Danışmanlık Devi: Ne Olursa Olsun, Bu Altcoin’den Kaçın!

Danışmanlık Devi: Ne Olursa Olsun, Bu Altcoin’den Kaçın!

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Danışmanlık Devi: Ne Olursa Olsun, Bu Altcoin’den Kaçın!

Kripto para üniteleri ve Blockchain teknolojisinin süratle gelişen dünyasında temel bir değişim yaşanıyor. Ticaretin tek başına kripto para ünitelerinin yaşayabilirliğini sürdürebileceği tarafındaki eski kanıya meydan okunuyor. Bu noktada, ABD merkezli danışmanlık devi The Motley Fool’un analisti Travis Hoium, kaçınılması gereken altcoin projesini açıkladı. İşte detaylar…

Analist: Bu altcoin projesinden kaçın

Hoium’un da belirttiği üzere, tüm Blockchain’ler eşit yaratılmamıştır. Solana ve Base üzere kimileri büyüyen kullanıcı ve geliştirici topluluklarıyla ilgi çekerken, öbürleri kendilerini geride kalmış bulabilir. Hoium’un tahliline nazaran Polygon (MATIC) tam olarak ikinci kategoride yer alıyor. Polygon, daha gelişmiş Blockchain platformlarıyla rekabet edebilmek için gereken kritik kullanıcı ve geliştirici kitlesinden mahrum görünüyor. Hoium’un tahlili, MATIC’in mevcut piyasa dataları de dahil olmak üzere birkaç temel faktörü dikkate alıyor. Hoium’un işaret ettiği temel sıkıntılardan biri, altta yatan yarar sıkıntısıdır. Kripto paralar kıymetlerini gelişen bir Blockchain ekosisteminin modülü olmaktan alırlar. Lakin analiste nazaran Polygon bu bahiste kıymetli bir zorlukla karşı karşıya.

Ulaş Utku Bozdoğan: Danışmanlık Devi: Ne Olursa Olsun, Bu Altcoin’den Kaçın! 1

Geliştirici iştirakinin bir ölçüsü olan GitHub aktifliği, çarpıcı bir eşitsizliği ortaya koyuyor. Solana, Polygon’dan 4,5 kat daha fazla geliştirici aktivitesine sahipken, Polygon’un üzerinde bulunduğu Layer-1 Blockchain Ethereum, Polygon’dan 10,3 kat daha uygun performans gösteriyor. Bu tutarsızlık, Blockchain alanındaki geliştirici iştirakinin farklı yörüngelerini yansıtıyor. Analiste nazaran bu Blockchain’lerdeki kullanıcı süreçleri de misal bir öykü anlatıyor. Polygon saniyede yaklaşık 23 süreç kaydederken, Solana saniyede etkileyici bir formda 4.000 süreç gerçekleştirmektedir. Kullanıcılar açıkça Solana üzere daha yüksek iş hacimli bir Blockchain suratını ve verimliliğini tercih ediyor.

Polygon, sürat ve maliyette geride kaldı

Blockchain performansının bir öbür kritik tarafı de sürat ve maliyettir. Polygon bu alanlarda rakiplerinin gerisinde kalmaktadır. Platform, ortalama süreç maliyetinin yaklaşık 1,5 sent olduğunu belirtirken, Solana’nın süreçleri yaklaşık 0,02 sent ile epeyce ucuzdur. Polygon, Ethereum üzerinde bir layer 2 Blockchain olarak çalışarak gelişmiş sürat ve geliştirici dostu olma üzere avantajlar sunsa da, Polygon’un 30 ila 60 dakikalık varlık köprüleme sürecinin de gösterdiği üzere, bu layer 2 üzerindeki süreçler hala yavaş ve zahmetli olabilir. Lakin Hoium’un da altını çizdiği üzere, Ethereum kendi suratını, maliyetini ve verimliliğini artırırsa, şu soru ortaya çıkıyor: Neden direkt Ethereum üzerinde geliştirme yapmıyoruz? Bu sorun, Polygon’u bir layer-2 Blockchain’i olarak güçlü bir pozisyona yerleştiriyor.

Ulaş Utku Bozdoğan: Danışmanlık Devi: Ne Olursa Olsun, Bu Altcoin’den Kaçın! 2

Hoium değerlendirmesinde, Polygon’un Ethereum’un performansına büyük ölçüde bağımlı olan bir ağ olarak yazgısını tam olarak denetim edememenin süregelen uğraşıyla karşı karşıya olduğunu kabul ediyor. İleriye bakıldığında Hoium, Blockchain gelişimi ilerledikçe, layer 1 ve muhakkak layer 2 tahlillerinin değer kazanmaya devam edeceğine inanıyor. Buna ek olarak, stablecoinlerin artan kullanımı kripto paraların kendilerine eklenen bedeli azaltabilir. Sonuç olarak, Travis Hoium’un tahlili net: Polygon şu anda kripto yatırımları için en umut verici yer olmayabilir. Fakat bunun sırf analist görüşü olduğunu unutmamakta yarar var.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap