Categories: Genel Haberler

Bitcoin’de düşüşle ilişkilendirilen Evergrande olayı nedir?

Bugünlerde geleneksel piyasalar kadar, kripto para piyasalarında da konuşulan bir şirket var: Evergrande. Geleneksel piyasalarda Evergrande’den kaynaklandığı belirtilen düşüşlerin bir noktada Bitcoin‘i de etkilediği aşikar.

Evergrande, Çin’in en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri. Öyle ki şirket, “Global 500” listesinde yer alıyor, yani aynı zamanda gelir açısından dünyanın en büyük işletmelerinden biri.

Hong Kong’da listelenen, merkezi Çin şehri Shenzen’de bulunan Evergrande, yaklaşık 200 bin kişiyi istihdam ediyor. Grubun kurucusu bir zamanlar ülkenin en zengin ismi olan Çinli milyarder Xu Jiayin. Şirket, Çin genelinde 280’den fazla şehirde 1300’den fazla projesi olduğunu belirtiyor. Yalnızca konut sektöründe faaliyet göstermiyor. Bunun dışında, gıda, elektrikli araç, spor sektöründe yatırımı var ve tema parkları bulunuyor.

Xu Jiayin

Futbolu takip edenler, bilecektir ki Guangzhou Evergrande kulübü de bu şirkete ait. Evergrande, bu kulüp için 185 milyon dolar maliyetle dünyanın en büyük futbol okulunu inşa etmişti. Ayrıca şu anda yürüyen bir proje de var: Dünyanın en büyük futbol stadyumu. 1.7 milyar dolara mal olacak olan nilüfer çiçeği şeklindeki tesis, bitirilebilirse 100 bin seyirci kapasiteli olacak.

Evergrande’nin inşa etmeyi planladığı 100 bin kapasiteli stadyum

İşler nasıl kötüye gitti? Borç 300 milyar doları geçti

Son yıllarda şirketin borçları, finansman arayışları içinde katlanarak arttı. Grubun borcu, 300 milyar doları aştı. Böylece şirket, ülkenin en borçlu gayrimenkul şirketi oldu. Son dönemde, yatırımcıları nakit akışı sorunları yaşadığına dair uyardı ve hızlı bir şekilde finansman bulunamazsa temerrüde düşebileceğini bildirdi. Salı günü, borsaya yapılan açıklamada, bazı varlıklar için alıcı bulmakta zorluk yaşandığı bildirildi.

Uzmanlar, şirketin agresif hamlelerinin onu sıkıntıya soktuğunu söylüyor. Bu duruma, şirketin ana faaliyet alanlarından uzaklaşarak farklı alanlarda iş yapmaya başlamasının yol açtığı kaydediliyor.

Bazı ekonomistler, Evergrande’nin çöküşünün Çin’in finansal sisteminin yıllardan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük sınav olacağını savunuyor.

Evergrande’nin bu duruma gelmesinin en büyük nedenlerinden biri Çin’deki konut talebinde süregelen düşüş.

Şimdi şirket, durumu değerlendirmek üzere mali danışmanlarla çalışmaya başladığını duyurdu. En kısa sürede şirketi bu durumdan kurtarmak için çözümler üretmeye çalışılacak.

Hisseleri yüzde 80’den fazla düştü

Evergrande’nin yaşadığı sorunlarla birlikte sokaklarda protestolar da başladı. Şirketin hisseleri, yılın başından beri yüzde 80’den fazla değer kaybederken tasarruf sahipleri de sokaklara döküldü.

Evergrande olayı, piyasaları etkilerken Bitcoin ve kripto paralarda da satış getirdi. Piyasa değeriyle en büyük kripto para, haftanın ilk günü 44 bin 380 dolara kadar geriledi. Bitcoin’de görülen düşüşün ayaklarından biri de Fed’in beklenen faiz açıklaması. Bu ayki Fed toplantısı, 21-22 Eylül’de gerçekleşecek. Alınan karar, toplantı sonrası açıklanacak.

Tether, Evergrande iddialarını yalanlamıştı

Bu arada geçtiğimiz günlerde Tether’in elinde iflasın eşiğinde olan Evergrande’nin ticari senetleri olduğu öne sürülmüştü. Tether şirketinden gelen açıklamada bu iddialar yalanlandı ve “Tether, Evergrande tarafından çıkarılan hiçbir ticari senedi, borç varlığını ya da menkul kıymeti elinde tutmamaktadır ve hiçbir zaman da tutmamıştır.” denildi.

Tether’in elinde iddia edildiği gibi Evergrande’ye ait ticari senetler olması durumunda bu kripto para piyasalarını daha derinden etkileyebilirdi.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago