Categories: Genel Haberler

Ocean Protocol nedir, nasıl OCEAN kazanılır?

İçerik

ERC-20 yani Ethereum üzerinde geliştirilmiş blok zinciri uygulamalarının sayısının artmasıyla birlikte verilerin izlenmesi zor bir hale gelmeye başladı. Güncel olarak yaşanan ve ivme kazanarak artan bu sorunun çözümü gizlilik ve denetim mekanizmalarında saklıdır. Çünkü, bir blok zinciri projesinin ve onun token’ı olan kripto paranın gelişebilmesi; ölçeklenebilmesine, merkeziyetsiz olmasına ve güvenlik seviyesine bağlıdır. Tam da bu amaçla geliştirilen Ocean Protocol ve token’ı OCEAN, blok zinciri verilerinin izlenmesinde önemli bir role sahiptir. Yazımızda Ocean Protocol nedir sorusuna yanıt ararken nasıl OCEAN token kazanabileceğinizi anlatacağız.

Kısaltması: OCEANBlock zinciri: EthereumToken standardı: ERC-20Token tipi: “Utility”, belirli bir amaca uygun tokenToplam arz: 1,410,000,000Dolaşımda: 426,026,836.77 OCEAN 18 Mayıs 2021 itibariyle

Projeye göre, toplumlar büyük ölçüde verilere bel bağlamış durumdadır ve veri güvenliği ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Ocean Protocol, bu soruna bir çözüm olarak “Yeni Veri Ekonomisi” isimli bir modelden söz ediyor. Bu model sayesinde, insanlar, veriler üzerindeki haklarına sahip olabilecekler.

Ocean Protocol’ün kurucuları

Projenin ekibine baktığımızda; büyük veri, yapay zeka ve blok zinciri sektörlerinde tecrübeli bir kadrosu olduğunu görüyoruz. Kurucularından Bruce Pon ve Trent McConaghy aynı zamanda BigchainDB isimli blok zinciri veri tabanı servisi sağlayan bir firmanın yöneticiliğini yapmaktadır. Ocean Protocol’ün çekirdek takımının toplamda 15 kişiden oluşmasına karşın, danışmanlarının sayısı oldukça fazladır. Toplamda 35 kişiden oluşan danışmanların arasında CoinShares’in stratejiden sorumlu yöneticisi Meltem Demirors de yer almaktadır.

Veri pazar yeri

Ocean Protocol projesinin verilerin niteliği ve niceliğinin korunması amacıyla yola çıktığından bahsettik. Buna paralel olarak, veriler için merkeziyetsiz bir borsa (DEX) dizayn edilmiş. Pazar yerine göz atmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Burada veri “stake”edebilir ya da alıp satabilirsiniz.

IDO (Initial Data Offering) bir diğer özellik olarak dikkat çekiyor. Tam karşılığı, verinin halka arz edilmesi şeklinde düşünülebilir. IDO sisteminde, ICO’ların ilerleme mekanizması veri sistemleri baz alınarak tasarlanmış. Verinin, platform üzerinde yayınlanmasıyla birlikte kendi ERC20 token’ını oluşturuyor. Ek olarak, fiyatı belirleme stratejisi verileri yayınlayan kişi ya da kuruluşa kalıyor. Veri yayınlayıcıları sabitlenmiş bir fiyat seçebilir ya da fiyatın kendini keşfetmesine izin verebilir.

OCEAN token sahipleri, projenin kurmuş olduğu merkeziyetsiz veri pazar yerinde OCEAN stake ederek likidite sağlayıcısı olabiliyorlar. Ayrıca, OCEAN token’ını kilitleyen kişilere kilitledikleri miktarla orantılı bir şekilde nitelikli veri erişimi sağlanıyor.

Nasıl OCEAN kazanılır?

OCEAN kazanmak için bilinen dört yöntemden bahsedeceğim. Veri sağlayıcısı olarak ekosisteme katkı sağlayıp OCEAN kazanabilirsiniz. Burada sağlanan verilerin tam kontrolü, yayınlayan kişi ya da kurumun elindedir. Ek olarak, Ocean Protocol’ün kişisel verilerin kullanımını ve ilgili regülasyonların oluşturduğu hukuki çerçeveye uygun hareket ettiğini söyleyebiliriz. İkinci yöntem ise verilerin kalite kontrolü yapmaktır. Kısaca açıklamak gerekirse, topluluk bir denetim mekanizması olarak verilerin kalite ve kontrolünü yapmaktadır. Ocean Protocol üzerinde bir veri pazar yeri açarak OCEAN token kazanmak da bir diğer yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Son yöntem ise ağ sağlayıcısı olarak OCEAN kazanmak yani, blok zinciri üzerinde gerçekleşen transferleri kayıtlarını tutmak ve doğrulamaktır.

Ekosistemi canlı tutmak için blok zincirinden kazanılan ödüllerin %51’i topluluğa dağıtılmak üzere tasarlanmış. Bundan yola çıkarak fiyatlanmanın gelecekte bir belirsizlik içerisinde olabileceğini düşünmek gayet normal. Fakat, büyük veri sektöründeki gelişmeleri ve sektörün payını göz önünde bulundurduğumuzda durum eşitleniyor diyebiliriz.

Ocean Protocol’ün resmi Türkçe Telegram kanalından daha fazla bilgiye ulaşılabiliyor.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 hafta ago