Bitcoin Haberleri

Kripto Paralar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

İçerik

Kripto Paralar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Zaman ilerledikçe doğru oranda artan kripto para yatırımcısının olmasına karşın hâla kripto paralar hakkında “bu sistemler güvensizdir” cümleleri sıkça işitilmeye devam ediyor.

Günümüzde beş bin’den fazla değişik karakterde altcoin bulunmaktadır. DeFi altyapıları, son dönemlerin popüleri NFT projeleri ve geleneksel kripto paralar olarak adlandırılan bu paraların tamamı belli bir ağa bağlanarak Blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanırlar. Blockchain ağı, finans analistlerinin de yapmış olduğu araştırmalara göre bugüne kadar üstün gelip, başarıya ulaşmış herhangi bir hücum etme işlemi ile belirtilmemiştir. Yalnızca bazı kripto para projeleri, hedefleri itibari ile beklentilerini hiçbir zaman elde edemedikleri için bazı karar değiştirme borsalardan delist edilebiliyor. Ancak bu durum söz konusu kripto paraların güvensiz olduğunu gösteremez.

1 – Kripto Para İşlemleri Takip Edilemez

Kripto para için yapılan alım satım işlemleri Blockchain (blok zinciri) defterine düzenli olarak kaydedilir ve tüm kullanıcılar için saydam bir halde net bir şekilde görüntülenebilir. Evet, kripto para kimlikleri tamamen anonimdir ancak bilinenin aksine takip edilmesi çok kolaydır. Bu tür çeşitli söylemler, genellikle finans alanını tam olarak kapsamlı bir şekilde anlamış olmayan ya da yanlış kaynaklardan duyduğu bilgilerle hareket edenlerin ortaya attığı asılsız iddialardır. Bu sebep doğrultusunda, Blockchain teknolojisi tamamen güvenilir ve sağlam olmasının yanı sıra saydam olması ile de bilinmektedir.

2 – Kripto Para Projeleri Kısa Bir Süre İçerisinde Çok Para Kaybettirir

Yatırımcıların hiçbir zaman unutmaması gereken bir şey vardır. Hiçbir ticari ya da finans oluşumu, kısa zaman zarfında kimseye  milyonlar kazandırmaz. Netice olarak baktığımızda daha hızlı bir şekilde para kazandırsa da bazı dönemler içerisinde uzun süre boyunca bekleyişlere zorunlu kalınabiliyor. Ayı piyasası diye adlandırılan çöküş, bazen çok uzun bir süre boyunca devam edebilir ve kısa sürede kişiye milyonlar kazanmak bir yana dursun kişinin tüm sermayesinin erimesi durumu bile söz konusu olabiliyor.

3 – Kripto Paralar Güvenlik Açısından Yetersiz

Bu söylem kripto para projelerini genel itibariyle yalnızca bir “dijital varlık” olarak görenlerin ortaya çıkarmış olduğu asılsız bir iddiadır. Oysa ki fizyolojik olarak isimlendirilen paradan çok daha kolay bir şekilde güvenliği sağlanan tüm kripto para projeleri için oluşturulan özel soğuk cüzdanlar, mobil cihazlar için tasarlanmış olan cüzdanlar ya da sistemde bulunan sıcak cüzdanlar, tamamen kişilerin kendi tercihlerine bırakılmış, tamamiyle güvenilir olan cüzdanlardır. Bunlardan tek riskli olanı sisteme göre değişir, sıcak cüzdan’ın kelime anlamı ise şu şekilde, işlem yaptığınız borsa içerinde bulunan nakit para veya kripto varlık. 

4 – Bitcoin’in Sonu Yaklaşıyor

2008 yılında Bitcoin’in kurucusu olan anonim isim Satoshi Nakamoto tarafınca temelleri hazırlanıp tüm dünyaya “yeni dijital varlık” olarak sunulan Bitcoin projesi, aynı zamanda kripto paraların da ilkidir. İlk çıkmış olduğu zamandan şimdiki zamana gelene kadar Bitcoin hakkında ne kadar pozitif yorum yapılmışsa da bir o kadar da kötü niyetli, negatif yorumlar bulunmaktadır. Özelikle de “Bitcoin son bulacak” şeklindeki yorum, yeni dönem boyunca fazlaca duyulan bir söylem olmasa dahi bundan 2 sene öncesine kadar durumlar böyle değildi. Oysa ki Satoshi Nakamoto tarafınca kurulduğu günden bu yana kadar hiçbir şekilde ne sonu geldi ne de böyle bir durum söz konusu oldu.

5 – Kripto Para Projelerinde Bir Sorun Çıkması Halinde Ulaşılabilecek Kimse Yoktur

Kripto paralar hakkında doğru malum hatalar içinde en sık gündeme getirilen bir sonraki söylem “Kripto Para Projelerinde Bir Sorun Çıkması Halinde Ulaşılabilecek Kimse Yoktur” kripto para projeleri tamamen merkeziyetsizdir ve sistem bu mantık üzerine kuruludur. Buradaki amaç, üçüncü şahısların müdahalesine hiçbir şekilde gerek kalmadan finansal özgürlüğün tümüyle sağlanmasıdır. Bu konuda bir uzmana danışılmaması halinde durumu ise yalnızca kullanıcının yapmış olduğu düzenli işleme bağlıdır. Dünyanın önde gelen borsalarından ola; Binance, Huobi Global, KuCoin, Gate şeklinde uluslararası şekilde hizmet veren tüm kripto para borsalarında her an, her durum için bir görevli bulunur ve kullanıcının yaşamış Olduğu problem karşısında kesinlikle bir çözüm üretilir.

6 – Kripto Paraların Alım Satım İşlemleri Son Bulabilir

“Kripto Paraların Alım Satım İşlemleri Son Bulabilir” şeklinde ortaya atılan bu iddia halk arasında fazlasıyla popülerdir. Kripto paraların bir karar doğrultusunda tamamen durdurulması bir yana, gün geçtikçe yeni bir ülke daha kendi özel kripto birimini oluşturuyor ya da elinde bulundurduğu mevcut kripto paralar  yatırımcıyı korumak için çeşitli yasal düzenlemeler yapıyor. Tüm bunlara ek olarak birkaç tane ülke kripto varlıkları yasaklasa bile, dünyanın önde gelen süper güç konumundaki ülkeleri kabul etmiş durumdayken bu varlıkların  sürede piyasadan silinmesi, hiçbir şekilde kabul edilemez. 

10 – Kripto Para Projeleri İnternet Olmadan Çalışmaz

“Kripto Para Projeleri İnternet Olmadan Çalışmaz” şeklinde ortaya atılan bu iddia öteki ortaya atılan iddialara göre biraz daha tutarlı bir iddia olduğunu söyleyebiliriz. Şu neden doğrultusunda tüm dijital paraların üretiminden kişilerin yapmış olduğu alım satım işlem olduğu ve tüm geçirme işlemlerinden detaylı bir şekilde depolanma işlemlerine kadar bütün her şey web sistemi kullanılarak gerçekleştiriliyor. Yalnızca şöyle var ki web teknolojisi, dünya geneline hızlı bir şekilde yayılmış olduğu dönemden bu yana kadar hiçbir durumda fişi çekilmeyen teknoloji hizmeti oldu. Bu nedenle ortaya atılan bu iddia söz gelimi doğru olsa da içinde barındırdığı anlam tamamen yanlıştır. 

Bu yazıyı buraya tıklayarak Medium hesabımızdan okuyabilir ve buradan ulaş utku bozdoğanın Medium hesabına abone olabilirsiniz.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 gün ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 gün ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 gün ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 gün ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 gün ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 gün ago