzdanınızda saklayabiliyor, isterseniz pazar yerlerinde satabiliyorsunuz.

Decentraland de böyle bir metaverse deneyimi sunan, içinde oyunlar, sergiler ve birçok farklı etkinlik yaratılabilen 3 boyutlu bir sanal gerçeklik platformu. Ayrıca merkeziyetsiz olarak kurgulanan ve Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen ilk sanal gerçeklik platformu. Araziler satın alabileceğiniz, bu arazilerde kendi alanınızı yaratabileceğiniz, ücretsiz bir şekilde avatarınızı oluşturabileceğiniz, farklı etkinlik veya oyunlara dahil olup ödüller kazanabileceğiniz bir evren.

Bu evrende sahip olduğunuz ve alıp satabildiğiniz her şey de aslında ERC721 standardında, yani Ethereum ağında birer NFT. Araziler, karakterleriniz için kıyafetler ve başka ürünlerin hepsini NFT olarak alıp satabilirsiniz.

Decentraland ne zaman ortaya çıktı?

İlk kez 2015’de geliştirilmeye başlanan Decentraland projesinin teknik dökümanı Esteban Ordano, Ariel Meilich, Yemel Jardi ve Manuel Araoz tarafından yazıldı. O zamandan bu güne teknik dökümanda yazılanların bir kısmı değişikliğe uğrasa da, merkeziyetsiz bir sanal evren platformu olma hedefi değişmedi. Bu hedefe yönelik ciddi geliştirmeler yapan ekip MetaMask dahil bir çok kripto projesiyle de ortak etkinlikler yaptı.

Decentraland’de Metamask şapkalı bir avatar

Decentraland’in bugünü ve yarını

2017’de beta sürümü çıkan platform, 20 Şubat 2020 yılında halka açık olarak kullanılabilir duruma geldi. 2021 yılında ise hem NFT’lerin yükselişi hem de metaverse kavramının yaygınlaşmasıyla odak noktası haline geldi.

Aralarında Animoca Brands ve Digital Currency Group’un da yer aldığı yatırımcılardan 50 milyon dolardan fazla yatırım çeken Decentraland, bu sene içinde NFT alım-satım hacimlerinde de kendini gösterdi. Sotheby’s adlı ünlü müzayede evi de ilk sanal galerisini Haziran 2021’de Decentraland üzerinde açtı.

Sanal evren üzerinde sergiler, oyunlar, festivaller yer aldı ve hala benzer etkinlikler yer almaya devam ediyor. İleri tarihli etkinlikler için Decentraland etkinlik sayfalarından kendi takviminize ekleyip hatırlatıcı da kurabilirsiniz.

Decentraland üzerinde geliştirmek ve Decentraland DAO

Platform üzerinde ürün ve arazi satın alabilirken aynı zamanda eğer yazılım geliştiriciyseniz kendi ürünlerinizi de geliştirebilirsiniz. Bunları isterseniz kendi avatarınız için geliştirebilir, isterseniz de platformun pazar yerinde (marketplace) satabilirsiniz.

Decentraland bir DAO (Decentralized Autonomous Organisation) mekanizmasına sahiptir. Bunun anlamı, “Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon”dur ve sistemsel değişiklikler topluluk oylamarına göre yapılır. Merkezi bir karar verici yoktur ve topluluğun ortak kararları önemlidir. MANA token sahipleri, politika güncellemelerini, yaklaşan LAND (arazi) açık artırmalarının özelliklerini ve platformda izin verilen içerik türlerini önererek ve oylayarak Decentraland dünyasının ne yöne gideceğini kontrol eder.

Decentraland’de LAND haritası, yani araziler

MANA nedir?

Decentraland üzerinde alışveriş MANA üzerinden gerçekleşir. Yani bu evren Ethereum ana zincirine dayanan MANA adında bir token’a sahip. Bir ürün alıp satarken MANA ile ödeme yapılır.

Birçok kişi “MANA coin nedir” sorusuyla birlikte bu konu hakkında bilgi almak istiyor. Ancak “MANA coin” yerine “MANA token” demek daha doğru olur. Bilindiği üzere coin, kendine ait bağımsız bir blok zincirine sahip olan kripto varlıklara deniyor. Token, bu açıdan halihazırda mevcut bir blok zinciri üzerinde oluşturulmuş olması nedeniyle farklı. MANA da kendi blok zinciri üzerinde değil de Ethereum blok zincirinde oluşturulmuş olan bir token. Dolayısıyla “MANA coin” ifadesinden ziyade “MANA token” daha doğru bir ifade.

Phemex sponsorluğunda

MANA nasıl alınır ve nasıl saklanır?

MANA’yı, Ethereum blok zincirini (ERC20 standardını) destekleyen merkezi veya merkeziyetsiz borsadan satın alabilirsiniz. Yine Ethereum blok zincirini destekleyen kripto para cüzdanlarında veya satın aldığınız platformda da saklayabilirsiniz.

6 milyar doların üzerinde günlük işlem hacmiyle global kripto para borsası Phemex de MANA’yı listeliyor. Basit arayüz ve güvenli altyapıyla Phemex’te MANA’yı USDT’ye karşı alıp satabilirsiniz. Üstelik şimdi Phemex’e kaydolmak, 100 dolara kadar hoşgeldin bonusuyla birlikte geliyor. MANA işlemleri için Phemex’e şimdi kaydolun.

Halihazırda devam eden ve toplamda 100 bin USDT’lik yatırma bonusu kampanyası için Phemex’in Türkiye’deki resmi platformu Phemex TR’ye de göz atabilirsiniz.

MANA fiyatı ve MANA geleceği

MANA fiyatı, özellikle metaverse kavramının popüler olduğu son dönemlerde hızla artış yaşadı. Uzun vadede sanal evrenlerin geleceğinin parlak olduğu ve bu alana çok fazla yatırımların da söz konusu olduğu düşünüldüğünde, geliştirmeler devam ederse Decentraland için de gelecek parlak görünüyor.

MANA fiyat grafiği, 13 Kasım 2021

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap