Categories: Genel Haberler

Uzmanlara Nazaran Ukrayna Gerginliği, Fed’in Faiz Artırımı Planlarını Durdurmayacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlaması ile birlikte Bitcoin son bir ayın en düşük seviyesi olan 34.300 dolara kadar geriledi. Oyuncu ve yapımcı Joel Heyman, Putin’i Fed başkanı olarak lanse ettiği esprili tweetinde Mart ayındaki faiz artırımının iptal edildiğini ve QE’nin sürdürüleceğini söyledi. Hayman’ı bu tweeti aslında, jeopolitik belirsizlik ve varlık piyasası istikrarsızlığı nedeniyle Fed’in sıkılaşma politikalarından vazgeçebileceği şeklindeki beklentiyi yansıtıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Ancak uzmanlar, Fed’den böyle bir hamle beklemiyor. Stack Funds COO’su ve kurucu ortağı Matthew Dibb konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Fed’in Mart ayındaki faiz artışı planlarından tümüyle geri adım attığını hayal etmek zor. Enflasyonist baskıların emtia fiyatlarını artıracağına şüphe yok. Rusya ve Ukrayna, çeşitli değerli metaller ve tarımın en büyük ihracatçılarından olmaya devam ediyor.”

Dibb’e göre esas soru, Fed’in faiz artırıp artırmayacağı değil ne kadar artıracağı. 

TradingView verilerine göre, Brent petrol 2014’ten bu yana ilk kez 100 doları aştı. Goldman Sachs’a göre, emtialarda büyük bir yükseliş için koşullar mevcut. Analist ve ekonomist Alex Kruger, ham petrol ve gıda fiyatlarının uzun süre daha yüksek seviyelerde kalmasının muhtemel olduğunu söylüyor. Ancak Kruger, ham petrol ve gıdanın çekirdek enflasyonu temsil etmediğini ve Fed’in bunların fiyatlarındaki artışı görmezden gelebileceğini söylüyor. Kruger ayrıca “Fed’in tepkisini şimdi ölçmenin imkansız olduğunu ve yetkililer bunun hakkında konuşmaya başladığında bir fikir edinebileceklerini” söyledi. Çekirdek enflasyon, talep yönlü baskıların en iyi göstergesi ve daha güvenilir bir gösterge olarak yaygın bir şekilde lanse ediliyor.

9 Faiz Artışı Gerçekçi Değil mi?

Piyasa yorumcuları, lanse edilenin aksine Fed’den daha az faiz artırımı ve daha sığ bir sıkılaşma politikası bekliyor. Dijital varlık yönetimi firması Arca’nın CIO’su Jeff Dorman, CoinDesk’e yaptığı açıklamada, “Faiz artırımı yine de gerçekleşecek… büyük olasılıkla 2-3 artırım. Ancak piyasanın 6-9 artırım beklentilerinin gerçekleşme olasılığı çok az” şeklinde konuştu. 

Çarşamba günü itibariyle piyasalar, 2022 için altı çeyrek puanlık faiz artışını fiyatlamıştı. Ancak Putin’in Ukrayna’ya savaş ilan etmesiyle birlikte, Fed fonları vadeli işlem verileri traderları altı faiz artırımını fiyatlıyor gibi görünüyor.

Analistelere göre sığ bir sıkılaşma politikası ve enflasyondan jeopolitikaya odaklanma beklentileri, Rusya-Ukrayna savaşına verilen ilk tepki azalmaya başladığında Bitcoin ve kripto piyasasını bir miktar rahatlatabilir. Dorman ayrıca ekledi:

”Piyasa zaten 2024’te faiz indirimi yapılacağını fiyatlıyor, bu da faiz artırımlarının bir etkisi olmayacağını gösteriyor çünkü piyasa zaten tersine fiyatlanıyor.”

Jarvis Labs ekonomisti Ben Lilly, Rusya-Ukrayna gerilimini Fed için iyi bir oyalanma olarak nitelendiriyor:

“Enflasyon endişelerine odak giderek azalıyor. Ayrıca, genel olarak jeopolitikteki belirsizlik harcamaları bir dereceye kadar azaltabilir. Söz konusu gerilim aslında Fed’e yükselen enflasyon için bir neden verebilir.”

Kaynak:  Coinkolik

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago