Genel Haberler

Kripto Para Borsası ve Şirketleri Ne Kadar Güvenilir?

İçerik

Kripto Para Borsası ve Şirketleri Ne Kadar Güvenilir?

Kripto paraların her geçen gün daha fazla ilgi görmesi, piyasaya yeni giren yatırımcıların da aklına bazı sorular getiriyor. Herkesin en çok merak ettiği konu kripto borsasının ve şirketlerin ne kadar güvenilir olduğudur. Dünya üzerinde yer alan hiçbir ekonomik sistemin tam olarak güvenilir olduğunu söylemek pek mümkün değildir.

Kripto para borsaları CEX ve DEX adı verilen iki farklı kısaltma ile karşımıza çıkıyor. CEX merkezi bulunan kripto para borsalarını ya da blok zincirleri ifade ediyor. DEX ise merkezi olmayan kripto para borsalarını ve blok zincirleri ifade eder. Her ikisinin de kendi içinde avantajları ve dezavantajları olduğu söylenebilir. CEX örneğinde borsanın bir sahibi ve kontrolü elde tutan bir mekanizma vardır. DEX ise merkezi olmadığı için onun yerine düğümler mantığını kullanır.

Bu durum da en çok kötü niyetli kişilerin işlerini zorlaştırır. Kötü niyetli kişilerin bu durumda tek bir düğüme değil aynı anda bütün düğümlere saldırıda bulunması gerekir. Merkezi bir yapıda olmaması herkes tarafından kontrol edebilir olmasını sağlar. Her iki sisteminde kendine özgü avantaj ve dezavantajları olsa da temel farkları bu şekilde sıralanabilir.

Tüm kıstaslar dikkatle incelendiğinde kripto para borsası ve şirketleri yüzde yüz güvenli işlem sunar diyemeyiz. Tüm kriterleri tam olarak karşılayan bir borsa bile seçmiş olsanız, o borsanın yer aldığı ülkede çıkan yeni bir yasa bir anda her şeyi değiştirebilir. Ancak, detayları dikkatli incelediğinizde daha güvenli işlem yapmanız mümkündür. Kripto para yatırımcısı olmanın belki de ilk şartı piyasanın güvenilir, ve kaliteli olmasıdır. Peki, bir piyasanın güvenilir olma kriterleri nelerdir?

Güvenli Kripto Para Borsası Kriterleri Nelerdir?

Site güvenliği; bir kripto cüzdanını hacklemek oldukça zordur. Bu nedenle de hackerlar para borsalarını sıklıkla hedef alır. Bu durumun farkında olan pek çok kripto borsası, kullandığı güvenlik önlemlerini ve güvenlik lisanslarını sitesinde belgeleyebilir. Bir kripto para sitesinde aşağıdakilere çok dikkat etmek gerekir.

Sitede HTTPS olmaması; Bu artık pek çok alanda dikkat edilen bir konudur. Kapının kilidine bakmak değil de kapının olup olmadığını kontrol etmek gibi tanımlanabilir.

İki faktörlü kimlik doğrulamasına sahip olmaması; oldukça önemli konulardan bir diğeridir. Aksi takdirde kötü amaçlar için hareket eden kişiler veri tabanından ya da bilgisayardan şifrelere ulaşarak, bütün kriptolarınızı yok edebilir.

Fonları saklama şekli: Fonlarını sıcak cüzdanlarda saklamak yerine soğuk cüzdanlarda saklayan borsalara yönelmelisiniz.

Şeffaflık; güvenilir bir seçimde diğer önemli konu da şeffaflıktır.  Bir borsaya girecekseniz şeffaf olması kurucusunun, CEO’sunun kim olduğunu görebilmeniz, projeleri inceleyebilmeniz önemli bir güvenlik adımıdır.

Yasalar; bir şeyin güvenilir olup olmadığını anlamak için en temel yöntem sorumluluk ve hesap verebilirliğine bakmaktır. Yasalara uygun hareket etmesi ve temel duruşu önemlidir.

Likidite; bir kripto para borsasında alım satım yapılmasıyla birlikte para el değiştirmiş olur. Piyasada bir hareket bulunmuyorsa, alım satım işlemi yoksa ya da çok uzun sürede yapılıyorsa kesinlikle güvenli değildir.

Kripto Paranın Tehlikeleri Nelerdir?

Kripto paralar çeşitli amaçlarla yönetilebiliyor. Bunlar içinde gizli işlemler, kazançların vergi dışı bırakılması ve kara para ilişkileri bile sıralanabilir. Bu tür piyasalara birçok kişinin yönelmesiyle kripto paraların değeri ciddi bir yükseliş yaşıyor. Bu piyasalardan farklı amaçlarla kullanılan paralar çekildiğinde ise hızlı bir değer kaybı ortaya çıkıyor. Kripto para yatırımcısı olmak için ilk olarak dijital okur-yazarlığı bilmek gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise kripto para piyasalarını iyi okumak için bilgi sahibi olmaktır.

Deneyim edindikçe piyasalarda yaşanan hareketlerden daha az etkilenmek mümkündür. Bu alanda bir deneyiminiz yoksa ayrıca dijital okur yazarlığa da sahip değilseniz, kripto para sizin için çok tehlikeli olabilir. Bu deneyimden uzak olmak ve yine de piyasada var olmaya çalışmak yüzme bilmeden derin suya atlamaktan farksızdır. Elinizdeki mevcut varlıkları satarak, hiçbir fikrinizin olmadığı bir piyasaya girmek en riskli hareketlerden biridir. Bu piyasada sermaye sahibi olanlar, bu piyasayı manipüle edenler bu piyasaları sizlerden daha iyi okuyanlardır. Piyasaya yaptığınız yatırımı bir anda sıfırlayabilecek parasal ve donanımsal gücün onlarda olduğunu unutmamanız gerekir.

Borsada hisse senetleri üzerinden işlem yapabilmek için bir hesap açmanız istenir. Alım satımlarda belirli bir bekleme süresi vardır. Ancak, kripto paralarda durum öyle değildir. Cep telefonunuzda uygulama kullanarak, anında alım ve satımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu piyasalara girecek olanlar, piyasanın oldukça spekülatif olduğunu aklından çıkarmadan, bir süre izlemeleri doğru olacaktır. Yüksek getiri iştahı her zaman tehlikelidir. Yüksek risk ile hareket edeceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekir.

Kripto Para Piyasalarının Değişken Olma Sebepleri Nedir?

Kripto piyasalarının çok değişken olmasındaki en önemli nedeni yeni bir teknoloji olmasıdır. Dünyada hala kullanım oranı belli bir seviyenin üzerine çıkmayan kripto para piyasalarının diğer piyasalara göre daha az olgun olduğu söylenebilir. 2009 yılında hayatımıza giren kripto para piyasaları çok büyük bir hızla gelişti ve yayıldı. Üzerinden geçen 13 senede ciddi bir pazar hacmine ulaşmayı da başardı.

Hız açısından değerlendirdiğimizde çok büyük bir fark attığını söyleyebiliriz. Altın çok uzun yıllardır yaşamımızda olmasına rağmen onun yayılma ve gelişme hızı ile kıyasladığımızda kripto paraların çok daha hızlı olduğunu görüyoruz. Yaşanan ekonomik değişimler ile birlikte insanların yatırım konularındaki tercihleri ve görüşleri de çok değişti. Ekonomik dalgalanmalarda işini kaybeden, batan pek çok firma ve yatırımcı oldu. Yatırımcıların dijital ortamlara hızlı bir şekilde kaymasına da yaşanan yatırım değişiklikler ve ekonomik değişimler sebep olarak gösterilebilir.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 hafta ago