Categories: Genel Haberler

BTC ağındaki sıkışıklık için kodlayıcılar yeni tahliller arıyor

Bazı Bitcoin kodlayıcıları, geçen ay meme coin’lerin neden olduğu BTC ağındaki sıkışıklıktan duydukları mutsuzluğu lisana getirdi. Öbürleri ise bu duruma rağmen alternatif tahliller öneriyor.

Bitcoin blokzincirinde çalışan meme coin’ler ve kodlayıcıları/doğrulayıcıları bunları kaldırmak istediği için risk altında olabilir. Bu durum, geçtiğimiz Mayıs ayında PEPE üzere Bitcoin tabanlı meme coin’ler tarafından yönlendirilen güçlü ağ aktivitesi nedeniyle BTC blokzinciri gaz fiyatlarında yaşanan büyük dalgalanmanın akabinde geldi.

Haber çıkar çıkmaz, PEPE fiyatı son 24 saat içinde yüzde 6’dan fazla düşüş gösterdi. Yazının yazıldığı saat prestijiyle PEPE 0,0000012 dolardan süreç görüyor. Bu durum bir noktada BTC blokzincirinde büyük bir tıkanıklığa yol açarken kripto borsası Binance’i para çekme süreçlerini durdurmaya zorladı.

Meme coin’ler süreç akışını bozuyor

BTC savunucuları ve kodlayıcıları, PEPE üzere meme coin’ler için gelecekteki rastgele bir çılgın ticaretin, Bitcoin’in ödemeler için yahut bir paha deposu olarak kullanımını bozarken ağı tıkayacağını düşünüyor. BTC kodlayıcıları, spam filtresi olarak çalışacak ve meme coin süreçlerini engelleyecek bir yazılım kullanmayı düşünüyor. Bloomberg’e konuşan BTC geliştiricisi Ali Sherief:

Bununla birlikte BTC blokzincirin çok sayıda NFT, meme coin ve öteki dijital koleksiyonları barındırmasına imkan tanıyan BRC20 standardı üzerinde çalışan öbürleri da Bitcoin Ordinals’ı savunmaya başladı.

Geliştirici Casey Rodarmor, kullanıcıların BTC’nin en küçük ünitesi olan Satoshis üzerine fotoğraf, görüntü ve metin üzere dijital içerikler yazmasına imkan tanıyan Ordinals’ı yarattı. Daha sonra, Request for Comment – ya da BRC-20’nin geliştirilmesi büyük bir meme coin patlamasına yol açtı. Şu anda BTC blokzinciri, toplam piyasa pahası kabaca 500 milyon dolara yakın olan 25.000 meme coine konut sahipliği yapıyor.

Bitcoin meme coin’leri çılgınlık yarattı

Mayıs ayının sonunda bir noktada, NFT’ler tek başına BTC blokzincirdeki toplam süreçlerin yüzde 65’ini oluşturuyordu. Geçen ay boyunca süreç başına ortalama fiyat, ay sonunda 4 dolara düşmeden evvel 30 dolara kadar yükseldi.

Ancak gaz fiyatlarındaki bu sıçrama, Ordinals ile ilgili faaliyetlerden tek başına 45 milyon dolar kazanan BTC madencileri için bir nimet olduğunu kanıtladı. BTC geliştiricisi Luke Dashjr da Ordinals süreçlerini spam olarak kategorize etti ve BTC blokzincirden uzak tutulmaları gerektiğine inanıyor.

Geliştirici kümelerinden birinde Dashjr şunları yazdı:

Diğer kripto savunucuları da birtakım enteresan tahliller önerdi. Kimileri BTC blokzincirin sırf Ordinals’ı destekleyen bir hardfork versiyonunun yaratılması mümkünlüğünü öne sürdü.

Bu makale birinci olarak Kripto Para Haber üzerinde yayımlanmıştır.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago