Categories: Genel Haberler

SEC’in Binance’e dava açmasıyla kripto piyasaları sert düştü

Investing.com – ABD Menkul Değerler ve Borsa Komitesi (SEC), Binance’e dava açtı. Haberin yayılmasıyla birlikte kripto para piyasasında sert düşüş gerçekleşti.

SEC, Binance ile birlikte kripto borsanın CEO’su Changpeng Zhao’ya da dava açarken 13 farklı suçlamada bulundu. Davada Binance ve CEO’su CZ, ABD menkul değerler yasasını çiğnemekle suçlanıyor. SEC’in iddianamesinde ayrıyeten Binance platformunda menkul değer sınıfındaki kripto varlıkların listelenmesi ve satışı, ABD’de kayıtsız biçimde borsa, komiteci ve takas faaliyetlerinde bulunmak ve ABD vatandaşlarının Binance’e erişimini kısıtlamamak üzere suçlamalar bulunuyor. 

SEC’in Federal Mahkemeye sunduğu bildirimde Binance’in menkul değer maddelerini ihlal ederek yatırımcı varlıklarını önemli halde riske attığı ve bu sayede milyarca dolarlık gelir ettiği sav edildi.

Binance, bir müddettir ABD düzenleyici baskısı altında hareket ediyor. Geçtiğimiz aylarda ABD CFTC de Binance ve Changpeng Zhao’ya dava açtı. Ayrıyeten ABD Adalet Bakanlığı’nın son iki yıldır kripto borsası hakkında bir soruşturma yürüttüğü de biliniyor. Tüm bu olumsuz gelişmelerin ışığında ana akım medyada Binance’in müşteri fonlarını kullandığı ve Binance’in ABD iştiraki olan Binance.US’in fonlarını denetim ettiğine yönelik savlar gündeme geldi.

SEC, 12 altcoin’i menkul değer olarak tanımladı

SEC’in Binance’e yönelik sunduğu iddianamede bilhassa 12 altcoin’den menkul değer olara bahsedildi. Bu kripto varlıklar ortasında BNB, Solana (SOL), Polygon (MATIC) ve Cardano (ADA) üzere büyük varlıklarla birlikte Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS) ve COTI de bulunuyor. SEC’in iddianamesinde Ethereum’dan menkul değer olarak bahsedilmemesi isse dikkat alımlı bir ayrıntıydı.

Binance’ten SEC’in açtığı dava ile ilgili açıklama geldi

Binance tarafından yapılan açıklamada SEC ile yeterli niyetli halde müzakere ettiklerini lakin düzenleyici kurumun bağlantısı keserek tek taraflı hareket etmeyi seçtiği belirtildi. 

Binance, kullanıcı varlıkların risk altında olduğuna dair tezleri reddetti ve ana platform ile iştiraklerinde tüm fonların inançta olduğunu beyan etti. Öteki yandan Binance’in bir ABD borsası olmadığı hatırlatılarak SEC’in mümkün aksiyonlarının hudutlu olacağı hatırlatıldı. Borsa tarafından yapılan açıklamada SEC davasında şirketin tüm gücüyle gayret edeceğini ve ABD ve öteki ülkelerdeki düzenleyicilerle iş birliği yapma devam edeceklerinin altı çizildi.

Kripto piyasasında sert düşüşler görüldü

SEC’in Binance’e dava açtığı haberleri gündeme bomba üzere düşerken bu gelişme kripto piyasalarına süratli satışlara neden oldu. 

Bitcoin, dünkü süreçlerde 26.600 – 26.800 dolar bandında hareket ederken saatler içinde %5’i aşan düşüşle 25.300 dolar fiyatına kadar geriledi. Ethereum, birinci satış dalgasında %5’e yakın kayıp görürken 1.778 dolara kadar geriledikten sonra 1.800 dolar bandında dayanak buldu. 

Altcoin piyasasındaki satışlar ise daha sertti. Binance’in lokal varlığı BNB, süratli biçimde %10’a yakın düşüşle 300 dolar düzeyinden 270 dolar bandına kadar geriledi. Birinci 10’daki öbür varlıklar, habere gelen birinci reaksiyonda %5 ila %9 ortasında paha kaybetti. 

En büyük 100 kripto para ortasında ise en çok düşen altcoin’ler, %20’ye yakın düşüş gören LUNC, PEPE ve CFX oldu. Toplam piyasa kıymeti 1,1 trilyon doların altına gerilerken ortalama süreç hacmi, satış yüklü olarak 50 milyar dolara yaklaştı.

Sert düşüşler vadeli kripto süreçlerinde de süratli tasfiyelere yol açtı. Kapanan vadeli durumların boyutu 300 milyon doları aşarken bu durumların %92’sini alış süreçleri oluşturdu. 

Yazar: Günay Caymaz

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 ay ago