Categories: Genel Haberler

FTX borsasından türev işlemler için dev adım: LedgerX’i satın alıyor

Özellikle ABD’deki yatırım ve reklam kampanyalarıyla dikkat çeken FTX borsası, kripto para türev şirketi LedgerX’i satın alma ve operasyonlarını genişletme kararı aldı. Amerikan medyasındaki haberlere göre, alım işleminin Ekim ayında tamamlanması bekleniyor. Borsanın LedgerX’i satın aldıktan sonra ABD’deki kısıtlayıcı kuralları atlatarak türev ticareti için çok önemli olan vadeli işlem piyasası lisansı kullanma hakkı olacak.

FTX’in kurucusu ve CEO’su olan 29 yıl yaşındaki Sam Bankman-Fried’ın ise böyle bir hamle yapması uzmanlara göre kesinlikle şaşırtıcı değil. Çünkü borsa son dönemdeki çok kârlı türev işlemlerden kazandığı güçle özellikle ABD’de birçok reklam kapmanyası yaptı. FTX, ünlülerle elçilik anlaşması imzalanmasının yanında, NBA takımlarından Miami Heat’in stadyum isim sponsoru oldu.

“ABD’deki bu adım çok normal”

FTX.US’in yönetim kurulu başkanı olan Brett Harrison ise şirketin bu adımyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kripto türev işlemleri için hem kurumsal hem de perakende taraftan çok büyük bir ilgi var. FTX’in uluslararası anlamda kripto türev piyasasındaki başarısı da düşünüldüğünde, bizim ABD’de de bu piyasaya girmek istememiz kadar normal bir durum söz konusu olamaz”

Şirket almak ile büyük avantaj elde etti

FTX, bir kripto türev şirketi satın alarak çok büyük bir zaman avantajı da elde etti. Borsa bu hamlesiyle türev piyasasına girmek için belki de yıllarca sürecek olan regülasyon uygulamalarını da atlatmış oldu. Harrison da bu durumla ilgili, “LedgerX’i alarak bu piyasaya girmek, yalnız başımıza girmekten çok daha hızlı olacak” dedi. Ancak Harrison FTX.US’in, bu alım için ne kadar ödediğiyle ilgili bir bilgi vermedi.

LedgerX firmasının kripto türev ürünleri sunmasına izin veren 3 tane lisansı bulunuyor. Bunlar; belirlenmiş sözleşme piyasası lisansı (DCM), türev takas organizasyonu lisansı (DCO) ve takas işlemi gerçekleştirebilme şirket lisansı (SEF). SEF, LedgerX’in borsa platformunu regüle ederken, DCO ise takas işlemlerine izin veriyor. 2019 yılında Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarafından verilen DCM lisansı da şirketin vadeli işlem sunmasını sağlıyor. Şu anda CFTC, Bitcoin ve Ethereum vadeli işlemlerine izin verdiği için FTX.US’in bu alandaki hizmetleri, tabii ki FTX’in uluslararası hizmetlerinin yanında sönük kalacak.

Harrison, LedgerX’in yönetim kurulu ve çalışanlarının aynı kalacağını ancak ismin eninde sonunda değişeceğini söyledi ve bu durumu spot kripto para şirketi Blockfolio’nun FTX olarak markalaşmasına benzetti:

“Sonuçta spot piyasadan ETH almak ya da ETF vadelileri işlemi yapmak için FTX uygulamasına gireceksiniz”

Hatırlanacağı üzere FTX, 6 milyon kullanıcıya sahip Blockfolio’yu 150 milyon dolara satın almıştı.

2013 yılında kurulan LedgerX firması Bitcoin etrafında toplanan çeşitli türev ürünleri sunuyor. Şirketin 2019 yılındaki fiziksel Bitcoin vadelileri sunma denemesi ise CFTC tarafından kabul edilmemişti. Bu yılın son döneminde ise LedgerX’in kurucularından ikisi, Paul ve Juthica Chou şirketten atılmışlardı.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 ay ago