2025 Yılı İçin Kripto Para Düzenlemesine Değerli Yeşil Işık!

2025 Yılı İçin Kripto Para Düzenlemesine Değerli Yeşil Işık!

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: 2025 Yılı İçin Kripto Para Düzenlemesine Değerli Yeşil Işık!

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, eyalette kripto para ünitesi operasyonlarına dahil olan işletmeler için daha sıkı düzenlemeler getirecek olan ve ‘Dijital Finansal Varlıklar Yasası’ olarak bilinen çığır açan bir kripto para ünitesi tasarısına onay verdi. Yürürlüğe 1 Temmuz 2025’te girmesi planlanan yasa, Kaliforniya’daki kripto dünyasına kıymetli değişiklikler getirmeye hazırlanıyor. İşte detaylar…

Kritik kripto para düzenlemesi dikkat çekti

Kaliforniya Validisi Newsom’dan kritik bir adım geldi. Newson, bir yasa tasarısına onay verdi. Tasarının temel kararı, kripto para üniteleriyle ilgili faaliyetlerde bulunan hem bireyler hem de şirketlere yönelik. Bu bireylerin yahut şirketlerin, Finansal Müdafaa ve İnovasyon Departmanından (DFPI) bir lisans almasını gerektiriyor. Bu atak, para iletim hizmetleri için mevcut lisanslama gerekliliklerine misal. Çünkü kripto para ünitesi sanayisinde şeffaflığı ve güvenliği artırmayı amaçlıyor.

Ulaş Utku Bozdoğan: 2025 Yılı İçin Kripto Para Düzenlemesine Değerli Yeşil Işık! 1

Dijital Finansal Varlıklar Kanunu’nun en dikkat cazip taraflarından biri, yaptırım ve uygulama. Bilhassa, DFPI’ye kripto para firmalarına sıkı kontrol standartları ve kayıt zorunlulukları uygulama yetkisi vermesidir.  Mevzuat dokümanlarında belirtildiği üzere, lisans sahipleri, varlıkları, yükümlülükleri, sermayeyi, geliri ve sarfiyatları kapsamlı bir halde listeleyen aylık bir genel muhasebe defteri de dahil olmak üzere en az beş yıl boyunca detaylı kayıtlar tutmalıdır. Bu tedbir, kesimde ahengi artırmak için tasarlanmıştır.

Hoşgörüye yer yok

Yeni yasa, öngörülen gereklilikleri yerine getirmeyen işletmeler için net sonuçlar doğurarak müsamahaya yer bırakmıyor. Uyumsuz firmalar, Kaliforniya’nın sonları içindeki kripto varlık sanayisinin bütünlüğünü sağlamak için proaktif bir duruş sergilediğini gösteren yaptırım tedbirleriyle karşı karşıya kalacak. Bu gelişme, Vali Newsom’un kripto para ünitesi düzenlemesine ait daha evvelki duruşundan kıymetli bir değişiklik olarak geliyor. Yaklaşık bir yıl evvel Newsom, Kaliforniya’daki kripto para üniteleri için düzenleyici bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan emsal bir tasarıyı imzalamayı reddetmişti. Ayrıyeten süratle değişen kripto ortamına ahenk sağlama esnekliği konusundaki tasalarını lisana getirmişti.

Ulaş Utku Bozdoğan: 2025 Yılı İçin Kripto Para Düzenlemesine Değerli Yeşil Işık! 2

O devirde, kripto lisanslama teşebbüsleri konusunda yasama organıyla birlikte çalışmıyordu. Bundan evvel federal düzenlemeleri bekleme dileğini lisana getirmişti. Eyalet seviyesindeki bu uğraşların art planında, Amerika Birleşik Devletleri bir bütün olarak Elektronik Fon Transferi Yasası’nın (ETFA) hileli transferlerle gayret aracı olarak kripto para alanına uygulanmasını araştırıyor. Tüketici Finansal Müdafaa Ofisi (CFPB) yöneticisi Rohit Chopra, geçtiğimiz günlerde kripto dalındaki kusurlarına işaret etti. Ayrıyeten hack’leri ve yetkisiz transferleri azaltma potansiyelini vurguladı. Yani bu atılım için yetki verme niyetinin sinyalini verdi. ‘Dijital Finansal Varlıklar Yasası’nın onaylanması, Kaliforniya’nın kripto düzenlemesine yaklaşımında değerli bir dönüm noktasına işaret ediyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap