Categories: Genel Haberler

Grayscale’den SEC’ye Bitcoin ETF mektubu: Keyfi ve kaprisli kararlar!

Ekim ayında ilk kez vadeli işlem sözleşmelerini takip eden borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) onay veren SEC, spot ETF’ler konusuna ise olumsuz bakıyor. Kurum, Kasım ayında VanEck’in direkt olarak Bitcoin fiyatını takip eden borsa yatırım fonunu onaylamamıştı.

İşte ETF konusunda önemli adımlar atan şirketlerden biri olan ve özellikle kurumsal firmaların Bitcoin ile kripto paralara açılmasını sağlayan Grayscale, SEC’ye ETF’lerle ilgili olarak bir mektup yazdı. Bilindiği üzere Grayscale şirketi, Bitcoin’e direkt olarak yatırım yapmayı bir risk olarak gören şirketlere GBTC ürününü sunuyor. Firma GBTC’yi ileriki dönemde ETF’e dönüştürmeyi plânlıyor.

SEC’ye bu anlamdaki başvurusunu Ekim ayında yapan Grayscale için 24 Aralık tarihi karar günü olabilir. Ancak SEC’nin bu tür kararların tarihlerini uzattığı da bir gerçek. Dolayısıyla 24 Aralık’ta bir onay ya da ret kararı da çıkmayabilir ve SEC süreci uzatabilir.

Tüm bu detayların ardından, Grayscale Pazartesi gecesi kuruma bir mektup göndererek SEC’nin sürekli tekrarlanan retlerinin İdari Usul Yasası’nı (APA) ihlal edebileceğini savundu. APA ABD’de, federal kurumların karar verme sürecini denetliyor.

“Spot ve vadeli ETF’ler aynıdır…”

Grayscale’in SEC’ye yazdığı ETF mektubunda yer alan ifadeler şu şekilde:

“1940 Yasası uyarınca kayıtlı Bitcoin vadeli ETP’leri ve bu şekilde kaydedilmesi gerekli veya uygun olmayan spot Bitcoin ETP’leri tüm açılardan aynıdır. Ancak 12 Kasım 2021 ret kararındaki analize göre SEC, bunları farklıymış gibi ele almaktadır. Komisyon 1940 tarihli yasaya dayanayarak yatırımcı korunmasını sebep gösterip, iki ETF’e farklı muamele yapsa da, bu yasa, komisyonun her ret kararında belirttiği koruma şartlarından bahsetmemekte, bu sorunu çözmemekte ve piyasa manipülasyonu ile dolandırıcılık gibi endişelere değinmemektedir”

“CME fiyatlandırması vadeliler için güvenli, spotlar için değil mi?”

Mektupta SEC’nin bu tavrının keyfi ve kaprisli kararlar almasına sebep olduğu belirtilirken, aynı zamanda Şikago Ticaret Borsası CME’nin fiyatlandırma mekanizmalarının vadeli işlem piyasasındaki manipülasyonu önlemek için yeterli olduğu, ancak spot piyasayı takip eden ürünler için yeterli olmamasının da mantıksızlığı dile getirildi.

“Hem adil değil hem de ayrımcı!”

Konuyla ilgili Grayscale’in web sitesinde de bir yazı yazan şirketin hukuk işlerinden sorumlu yöneticisi olan Craig Salm da sert ifadeler kullandı:

“Şu anki haliyle Bitcoin ETF ortamı hem adil değildir hem de ayrımcıdır. GBTC hisselerine sahip olanlar ve diğer ABD’li yatırımcılar Bitcoin’e etkin bir şekilde yatırım yapmak istiyor. Neyse ki APA, bu tür sorunları çözmek için vârolan bir kurum. Aslında o da, regülasyonları çıkaran ve geliştiren federal kurumların oluşturduğu ortamı denetlemek ve yine en sonunda Amerikan yatırımcısını korumak için görev yapıyor”

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

5 gün ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

5 gün ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

5 gün ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

5 gün ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

5 gün ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

5 gün ago