Categories: Genel Haberler

Kripto para benimsemesinde başkan ülkeler hangileri?

Investing.com – Blockchain tahlil şirketi Chainalysis, 4. yıllık Global Kripto Benimseme Endeksi’ni yayımladı. 

Bir dizi Blockchain verisi ile gerçek dünya dataları baz alınarak hazırlanan ayrıntılı araştırma, ferdî bazda kripto para bölümüne en yüksek iştirak sağlayan bölge ve ülkeler konusunda kıymetli bilgiler sağlıyor. 

Bireysel kripto hizmetleri ve merkezsiz finans bedellerine nazaran araştırma sonucu, Asya ve Afrika ülkelerinin kripto bölümünün tabana yayılmasında önde olduğuna işaret ediyor.

Beş alt endeksten oluşan Global Kripto Benimseme Endeksi, ülkelerin farklı çeşitte kripto para hizmeti kullanması temeline dayanıyor. Endeksi hazırlanırken 154 ülkeyi kıymetlendirme altına alan Chainalysis, ülkelerin nüfus büyüklüğü, satın alma gücü üzere kriterlerini baz alarak çeşitli ağırlıklandırmalarla kripto benimsemesini tespit etmeye çalışıyor.

Bununla birlikte metodolojide merkezi ve merkezsiz finans borsaları ile şahıslar ortası (P2P) süreç hacimleri de göz önüne alınarak 5 farklı ölçüt kullanıyor. Böylelikle kripto para hizmetlerinin kişisel kullanımı için kararlı sonuçların elde edildiği tez ediliyor. Chainalysis, araştırmasında VPN kullanımından kaynaklı eksiklikleri kabul etse de dataların yüz milyonlarca süreç ve 13 milyar web sitesi ziyaretini kapsadığı için bulguları dengeli olduğunu savunuyor.

Bireysel kripto benimsemesinde önder ülke Hindistan

Buna nazaran kripto benimseme endeksin başında yer alan ülke Hindistan P2P ticaretine nazaran 5. sırada yer almasına karşın genel benimsemede birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi sırasıyla Nijerya, Vietnam, ABD, Ukrayna ve Endonezya izledi. Türkiye ise Çin’in akabinde 12. sırada yer aldı.

Çalışmanın en değerli bulguları ortasında Orta ve Güney Asya ile birlikte Okyanusya bölgelerinin kripto sanayisinde süratli bir biçimde kıymetli oyuncular haline gelmesi yer aldı. Bir evvelki raporda ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri ile birlikte bilhassa Türkiye ve Mısır’daki süratli adaptasyona dikkat çekilmişti.  

Bunun yanında bulgular, geçen yıldan bu yana tabana yayılan kripto benimsemesinin global ölçekte gerilediğini ortaya koydu. Fakat ülke bazında bakıldığında orta gelir kümesi ve altındaki ülkeler sınıfında bulunan Hindistan, Nijerya ve Ukrayna’nın genel görünümden ayrışarak güçlü bir kripto adaptasyonu kaydettiği belirtildi. Bu bulguda dikkat çeken öteki bir konu ise bu ülkelerin son boğa dönemi öncesi 2020’nin 3. çeyreğindeki benimseme oranlarını aşan tek ülke kategorisinde olması.

Gelir seviyesi yüksek ülkeler kurumsal kripto pazarına taraf veriyor

Yüksek gelir kümesine sahip ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan üzere ülkeler ise ferdî iştirakin tersine kurumsal kripto pazarının daima genişlediği ülkeler olarak lanse edildi. Bu da gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere göre kripto benimsemesinin kurumsal seviyede tuttuğuna işaret ediyor.

Chainalysis, bilgileri kripto sanayisinin geleceği konusunda umut verici olarak yorumladı. orta gelir kümesi ve altındaki ülkelerin, dinamik, büyüyen sanayiler ve nüfuslarıyla birlikte çoklukla yükselişte olan ülkeler olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, bunu kripto dalı için avantaj olarak kabul ediyor.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago