Categories: Genel Haberler

Merkeziyetsiz finans tarihine geçecek olay: Société Générale, MakerDAO’ya başvurdu

İçerik

Fransa’nın çokuluslu bankacılık kurumu dev şirket Société Générale (SocGen), dün MakerDAO’nun borç platformunda, sabit coin DAI borcu için, bankanın zincir üstü tahvil token’larının teminat olarak kabul edilmesi için bir başvuruda bulundu.

Birkaç firma ve üçüncü tarafların aracılık ettiği ve hukuki yapısının karmaşık olduğu belirtilen kredi başvurusu, 20 milyon dolarlık DAI için yapıldı. Uzmanlar, bu başvurunun merkeziyetsiz finans tarihinde bugüne kadarki en büyük kurumsal adım olduğunu belirtiyorlar.

Yıllardır blok zincir varlıkları konusunda çalışıyorlar

Başvuru, bankanın dijital varlıklara odaklanan ve regüle edilmiş bir alt şirketi olan Forge tarafından yapıldı. Bilindiği üzere SocGen, blok zincir varlıkları üzerinde denemeler yapan lider kurumlardan bir tanesi ve 2019 yılından bu yana Ethereum blok zinciri üzerinde token’laştırılmış tahviller çıkarıyor.

2020 yılında çıkarıldı

SocGen’in başvuru için teminat olarak gösterdiği token’laştırılmış tahviller, 2020’de ihraç edildi, sabit %0’lık bir orana sahip ve vadeleri de 2025 yılında doluyor. Tahviller, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarından da AAA notu aldılar. SocGen, teklifte kredinin bir pilot proje için kullanılacağını ve projenin hedeflerinden birinin de Fransız kanunları altında bir deneyin şekillendirilmesine yardımcı olmak olduğunu belirtti.

Hukuki açıdan zorluklar olabilir

Akıllı kontratlar konusunda uzmanlığı bulunan iki taraf için yaşanabilecek hukuki problemler ise, gerçek-dünya şirketlerinin zincir üstü ve kendi kendini yönetebilen sistemlerle etkileşime girmek istedikleri zaman gördükleri zorluklar ve bunun hukuki çerçeveye sığdırılması olması bekleniyor.

Başvurunun 6 önemli öğesi…

Başvuruyu yapan SocGen etrafında 5 öğe birden (toplam 6) bulunuyor.

Bunlar;

*SocGen Forge;
*MakerDAO protokolü;
*Fransız yasalarına göre kredi şartlarını Maker adına gerçek dünyaya uygulamak için bir lazım olan aracı güvenlik kurumu olarak hizmet verecek DIIS Grubu

*Göreve henüz getirilmemiş bir MakerDAO yasal temsilcisi

*DAI kredisinin dolar olarak değiştirilmesini kolaylaştıracak ve büyük ihtimalle saklama hizmeti verecek olan (merkezi bir borsa olabilir) ismi açıklanmayan bir üçüncü taraf.

Coindesk’e onuyla ilgili açıklama yapan bir MakerDAO geliştiricisi, protokolün hukuki temsilcilik konusunda elinde birkaç seçeneğin olduğunu belirtti ve “Temsilci muhtemelen, bizim çalışmalar yaptığımız kurumlardan bir tanesi olacak. Hangisinde karar kılındığı konusunda ise emin değilim” dedi.

MakerDAO, Nisan ayında bir gerçek-dünya emlak kredisini finanse etmek için 38 bin dolarlık DAI sabit coin’i yaratmıştı. Bu haberin ardından Maker fiyatı 4 bin doların üzerine çıkmıştı. Fiyat şu anda ise 2370 dolardan işlem görüyor.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago