Categories: Genel Haberler

Kripto Para Borsaları: En Uygun İşlem Komisyonu Hangi Borsada?

Kripto borsaları alıcılarla satıcıları bir araya getiren köprü niteliği taşıyor. Aslında ideal olarak kripto ticareti doğrudan aynı miktarda mal varlığı için aynı alım/satım fiyatıyla masaya oturan kişiler arasında gerçekleşmeli. Karşılıklı iki taraf da birbirine güvenebilmeli ve mutabakat ile hareket etmeli.

Ancak maalesef gerçek hayatta işler ne kripto konusunda ne de diğer konularda böyle ilerlemiyor. Ne zaman birileri kendi kendilerine bir şeyleri halletmek zorunda olsa insan doğasının en temel ögeleri canlanmaya başlıyor. Ek olarak, kripto paraların kullanım alanının ne kadar geniş olduğu da göz önünde bulundurulursa, en basit işlemlerde bile hem ham rakamlarda hem de en basit işlemlerde bile, bunu tamamen kullanıcılara bırakmak işi hem karmaşıklaştırır hem de tehlikeli hale getirir.

P2P tarzındaki borsalar kripto para ticaretlerinin sağlanmasında ellerinden gelen en iyi lojistik desteği sağlıyorlar ve servisleri için düşük komisyon kesiyorlar. Ancak bu borsalar yalnızca alakalı kişileri bir araya getirmeyi ve kullanıcıların alım satım yapmasını sağlıyor. Genel olarak böyle bir yapı kurmuyor yada kullanıcılar için herhangi bir güvenlik ağı sağlamıyor. Bu düzenleme kesinlikle bir çekiciliğe sahip, özellikle de kripto dünyasındaki gizlilik konusunda endişe duyan yada özgürlükçü düşüncelere sahip kişiler için. Ve bu tarz ticaret sitemlerinin kripto paraların orijinal bakış açısıyla ve kurumlar yerine bireylerin ekonomik dengelerine yardımcı olmak amacıyla var olma amaçlarıyla tutarlı olduğuna dair mantıklı argümanlar var.

Ancak Localbitcoins gibi borsalardaki güvenlik önlemlerinin eksikliği, dolandırıcılar için bu platformları kolay lokma haline getiriyor. Sonuç olarak da, ufak bir ticaret yapmayı düşünen ortalama bir kullanıcı vahşi batı tarzı bir atmosferde iş yapmanın risklerini omuzlamak zorunda kalıyor. Maalesef, dolandırıcılık bu piyasada sık sık görülüyor. Kurumsal tüccar için ise, P2P piyasalarındaki güvenlik eksiklikleri tamamen caydırıcı rol üstleniyor.

Bu yüzden daha önce sözü edilen P2P, perakende ve kurumsal tüccarlar, merkezsiz kuzenlerinin yaptıkları her şeyi merkezi otoritenin güvencesinde yapan büyük borsalardan yardım alıyor. Kullanıcılar servisten yararlanabilmek için bilgilerini paylaşıp bir takım güvenlik gerekliliklerini yerine getirmek zorunda kalıyor ancak karşılığında da borsa onları kötü niyetli eylemlerden koruyup işleri için stabil ve güvenilir bir alan yaratıyor.

Güvenilir ticaret sitesi arayan çok sayıdaki kişi ve firmadan dolayı kripto para borsa sayısı katlanarak arttı ve endüstrideki güçleri onlara piyasada değişiklik yapmalarına olanak sağlayan bir iktidar haline getirdi.

O zaman doğru kripto borsası nasıl seçilir?

Kripto ticareti yapacak kişi belli bir borsaya karar vermeden önce titiz incelemeler yapmalı. Piyasada dost görünümlü çok fazla düşman var. Genelde ortalama yolu seçip uzun süredir çalışan ve aktif kullanıcı sayısı en çok olan borsaya yönelmek en faydalısı gibi gözüküyor. Temellerin yanı sıra, göz önünde bulundurulacak çok kriter var ancak bu makalede biz en önemlisi gibi gözükene, işlem ücretlerine odaklanacağız.

İşlem ücreti, tüccarların yatırımlarının korunması için borsalarla yaptıkları anlaşmanın finansal ifadesi olarak düşünülebilir. Ücretler, borsanın giderlerini karşılamak ve gelir akışı sağlamak için alınıyor.

Borsaların aldığı iki tür işlem ücreti var: yapıcı ve alıcı ücretleri. Yapıcı ücretleri borsada likidite yaratan işlemlerden alınıyor. Alıcı ücretleri ise borsanın likiditesini azaltanlardan. Bu ayrım her ne kadar net olsa da borsalar genellikle kullanıcının platformdaki yerine ve hareketlerine bağlı olarak değişen ödeme sistemleri uyguluyor. Bu yüzden de, ne zaman nerede en az ücreti ödeyeceğini anlamak zor oluyor ve piyasadaki en düşük miktarı istediğini iddia eden borsalar genelde bunu yalnızca belli insanlar için geçerli sunuyor.

The Block Genesis son raporlarında borsaların işlem ücretlerini inceledi. Raporun kapsamı 14 büyük borsa ile sınırlandı: Binance, KuCoin, bitFlyer, OKEx, Poloniex, BitFinex, HitBTC, itBit, Coinbase Pro, Huobi, Kraken, Bittrex, Bitstamp ve Gemini. Raporu hazırlayanlar bireysel ve kurumsal müşterilerden istenilen işlem ücretlerini karşılaştırırken hangi borsanın hangi kullanıcı kategorisi için en verimli olduğunu belirlemeye çalıştı.

Bireysel kullanıcılar için sonuçlar şu şekilde:

Bu da aylık 10 milyon dolarlık hacimle kurumsal tüccar olarak tanımlananlar için elde edilen sonuçlar:

Düzenli tüccarlar için en iyi oranlar HitBTC ve sonrasında Binance ve KuCoin’de. Spektrumun diğer ucunda ise Gemini ve Bitstamp en zorlayıcı ücretlerle yer alıyor. Kurumsal yatırımcılar için en iyi seçenekler bitFlyer Japan + US ve HitBTC, öte yandan en kötüleri ise Gemini ve bitFlyer EU.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 hafta ago