Categories: Genel Haberler

Ünlü sporcu Russell Okung’dan Nijerya başkanına Bitcoin mektubu: Geç kalmayın!

İçerik

Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Bitcoin’le ilgili büyük ses getiren adımının, ekonomik zorluk yaşayan diğer ülkelerde nasıl tepki alacağı da merakla bekleniyor. Bu ülkelerin başında ise Afrika’nın 200 milyondan fazla nüfuslu ülkesi Nijerya geliyor.

Ünlü sporcudan mektup: Ekonomik özgürlüğünüzü alın

Son olarak Nijerya kökenli olan ABD’li Amerikan futbolcusu Russell Okung, Nijerya başkanı Muhammadu Buhari’ye bir mektup yazdı ve ülkenin ekonomik özgürlüğü için Bitcoin’e geçmesi, bu konuda geç kalmaması gerektiğini belirtti.

2020 Aralık ayından bu yana maaşının yarısını Bitcoin ile alan Okung’un mektubundaki ifadeleri şu şekilde:

Selamlar Başkan Muhammadu Buhari,

Nijerya’nın umudu şu anki jenerasyonda saklı. Ben Nijerya kökenli olup ABD’de yaşayan ve Bitcoin’i destekleyen birisiyim. Nijerya hükumetine, ulusal bir Bitcoin standardı oluşturma konusunda ısrar ediyorum. Yakında birçok ülke bu karar aşamasıyla yüzleşecek. Ancak bu kararı El Salvador gibi erkenden alan ülkeler, bir sonraki jenerasyonları için elde edilen büyük katkıdan daha fazla faydalanmış olacaklar.

‘Ülke ekonomisi küresel bankacılık sisteminin elinde’

Şu anki ekonomik ortamın endişeverici ve sürdürülemez olduğu artık sır değil. Maalesef Nijerya ekonomisi mevcut ortamda küresel bankacılık sisteminin ellerindedir. Ve bu kurumlar, Nijerya halkının çıkarlarını düşünmemektedirler. Birçok zorluğa rağmen Nijerya halkının mücadelesi takdire şayan bir durum. Nijerya, komşularına göre çok daha iyi şartlara sahip bir ülke. Ancak bizi, ulusal bir Bitcoin benimseme hamlesiyle gelecek çok daha büyük fırsatlar bekliyor.

Bu mektup, yaklaşmakta olan daha büyük umutsuzluğu ve bu fırsatı kullanmak için küçük de olsa açılan boşluğu değerlendirmek için gereken güçlü liderliği ve cesareti ifade etmek için yazılmıştır. KOVİD-19’un getirdiği belirsizlik küresel çapta devam ederken her ülkenin halkında bir korku durumu varolmaya devam ediyor. Bu özel dönemde oluşan fırsatla beraber Nijeryalılar çok daha iyi şartlara erişebilirler.

‘Nijerya ekonomisini canlandıracak Bitcoin benimsenmesi öneriyorum’

İran, Rusya, Çin ve Kenya gibi ülkelerin, onları küresel sistemin dışına iten ABD yaptırımlarını atlatmak için, ya Bitcoin madenciliği yaptığı ya da Bitcoin kullandığı belirtiliyor. Barbados, Singapur ve Malta gibi ülkeler de daha fazla zenginlik ve sermaye çekmek için ‘Bitcoin yanlısı’ olmaya başladılar. Bu hafta da El Salvador, işletmelere Bitcoin’i de kabul etme gereksinimini sunan dünyadaki ilk ülke oldu. Nijerya ekonomisinin her sektörünü önemli ölçüde destekleyecek ve hem yurtiçinde hem yurtdışında her Nijeryalının ruhunu canlandıracak bir ulusal Bitcoin’in benimsenmesini öneriyorum.

‘İnterneti ve otomobili geride bırakacak’

Bitcoin tek bir kurum tarafından kontrol edilemez ya da yönetilemez. İnsanlık üzerindeki etkisi bakımından hem otomobili hem de interneti geride bırakacak bir inovasyondur. Bitcoin benimsenmesi sayesinde ekonomiyi şekillendirmek için kimseden izin ya da lisans alınmasına, veya bir ticaret anlaşması yapılmasına gerek yoktur. Burada tek gereken hamle, yeni bir gelecek için vizyon ve bir Bitcoin standardını takip etmek için de kendi ulusal kaynaklarının kullanılmasıdır.

‘Bitcoin elde etmek için küresel bir çılgınlık başlayacaktır’

Bitcoin için ülke çapında bir plân sahibi olunmasının aciliyeti, Bitcoin’in sınırlı bir arza sahip olmasından gelmektedir. Dolaşımda sadece 21 milyon adet Bitcoin olacak. Arz üzerindeki bu sınır, Bitcoin’i altından daha doğrulanabilir bir arza sahip varlık yapıyor. Arz kıtlığının bu basit ama özgün özelliği daha fazla anlaşıldıkça, olabildiğince çok Bitcoin elde etmek için küresel bir çılgınlık başlayacaktır. Zaten dünyada şu anda böyle bir durum söz konusu ve bunun ivmesi de hızlanmaktadır.

‘Bitcoin konusunda artan bir merak var’

Dünyada son aylarda yaşanan belirsizlik ve karmaşa Bitcoin konusunda artan bir merak da yaratıyor. Büyük kurumsal yatırımcılar, portföylerinde Bitcoin’e yer verdiklerini de açıkladılar. Bazıları buna sebep olarak ‘zayıflayan dolara karşı bir korunma’ açıklamasını yaptılar.

‘Kan dökülmesine, seçim yapılmasına gerek yok’

Nijerya devleti, dünyadaki diğer tüm ülkeler gibi, belki hayatta bir kez gelecek olan, küresel bir öneme sahip olduğunu gösterme fırsatına sahiptir. Latin Amerika’daki birçok ülke de, El Salvador’a benzer hamleler yapma isteklerini gösterdiler. Nijerya, bu küresel finansal değişime öncülük eden ülkelerden biri olarak halkına refah ve zenginlik kazandırabilir. Bunu yapmak için de, kan dökülmesi, seçim yapılması ya da bir direniş ortaya çıkması gerekmemektedir.

‘Gecikme, şansın kaçmasına sebep olabilir’

Bu öneri belki size gerçek olamayacak kadar iyi görünebilir. Bu tür bir hamle, ciddi bir araştırma, sorgulama ve tartışma gerektirmektedir. Buna rağmen, Bitcoin benimsenmesi yönünde alınacak bir kararın gecikmesi, Nijerya’nın bu anlamda geride kalmasına ve halkının muhtemel bir zenginlik sahibi olma ya da dış etkenlerden korunma şansını kaçırmasına sebep olabilir.

Bu tarihi adım konusunda dünya liderleri her geçen gün daha fazla farkındalık sahibi oluyorlar. Bitcoin, alma yarışı gün geçtikçe tüm dünyaya yayılacak. Nijerya’nın bir Bitcoin standardı izlemesini sağlamak için tüm desteğimi ve varolan her kaynağı bu iş için kullanma konusunda tüm desteğimi vermeye hazırım.

Nijerya asla geride kalmamalı…

Russell Okung

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 hafta ago