Avustralyalı düzenleyici, Facebook’taki geçersiz reklamlar için Meta’ya dava açtı

Avustralyalı düzenleyici, Facebook’taki geçersiz reklamlar için Meta’ya dava açtı

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Avustralyalı düzenleyici, Facebook’taki geçersiz reklamlar için Meta’ya dava açtı

Investing.com – Avustralya’da tüketici hakları gözlemcisi, Facebook’ta yayımlanan dolandırıcılık reklamlarını gerekçe göstererek ana şirketi Meta’ya dava açtı.

Avustralya gözlemcisi, 2021 yılında ülke vatandaşlarından toplamda 100 milyon Avustralya dolarını bulan kripto para dolandırıcılık girişiminde Facebook’ta yayımlanan reklamlardan dolayı sosyal medya platformunun ana şirketi Meta’ya bir dava açtı.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), dava gerekçesinde şirketin Facebook’ta yayımlanan dolandırıcılık reklamları hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia ederek müdahale edilmemesi konusundaki ihmalinden dolayı Meta hakkında Avustralya Federal Mahkemesi’nde yasal işlem başlattı.

Davaya konu olan sahte reklamlar hakkında konuşan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı Rod Sims, dolandırıcıların kripto para planlarına yatırım için teşvik eden reklamlarda Facebook kullanıcılarının Avustralya’nın tanınmış isimleriyle kandırıldığını söyledi.

Kullanıcıları ikna etmek için sahte reklamlarda görselleri ve sözde alıntıları kullanılan Avustralya’nın tanınmış isimleri arasında TV sunucusu David Koch, eski dönem Yeni Güney Galler Başbakanı Mike Baird ve iş insanları Dick Smith ile Andrew Forrest gibi ünlülerin bulunduğu söyleniyor. Bu tanınmış kişilerin sahte kripto planlarıyla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen görsellerinin ikna etme unsuru olarak kullanıldığı bilgisi verildi.

Bu gelişmeden önce ise ülkenin maden milyarderi Andrew Forrest, geçen ay görsellerinin böyle bir reklamda kullanılması üzerine Meta’ya dava açmıştı. Zira Facebook’ta görülen reklamlar, ünlü kişilere atfedilen alıntılarla birlikte sahte bir makaleye yönlendirilen bağlantılar içeriyordu.

ACCC, şimdi Meta’nın dolandırıcılık içeren reklamlardan haberdar olduğunu, hatta birkaç şikayette bulunulmasına rağmen sorunu çözmek için gerekli adımları atmadığını iddia ediyor.

Sims, dolandırıcılığın boyutu hakkında da bilgi verirken bir kişinin bu girişim neticesinde 650 bin Avustralya dolarından (479 bin ABD doları) fazla kaybı olduğunu vurguladı.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu tarafından sunulan raporlara göre tüketiciler, 2021 yılında kripto paralarla ilgili dolandırıcılık girişimlerinde 100 milyon Avustralya dolarına yakın bir para kaybetti. 

Meta ise yapılan açıklamalarda sahte reklamların politikalarını ihlal ettiğini ve şirketin platformlarında bu tür dolandırıcılık faaliyetlerini tespit etmek ve engellemek için teknolojiler kullandığını kabul ediyor. Şirket, ayrıca ACCC’nin soruşturmasıyla iş birliği içinde olduklarını dile getirirken, dava sürecinin devam etmesinden dolayı daha fazla ayrıntı vermedi.

Yazar: Günay Caymaz

Kaynak:  Investing TR

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap