Categories: Genel Haberler

Yüzler Bitcoin ile gülüyor: Türkiye’den El Salvador’a uzanan el

Jack Mallers’ın El Salvador açıklamasını yaptığı 5 Haziran’da açıklamayı canlı olarak dinledim.

Gecesinde de Jack Mallers, Strike ekibi ve BTCPay Server ile kumsalda zaman geçirdik. O gece, sadece El Salvador’un Bitcoin’i resmi para olarak kabul etmesi ile ekonomik büyümenin tek başına olmayacağını, ciddi bir eğitim sürecine ve emeğe ihtiyacı olduğunu konuştuk.

Ben de uzaktan da olsa nasıl destek olabileceğimi düşündüm ve Twitter üzerinden El Salvador’da yaşayan insanlardan İspanyolca dersi öğrenmek istediğimi açıkladığım bir tweet paylaştım.

O gün, Bitcoin Beach’in bulunduğu El Zonte’de dişçilik yapan @dientezonte Twitter hesabının kullanıcısı Enrique ile tanıştık. Enrique’den haftada iki defa İspanyolca öğrenmeye başladım. Tabi sadece İspanyolca dersi yapmadık, El Salvador’un kültürü, tarihi, sosyo ekonomik durumu hakkında konuştuk.

El Zonte’de 3000 kişi yaşadığını, yani küçük bir sahil kasabası olduğunu öğrendim. Ayrıca da sörf turizmi ile birlikte yeni yeni turizmin ve ekonomin geliştiğini ama hala halkın çok fakir olduğunu anlattı. Enrique ile açık kaynaklı Zoom benzeri Jitsi platformu üzerinden yaptığımız derslerin ücretini Lightning Network üzerinden Satoshi olarak ödüyordum. Enrique de gelen Satoshi’leri biriktirip, durumu iyi olmayan hastaların diş bakımını bedavaya yapıyordu.

Bitcoin’in El Salvador’da resmi para olması ile birlikte de Bitcoin üzerinde çalışan bir sürü insan da ülkede hareketin başladığı El Zonte kasabasını ziyaret etmeye başladı. Ben de Enrique’ye, El Zonte’de bulunan Bitcoin’ciler hakkında sürekli bilgi veriyordum ve tanıdığım insanlardan Enrique ile de tanışmasını rica ediyordum. Ziyareti sırasında Enrique kendi başına Bitcoin Magazine’den Aaron van Wirdum ile tanıştı ve El Zonte’deki dental sağlık durumu hakkında konuştular. Aaron van Wirdum, kazandığı parayı Bitcoin olarak biriktiren ve kazancının değerlenmesi ile dişlerini yaptırabilen inşaat işçisi Adrian ile ilgili yazısını yayımladı.

Bu makale Enrique’yi çok ciddi şekilde motive etti. Enrique bu yaptığımı nasıl daha da yayabiliriz diye düşünmeye başladı. Ben de Enrique’yi BTCPay Server komunitesinin başındaki @pavlenex ile tanıştırdım. BTCPay Server ve @bitcoindesign komunitelerinin desteği ile birlikte de Bitcoin Smiles kampanyası hayata geçmiş oldu.

Kampanyada toplanan miktar ile ilgili asıl hedeflenen, toplanan fon ile 50 kişinin bedelsiz bir şekilde dişçilik hizmeti almasını sağlamak. Yalnız, konuşmalar ilerledikçe bölgede diş fırçası ve macunu kullanımının da düşük olduğunu ve düzenli diş bakımı konusunda eğitim verilmesi hakkında da konuştuk. Ben de fiyatları da makul olması sebebi ile Türkiye’deki fırça ve macun üreticilerini kampanya konusunda bilgilendirip desteklerini istedim. Eğer ki bütçe fazlamız olursa 1 yıllık diş macunu ve fırçası tedariği konusunda adım atacağız. Amacım hem El Zonte ile başlayarak El Salvador halkının makul fiyatlı diş bakım ürünlerine ulaşmasını sağlamak ve El Salvador ile Türkiye arasında ufak da olsa ticarete destek vermek.

Tabi ki hayal kurmak bitmiyor, şimdiki düşüncemiz zaten turistik bir yer olan El Zonte’de medikal turizmi de arttırmaya katkı sağlayacak şekilde Enrique’nin muayenesini bir seviye yukarı çıkaracak alet ve ekipmanları sağlamak. Medikal turizmle artan cirosu ile de dışarıdan destek almadan ihtiyacı olan yerli halka bedelsiz bir şekilde hizmet vermesini sağlamak.

Bitcoin Smiles projesi, 1 BTC toplamayı hedefliyor. Şimdiye kadar 544 kişiden bağış alan projede 0.69 BTC toplandı. Hedefin yüzde 70’ine ulaşılırken tamamı için yalnızca 6 gün kaldı.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 ay ago