Categories: Genel Haberler

Coinbase 2021 raporu: Kripto fonlarında büyüme ve SEC’den ETF onayı bekleniyor

İçerik

Kurumsal şirketlerin Bitcoin yatırımlarına yönelmesi ve bu sayede kripto para piyasasının 2021 yılında dev bir büyüme kaydetmesi, dijital varlıkların hayatımıza iyice girmesine sebep oldu.

Bitcoin’e direkt olarak olmasa da bir fon vasıtasıyla yatırım yapmak isteyen dev şirketler ise hala ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) gelecek bir onayı bekliyor. SEC’ye bu konuda yapılan 10’dan fazla başvuru bulunuyor.

Kripto para fonlarında %800’lük büyüme

Kripto para piyasasının gidişatı ve SEC’nin vereceği bir onay merakla beklenirken, ABD’nin en büyük borsası olan Coinbase ise 2021 Global Fon yönetimi (GFM) raporunu yayımladı. Rakamların Crypto Fund Research’ten (CFR) alındığı raporda, son 5 yılda küresel kripto fonlarında %800’lük bir büyüme olduğu kaydedildi. Bu büyümenin özellikle 2017/2018 yıllarında ortaya çıkan VC ve kripto serbest yatırım fonları tarafından desteklendiği belirtilirken, yönetim altındaki toplam kripto para fonlarının değerinin 2019/2020’ye göre neredeyse 2 katına çıktığı ve geçen senenin sonunda da 36 milyar doları aştığı yazıldı.

CFR tarafından sağlanan rakamlara göre ayrıca küresel piyasada vârolan toplam 835 kripto para fonundan 426’su VC fonu olurken, 386’sı ise serbest yatırım fonuydu. Kalanlar ise ABD dışındaki birkaç ETF’in ve özel kurumların oluşturduğu fonlardı.

100 milyon dolardan fazla yöneten sadece %5

Kripto para fonlarının sayısı ve yönetim altındaki varlık değeri her geçen gün katlanarak artsa da, kayıtlı fonların sadece %5’lik kısmının yönetimi altında 100 milyon dolar değerden fazla varlık bulunuyor. Bir başka deyişle, kripto fonları göreceli olarak küçük kalıyor ve 100 milyon doların altında varlık yönetenlerin sayısı da gittikçe azalıyor.

ETF’ler ve kripto paraların sağlam performansı…

Raporda yapılan yoruma göre ise, şu anda adeta büyümeye hazır olarak bekleyen kripto para fonlarının değer kazanması iki olaya bağlı… Biri tabii ki Bitcoin ve Ethereum’un başını çektiği kripto paraların sağlam durmaya devam etmesi, ikincisi ise SEC’den gelecek olan bir ETF kabulü…

Gensler’ın açıklamalarına rağmen beklenti yüksek

SEC başkanı Gary Gensler’ın sürekli olarak regülasyon vurgusu yapması ise kripto para endüstrisindeki beklentileri azaltmadı. Rapora göre, özellikle Kanada’daki baaşrılı gidişatın ardından 2021 ya da 2022’de, ABD’de de bir ETF kabul edilecek. Bilindiği üzere Kanada’da Purpose Bitcoin ETF, CI Galaxy Ethereum ETF ve Purpose Ethereum ETF’leri kabul edilmiş ve kısa sürede kurumsal yatırımcılardan bu fonlara yüz milyonlarca dolar girdisi olmuştu.

“Kanada onayı, diğer ülkeleri de etkiler”

Coinbase’in GFM raporunda da konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Kanada’nın ETF onaylaarının, kripto paraları finansal ortama tam olarak sokma girişimlerinin bir parçası olarak, diğer yerlerdeki regülasyon kurumlarını da etkileyeceğine inanıyoruz. Bu durum, perakende ve kurumsal yatırımcılar için bu evrene daha güvenli bir yol sunarak sektöre piyasa regülasyonları ve denetim kazandıracaktır.”

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago