ABD Hesap Verebilirlik Ofisi: “Kripto nezareti için federal düzenleyicilere gereksinim var”

ABD Hesap Verebilirlik Ofisi: “Kripto nezareti için federal düzenleyicilere gereksinim var”

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: ABD Hesap Verebilirlik Ofisi: “Kripto nezareti için federal düzenleyicilere gereksinim var”

Finansal Hizmetler Komitesi temsilcileri Maxine Waters ve Stephen Lynch tarafından hazırlanan ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) raporu, kripto varlıklar açısından değerli bir düzenleyici boşluk olduğunu tescilledi ve sorunu çözmek için yekpare devlet yaklaşımı (whole-of-government) önerdi.

Raporda, “Hiçbir federal finansal düzenleyicinin, menkul değer olmayan kripto varlıklar spot piyasasını kapsamlı bir formda düzenleme yetkisi yoktur. Blokzincir ile ilgili riskleri ele almak için çalışan resmi bir uyum sistemi, risk sürecini belirleyebilir ve çok geç olmadan gerekli aksiyonların alınmasına yardımcı olabilir.” tabirleri yer aldı.

Mart 2022 tarihli bir kararnameye nazaran Hazine’nin Finansal İstikrar Nezaret Kurulu, kripto varlık nezaretine kapsamlı bir yaklaşımın geliştirilmesine öncülük etmekle görevlendirilmişti.

GAO’nun bilhassa tasa duyduğu husus, stabilcoin’ler üzerinde düzenleyici yetki açısından büyük bir boşluk olması. Bu durum, ABD finansal düzenleyici yapısının parçalanmış olduğunu ve bilhassa rezerv düzeyleri ve rezervlerin halka açıklanmasıyla ilgili standartlar konusunda problemler olduğunu gösteriyor.

Rapor, rezerv varlıklarının ve kontrol sonuçlarının sistemli olarak denetim edilmesi ve halka açıklanmasının yanı sıra geri ödeme haklarına ait yasal bir çerçevenin oluşturulması gerektiğini savunuyor.

Merkeziyetsiz finansın bulaşıcı potansiyeli

Rapor, merkeziyetsiz finansın (DeFi) piyasa büyüklüğünün artmasıyla birlikte, kripto iktisadına ve geniş kapsamlı makro piyasaya yönelik riskin de arttığını belirtiyor.

DeFi’de aracıların olmaması, uyumluluk ve tüketici müdafaası konusunda düzenleyici telaşları ortaya çıkarıyor. Rapor, bu hizmetlerin giderek daha fazla birbirine bağlandığını ve merkezi olmaktan çıktığını göstererek finansal şoklar ve yasa dışı finans üzere riskler için ortam hazırlandığını tabir ediyor.

Ayrıca Hazine Departmanının Finansal Cürümlerle Uğraş Ağı (FinCEN) üzere düzenleyici kurumların, mevcut düzenlemelerin bu platformlara nasıl uygulanabileceğini değerlendirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Yedi öneri

Rapor; Tüketici Finansal Muhafaza Ofisi (CFPB), Emtia Vadeli Süreçler Kurulu (CFTC), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Federal Rezerv Sistemi, Ulusal Kredi Kooperatifleri Yönetimi (NCUA), Para Ünitesi Düzenleme Dairesi (OCC) ve Menkul Değerler ve Borsa Kurulu (SEC) üzere ABD’nin kıymetli finansal düzenleyicilerinin, birlikte resmi bir uyum sistemi oluşturması yahut mevcut mekanizmayı uygun formda adapte etmesi gerektiğini söylüyor.

Ancak kuruluşlar ortasında sadece NCUA kendisine yöneltilen öneriyi kabul etti.

Diğer düzenleyiciler ise tavsiyelere yönelik bir açıklama yapmadı lakin İstikrar Nezaret Kurulu (FSOC), mevcutta bir uyum gayreti içerisinde olduğunu bildirdi.

Bu makale birinci olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap