Bitcoin hakimiyeti artmaya devam ediyor: BTC fiyatına tesir eder mi?

Bitcoin hakimiyeti artmaya devam ediyor: BTC fiyatına tesir eder mi?

Paylaş
BTC Piyasası: Bitcoin hakimiyeti artmaya devam ediyor: BTC fiyatına tesir eder mi?

Investing.com – Bitcoin’in kripto para piyasalarındaki hakimiyeti son günlerde tekrar tırmanışa geçti.

Haziran ayında Bitcoin merkezli yükseliş esnasında %52 düzeyine kadar çıkan BTC hakimiyeti, yaz aylarında bir ölçü gerileyerek %48 bandına düştü. Bitcoin’in piyasa kıymeti, Eylül ayından itibaren yine yükselişe geçerken ivmenin Ekim ayında hızlandığı görülüyor. 

Bitcoin hakimiyet oranı nedir?

Bitcoin hakimiyeti oranı, kripto para pahasının toplam kripto para piyasa pahasındaki hissesini tabir eder. Gelinen noktada Bitcoin, %50 hakimiyet oranıyla toplam piyasa pahasının yarısını temsil eden bir pozisyonda bulunuyor.

Geçmiş periyotlara ilişkin datalar denetim edildiğinde son boğa periyoduna denk gelen 2021 yılının birinci aylarında BTC hakimiyeti %70 düzeylerine çıkarak son yılların doruğunu kaydetti. Bu tepeden keskin bir düşüş gören hakimiyet, bir yıllık müddet zarfında %40’ın altına kadar gerileyerek tarihi taban düzeylerini test etti. Birebir periyotta boğa piyasası şartlarında altcoin’ler yönelik keskin talep artışı kaydedilirken BTC hakimiyeti, altcoin piyasasında çıkışların hızlandığı 2022 yılında tekrar yükselişe geçti. Geçmiş devir datalarına göre  BTC hakimiyeti yükselişinin ayı piyasasında meydana geldiği çıkarımı göz önüne alındığında keskin bir artışın akabinde BTC’ye aktarılan fonların altcoin piyasasına aktarılarak boğa döneminin başladığı görüldü. 

Özellikle belirsizlik periyotlarında kripto piyasasında inançlı liman olarak görülen Bitcoin’in sabit kripto paralarla birlikte hakimiyetini artırması olağan bir hareket olarak kabul ediliyor. Bilhassa önümüzdeki yıl Bitcoin ödül yarılanmasının gerçekleşecek olması, BTC’ye aktarılan sermayenin artışında kıymetli bir faktör olarak görülüyor.

Bitcoin halving periyotlarında nasıl hareket ediyor?

Önceki yarılanma periyotları denetim edildiğinde de Bitcoin baskınlığının halving öncesi arttığı görülebilir. Örneğin 2016 yılında halving öncesi periyotta BTC hakimiyeti %80’lerden %90’a kadar yükseldi. Halving sonrası devirde ise hakimiyet %80 düzeylerine geri çekilirken BTC fiyatıyla birlikte altcoin’lerde bir yükseliş meydana geldi. 

2020 yılındaki ödül yarılanması etkinliğinde ise görünüm biraz daha farklı şekillendi. O periyotta altcoin piyasasının gelişmesine bağlı olarak BTC hakimiyeti halving öncesi %50 – %60 bandında hareket ediyordu. Halving sonrası periyotta BTC’nin fiyatındaki yükselişle birlikte baskınlığının %70 doruğuna kadar yükseldiğini gördük. Lakin piyasada istikrar sağlandıkça altcoin piyasasına kayan fonların akabinde BTC hakimiyeti tekrar %50 bandına çekildi. 

Cari devirde de misal bir döngü görülürken halving öncesi BTC baskınlığı tekrar artmaya başladı. BTC fiyatı ise yılbaşından bu yana %66 oranında yükseliş kaydetti ve birçok aksiliğe karşı 25.000 dolar üzerinde sağlam bir taban oluşturan bir manzara veriyor. 

İçinde bulunduğumuz periyotta ise ödül yarılanmasıyla birlikte, spot Bitcoin ETF onayı ve Fed’in faiz artışını sonlandırması, piyasa için en değerli katalizörler olarak kabul ediliyor. Bunun yanında jeopolitik problemler ve global iktisattaki meçhullükten kaynaklı risk iştahındaki düşüş, Bitcoin başta olmak üzere kripto piyasaları için büyük bir sorun olarak kabul ediliyor.

Bu yüzden karamsar görüşlere sahip kimi yorumcular, 2024 yılındaki halving olayının geçmiş fiyat döngüsünü yansıtmayabileceği tarafında görüş sunuyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap