Categories: Nedir ?

Parachains Nedir?

Parachains, Polkadot ve Kusama ağlarına entegre edilmiş özel, projeye has blokzincirleridir. Bu tasarım yapısı, parachain kullanıcılarının süreçleri daha süratli ve daha düşük maliyetlerle gerçekleştirmesine imkan tanır.

Parachain’ler, rastgele bir sayıda kullanım durumu için özelleştirilebilir ve Polkadot ve Kusama ağlarının kalbi olarak kabul edilen Relay Chain ismi verilen ana blok zincirini besleyebilir. Relay Chain, ağın paylaşılan güvenliğinden, mutabakatından ve süreç mutabakatlarından sorumludur ve bu nedenle, Relay Chain’e entegre edilerek, tüm parachain’ler bu ağın temel özelliklerinden yararlanır.

Parachains, fonksiyonlarını belli kullanım durumları için optimize eder ve birçok durumda kendi coin’lerini dayanaklar. Polkadot ve Kusama’da parachain olabilmek için projelerin bir parachain müzayedesine katılması gerekiyor.

Parachains Nasıl Çalışır?

Polkadot ve Kusama, hem bilgilerin hem de token’lerin üzerlerinde aktarılmasına müsaade veren ağlardır. Merkezi olmayan uygulamaların blokzinciri tarafından belirlenen sonlar içinde oluşturulduğu Ethereum’un bilakis, Polkadot ve Kusama, geliştiricilerin kendi bağımsız blokzincirlerini oluşturmalarına müsaade verir.

Bu, her parachain’in blok mühletleri, süreç fiyatları, yönetişim sistemi ve madencilik mükafatları üzere kendi parametrelerine sahip olabileceği manasına gelir.

Parachain’ler, kendi doğrulayıcı düğüm kümelerine güvenmek yerine, Polkadot ve Kusama ağının Relay Chain tarafından sağlanan güvenliğinden yararlanır. Bunun yerine, parachain’ler, her parachain için tam bir geçmiş depolayan ve parachain süreç datalarını Relay Chain’e eklenecek bloklar halinde toplayan harmanlayıcı düğümler tarafından korunur.

Her parachain, Relay Chain’e eklenecek özel bir parachain yuvasına sahiptir ve yuvalardan birine erişim elde etmek için Polkadot ve Kusama’nın gerisindeki takım olan Web3, mevcut olanı dağıtmak için bir yol olarak Parachain Auctions ismini verdikleri oluşumu geliştirmiştir.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago