Categories: Genel Haberler

Terra’nın Columbus-5 güncellemesi başlıyor: SOL, DOT ve ATOM artabilir

İçerik

Terra’nın blok zincirler arası iletişim (IBC) entegrasyonunun, ağın kendi sabit coin’i olan TerraUSD (UST) benimsenmesini, Cosmo ekosisteminde artırması bekleniyor. Terra’daki güncellemeyle birlikte çeşitli değişimler yaşanacak ve bunların başında da Terra tabanlı varlıkların Cosmos ekosistemiyle bağlantısının sağlanması geliyor.

250 dApp ekosisteme eklenecek

IBC aynı zamanda Cosmos ekosistemi ile Terra, Solana ve Polkadot blok zincirleri arasında da köprüler oluşturacak. Belli bir zaman içinde bu listeye Ethereum da eklenecek. Zamanla yaklaşık 250 merkeziyetsiz uygulamanın ekosisteme eklenmesi bekleniyor.

UST’ye talep artacak

Terra sabit coin’i olan TerraUSD’nin, IBC bağlantılı blok zincirler arasında serbestçe kullanılabilecek olması, merkeziyetsiz finans içinde ABD dolarına bağlı bir sabit coin eksikliği yaşayanların TerraUSD talebinde bulunmasına neden olacak.

Örnek olarak, Örneğin, IBC aracılığıyla yaklaşık bir düzine blok zinciri birbirine bağlayan Cosmos’ta, son zamanlarda euroya sabitlenmiş bir coin bulunmasına rağmen, uygulamalarında kullanılmak üzere şu anda ABD dolarına sabit bir coin yer almıyor.

Columbus-5, IBC’ye ek olarak Cosmos’a yapılan önceki güncellemelerden de yararlanacak. Bunlardan biri olan Stargate güncellemesi, 10 kattan 100 kata kadar verimlilik kazancı sağlayan performans artışları ve programlama dilleri gibi geliştirici araçları içeriyordu.

İki taraflı çalışan LUNA ve UST sistemi

Terra’nın sabit coin’i olan UST, senyoraj olarak da adlandırılan bir süreci kullanır ve algoritmik bir sabit coin olarak bilinir. Bunun anlamı, yeni UST birimleri üretip dolaşıma sokulduktan sonra, Terra’nın kendi token’ı olan LUNA’nın yakılması yani dolaşımdan kaldırılması gerektiğidir.

Ancak sistem iki taraflı çalışmaktadır. Eğer UST’ye olan talep azalırsa, bu kez LUNA dolaşıma sokulur ve UST yakılır. Bu da onun değerinin 1 dolarda sabit kalmasını sağlar. UST’ye olan talep artarsa, bu kez bir primle işlem görmeye başlar ve borsalardan LUNA alan arbitrajcılar, bu kripto parayı UST için yakarlar ve paranın değerini yeniden 1 dolara çekerler. UST’ye olan talebin azalması durumunda da token bu kez indirimle işlem görmeye başlar. Arbitrajcılar ise bu kez LUNA için UST’lerini kullanıp yine fiyatı 1 dolara çıkarırlar.

Columbus-5’in ardından Terra üzerinde yeni başlayacak projelerden bazıları ise şunlardır:

Ozone, Orion Money, Mars Protocol, Nebula Protocol, Levana Protocol, Alice ve Astroport.

Tüm bu projeler kendi ödül token’larını dağıtarak likiditeyi yeniden artıracağı için, muhtemeldir ki UST için olan talebin artmasını sağlayacaklartır.

Columbus-5 ödül teşviğini de artıracak

Terra’nın Tendermint tabanlı hisse kanıtı konsensüs mekanizması, işlemlerin 130 doğrulayıcı tarafından yapılmasını gerektiriyor. (Bu rakam daha sonra 300’e çıkacak)

LUNA tutanlar, token’larını bir ya da daha fazla doğrulayıcıya emanet edebilir ve bu sayede hem ağın güvenliğini sağlamış olurlar hem de süreçte ödül kazanırlar. Columbus-5 de bu teşvikleri daha fazla artıracak.

Algoritmik bir sabit coin olan TerraUSD hiçbir varlık tarafından desteklenmiyor. İstikrarı tamamen arz, talep ve arbitraja bağlı olara sağlanır. Bu tür sabit coin’ler deneyseldir ve ciddi şekilde tartışmalıdır. Bu faktörlerden herhangi biri ortadan kalkarsa, UST ve LUNA’nın değeri hızla düşebilir.

Bilindiği üzere 19-23 Mayıs arasındaki tarihlerde UST çok ciddi bir krizi atlattı. UST, LUNA’nın %75’lilk düşüşünden sonra istikrarını kaybetmişti. Bu olayın ardından ise protokol daha fazla istikrar mekanizmasını sisteme eklemişti.

Gary Gensler’ın “poker jetonu” dediği sabit coin’ler

UST gibi algoritmik sabit coin’ler için olan risklerden bir tanesi de düzenleyici gelişmeler. Bilindiği üzere geçen hafta SEC başkanı Gary Gensler, sabit coin’ler hakkında sert açıklamalarda bulunmuş ve bir çevrimiçi yayında onları poker jetonlarına benzetmişti. FED’in de sabit coin piyasasını kontrol etme amacında olduğu biliniyor.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 hafta ago