Categories: Genel Haberler

El Salvador Başkanı Bukele: Bitcoin gelecektir, çok daha büyük olacak

İçerik

İngiliz podcast’çi ve Bitcoin evreninin tanınan ismi olan Peter McCormack’e El Salvador’da bir röpotaj veren Bukele, Bitcoin’i yasal para ilân etmeleriyle ilgili konuştu. Bukele’nin açıklamaları şu şekilde:

“Aldığınız kararın size katkı vermesi gerekir”

Bir karar aldığınız zaman arkasında durmalısınız. Bunu bir amaç doğrultusunda, size katkı vermesi için almalısınız. Mesela burada çok ciddi bir suç oranı vardı. Biz bunu düşürdük. Buna yönelik kararlar aldık. Hala var mı? Evet. Ama oranı düşürdük.

“Bitcoin beklenenden çok büyük yerlere geldi ve daha da gelecek”

Bitcoin için de aynısı geçerli. Sistem çok güzel. Bir adam var. Adını bilmiyoruz. Muhtemelen birkaç kişiler. Her detayı düşünmüşler. En başında Bitcoin çok düşük değerdeyken, herkes madenciliğe yatırım yapabiliyordu. Laptoplarda bile madencilik yapılıyordu. Ama iş büyüdükçe, madencilik yatırımları da artmak zorunda kaldı. Bitcoin’den bir şey beklenmeseydi bu yatırım yapılır mıydı? İlk çıktığı günlerden bu yana aslında gelecekte ne olacağını görebiliyordunuz. Şu anda da görebiliyoruz. Çok büyüdü ve daha da büyüyeceğini görüyoruz. Şu anda olduğundan çok daha büyük hale gelecek.

“Bitcoin sistemi bence mükemmel”

Şu andaki parasal sistemin tüm problemleri yok olacak. Bitcoin sistemi bence mükemmel. El Salvador inovasyon konusunda öncü olan bir ülke olarak görülmedi ama bu sefer neden olmasın? Bitcoin’i yasal para olarak ilân eden ilk ülke olmak. Bu bence çok önemli. Neredeyse ışık hızında para göndermek, bunu masrafsız yapmak, banka hesabı olmayan kişilere de bunları yapma imkânı vermek. Bunlar çok önemli şeyler…

“Bağımsız mı olacağız? Hayır, ama…”

Bu seçim bizi bağımsız bir ülke yapacak mı? Hayır, ama daha az bağımlı yapacak. Dolarda büyüyerek gelen enflasyona bağımlı olmayacağız. Hatta bu yeni basılan paraların hiçbiri bu ülkeye girmese bile etkilenmiş olacağız. Para basılınca, devletin daha çok harcayacak parası oluyor. Ama o zaman da enflasyon oluyor. Dolarlarınız değer kaybediyor. Dolayısıyla biz bu gerçeklerle yaşadığımız zaman bu kararı almamız gerekli bir şeydi. Daha önce yapılmamış olsa bile, üzerinde çok düşünmeye gerek olmayan bir karardı.

“Kendi paramızı da çıkarırdık ama gelecek Bitcoin…”

Dünya artık küçülüyor. Herkes birbirine bağlı hale geldi. Tabii ki kendi paramızı da çıkarabilirdik. Normal bir durum da olurdu. Kimse karşı çıkmazdı. Belki iyi bir para politikamız da olurdu ama biz geleceği düşündük. Neden eski kağıt para dönemine dönelim? Gelecek Bitcoin, biz de onun peşinden gidiyoruz. Eski sistemde iyi değilsek, neden yeni bir sistem seçmeyelim? Bu kararı beğenmeyenler zaten bize iyi davranmıyorlardı.

“Bizim adımıza neden başkası karar versin?”

Bence bu kararımız bir kurşungeçirmez yelek etkisi yapacak. Burada ne risk alıyoruz? Evet küçük riskler vardır. Ama aynı zamanda büyük de bir adım. Başka biri sizin parasal geleceğinize karar vereceğine, buna biz karar verelim. Bence bu yüzden eski sisteme göre çok daha mantıklı.

“Bu ülkenin başarılı olmasını istiyorum”

Ben ülkemi ve halkımı seviyorum. Bu ülkenin başarılı olmasını istiyorum. Ben onların ne şartlarda yaşadıklarını görüyorum. Bunu her politikacı söyleyebilir ama onlar benim doğru söylediğimi biliyorlar ve bana sevgimin karşılığını da veriyorlar. Bizim bu ülkenin geleceği için çalıştığımızı görüyorlar.

“2001’deki dolar kararından ne farkı var?”

2001 yılında ABD dolarına geçtik. Şu andaki fark ne? Tek bir fark var. O zaman bu karar muhtemelen bankaların para kazanabilmesi için alınmıştı. Ama bu karar halkın para kazanabilmesi için alındı.

“Bana değil, sisteme güvenin…”

İnsanlar bana güvenmek zorunda değiller. Bize güvenmek zorunda değiller. Sisteme güvenecekler. Bu sistem çalışıyor ve çalışacak. Bundan çok fazla kişi fayda sağlayacak. Bence çok güzel olacak. Tabii ki insanların bana güvenmesini isterim. İnsan sevilmek ister ama burada böyle bir zorunluluk yok. Burada kişisel bir durumdan değil, parasal bir sistemden bahsediyoruz.

“Buradan geri dönüş olacağını sanmıyorum”

Kongre’de çoğunluk ciddi şekilde bu kanuna oy verdi. Süper-çoğunluk dediğimiz bir terim var. 84 oyun 56’sını almak zorundasınız. Biz 63 oy aldık. Bunun duracağını hiç sanmıyorum. Her gün devam ediyoruz. Rüyada değiliz. Şu an bu oluyor, bunu yaşıyoruz.

“Yeni jeotermal kuyular keşfettik”

Bir Bitcoin madencilik merkezi kurmak için büyük ilgi söz konusu. Yeni jeotermal kuyular keşfettik. 95 megawatt’lık… Belki fazla büyük değil ama bu adım da çok önemli. Bir Bitcoin madencilik platformu için 480 milyon dolar gerekiyor. Ama Bitcoin size okullar, köprüler ve altyapı için gereken her şeyi sağlayabilir.

“Bitcoin kendisini kanıtladı”

İlk gördüğümde çok akıllı bir proje olduğunu anladım ama ne kadar büyüyeceği hakkında şüphelerim vardı. çünkü bunun örnekleri çok fazla. Birçok iyi proje, para bulamadığı için zamanla yok oldu, gitti. En başından bu yana sistemin çok iyi olduğunu görüyorum, şimdi ise buna eminim. Başkanlığımın 3. yılındayım. Sosyal medya patlaması yaşanıyor, medya değişiyor, ülkeler değişiyor. Şu anda çok iyi olup da, ileride iyi olması beklenen değil, zaten iyi olmuş ve kendini kanıtlamış bir projeden bahsediyoruz.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 hafta ago