Categories: Genel Haberler

Bu hafta gözler Biden idaresinin kripto paralarla ilgili kararında olacak

Investing.com – ABD’de Biden yönetiminin bu hafta kripto paralarla ilgili bir kararname çıkarması bekleniyor. İlgili kararname ile ABD’nin ilgili devlet kurumlarının kripto varlıkları düzenlemek için bir strateji geliştirme aşamasına geçebilecek.

Yahoo (NASDAQ:AABA) Finance’e konuşan bir devlet yetkilisi tarafından bildirilen gelişme, ilk olarak Ocak ayında Biden yönetiminin bir kararname hazırlığı içinde olduğu haberiyle ortaya çıkmıştı. Yahoo Finance tarafından servis edilen habere göre kararname ile ABD Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve FED’e görev verilecek. ABD devlet kurumları kripto paraların düzenlemesi konusunda çalışmaların yürütülmesi yanında merkez bankası dijital para birimi (CBDC) tedavülü için de araştırma yapmaları bekleniyor.

ABD devlet kurumlar kripto düzenlemeleri için koordineli çalışacak

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve  Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) gibi kurumların da olası riskler konusunda kendi raporlarını hazırlayıp kripto para sektörünün düzenlenmesi aşamasına katkı sağlayacaklar. 

Kaynaklara göre kararnamenin geçen ay yürürlüğe girmesi bekleniyordu, ancak gecikmenin Hazine Bakanı Janet Yellen ile Beyaz Saray yetkilileri arasında birtakım anlaşmazlıklardan dolayı gerçekleştiği iddia edildi. Biden yönetimi, şimdi kripto sektörünü düzenlemek için en ciddi adımlardan birini atıyor gibi gözüküyor.

2008 krizi sonrası sistematik riskleri araştırmak için kurulan ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi, kripto varlıkların finansal istikrara etkileri konusunda araştırmalar yapmak görevlendirilecek.

Geçen haftanın öne çıkan gelişmeleri arasında ise FBI’ın kripto para istismarıyla mücadele için yeni bir birim başlatması vardı. Bunun yanında Adalet Bakanlığı (DOJ), Ulusal Kripto Para Birimi Uygulama Ekibi için ilk direktörü atamasını gerçekleştirdi.

Kripto para kararnamesinin birçok sorunu ele alması bekleniyor

Kripto para sektörünü düzenleme konusunda önemli bir adım olarak kabul edilen ABD kararnamesinin önceliğinin kripto şirketlerini, yatırımcıları ve tüketicileri finansal risklerden koruma yönünde aksiyonlar almak olduğu belirtiliyor. Bunun yanında Blockchain teknolojisi, gizlilik ve sabit kripto varlıklardan kaynaklı riskler de araştırılacak.

Kripto piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin yöneticileri, geçmiş dönemlerde sıklıkla ABD yönetimine sektör için netlik çağrısında bulundu. Bazı eleştiriler ise Çin’in kullanıma başladığı ve diğer ülkelerinde araştırmalarını hızla yürüttüğü merkez bankası dijital para birimi (CBDC) konusunda ABD’nin geride kaldığı yönündeydi. Eleştiriler, merkez bankası destekli diğer ülke dijital para birimlerinin ABD dolarının baskınlığını tehlikeye atabileceği yönünde yoğunlaşıyor.

Yazar: Günay Caymaz

Kaynak:  Investing TR

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago