Categories: Genel Haberler

Bitcoin madenciliği, Arjantin’de adeta patlama yaşıyor

İçerik

Sürekli bir döngü halinde ekonomik kriz yaşanması, ülke para biriminin devalüe olması, hiper-enflasyon ve son olarak pandeminin etkilerinin her şeyi daha kötü yapması derken Arjantin’de kripto paralar her geçen gün daha çok konuşuluyor.

1 Bitcoin 5.9 milyon peso

Bloomberg’in haberine göre hükumetin ABD doları alımına kontrol getirmesi ve sınırlandırması da, dijital paralara olan ilgiyi artırırken, peso dışında kalan varlıklara adeta hücum var. Bu ilgi sonucunda dün (pazar) itibariyle resmi olmayan piyasalarda bir Bitcoin fiyatı 5.9 milyon peso’ya yükselirken, regüle borsalarda ise bu rakam 3.4 milyon peso’ydu.

Elektrik fiyatlarının ucuzluğu en büyük etken

Arjantin, doğal gaz ve petrol gibi enerji kaynaklarını üreten değil, ithal eden bir ülke. Buna rağmen bir hanenin ödediği elektrik faturası aylık ortalama gelirim en fazla yüzde 2 ilâ 3’üne denk geliyor. Bu da Şili, Kolombiya ve Brezilya gibi diğer Güney Amerika ülkelerinden çok daha ucuz bir fiyat. Elektrikte devlet desteği de ön plâna çıkıyor.

“Şu anda madenci gelirleri çok yüksek”

Buenos Aires’te kripto para madenciliği yapan Nicolas Bourbon’a göre, Bitcoin’deki büyük düzeltmeye rağmen elektrik giderleri çok rahat şekilde ödenebiliyor:

“Bitcoin’in büyük fiyat düzeltmesine rağmen, madenciliği evinden yapan biri bile elektrik faturasını rahatça ödeyebilir. Gelecek fatura, kazanılan rakamın çok altında. Çünkü kazanılan kripto para, dünya piyasalarının fiyatına satılıyor ancak elektrik ise devlet desteğiyle ödeniyor. Şu anda madenci gelirleri çok yüksek”

Uluslararası şirketler de ‘madeni’ gördü

Arjantin’deki bu ucuzluğu ve fırsatı uluslararası şirketler de fark etmiş durumda. Kanadalı madencilik firması Bitfarms Ltd. geçen ay resmen yaptığı açıklamada; doğal gaz ile elektrik elde eden, Güney Amerika’nın en büyük Bitcoin madencilik tesisiyle anlaşmaya varıldığını duyurdu. Santralden 210 megawatt’lık bir güç elde edilecek.

Kanadalı şirket, saatlik kilowatt başına 0.02 dolar ödeyecek. Devlet şebekesine bağlı olmayan güç santrallerinden elde edilen elektrik için ise 0.06 dolar yani bu fiyatın 3 katı ödeniyor.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 ay ago