Çin’in dijital parası 1 milyar kullanıcılı WeChat’e de geliyor

Çin’in dijital parası 1 milyar kullanıcılı WeChat’e de geliyor

Paylaş
BTC Piyasası: Çin’in dijital parası 1 milyar kullanıcılı WeChat’e de geliyor

Uzun süredir merkez bankası dijital parası olan e-CNY üzerinde çalışmalar yürüten ve birçok eyalette testler yapan Çin, hala dijital yuan’ı ülke çapında kullanamıyor olsa da önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Çinliler “Süper uygulama” adını verdi

Dijital yuan’ın, ülkenin en çok kullanılan ödeme ve mesajlaşma platformu olan WeChat’e de geleceği belirtildi. WeChat’in 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor. Platform Çin dışındaki ülkelerde pek fazla bilinmiyor ancak Çin’de ciddi şekilde popüler… Çin vatandaşları WeChat ile yemek siparişinden taksi çağırmaya, ödeme yapmaktan mesajlaşmaya kadar birçok uygulamayı kullanabiliyor. Çinliler fazla özelliğe sahip olmasından ötürü WeChat’e “Süper uygulama” adını veriyorlar.

Kullanıcılar WeChat Pay ile mağaza ve dükkanlarda barkod okutarak ödeme yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra uygulama çevrimiçi alışverişlerde de kullanılabiliyor. WeChat Pay’in de aylık 800 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.

Bilindiği üzere Çin, e-CNY konusunda bugüne kadar kura çekimi vasıtasıyla bazı vatandaşlarına dijital yuan dağıtarak, bu kişilerin belirli bölgelerde alışveriş yapmasını sağladı ve denemeleri bu şekilde icra etti. Ancak Çin Merkez Bankası (PBOC), dijital paranın kullanımını hızlandırmak için gaza bastı ve kısa sürede yaygın hale gelmesi için düğmese bastı. İşte WeChat hamlesi de bu şekilde geldi. PBOC son olarak, e-CNY için bir uygulama geliştirip, IOS ve Android kullanıcılarının hizmetine sunmuştu. Ancak uygulamanın kısıtlı bölgelerde indirilebildiği belirtiliyor.

AliPay de denemeleri başlattı

Çin’de WeChat ile birlikte en çok kullanılan diğer uygulama ise Alibaba’nın ödeme platformu ALiPay… WeChat’in en büyük rakibi olarak gösterilen AliPay de dijital yuan testlerine başladı.

Çin hükumeti ayrıca, dijital yuan’ın Pekin’deki Kış Olimpiyatları’nda da kullanılmasını istiyor. Uzun süredir devam eden çalışmalar uygulamanın bu yarışmaya yetiştirilmesi içindi.

ABD’li politikacılar ise kendi sporcularının dijital yuan kullanmasına karşı çıkıyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap