Categories: Genel Haberler

Binance müşteri fonlarının kullanıldığı argümanına karşılık verdi

Investing.com – Kripto para piyasasının en yüksek hacimli borsası unvanını müdafaaya eden Binance, şirket hakkında ortaya atılan savları komplo teorisi olarak tanımladı. 

Reuters tarafından servis edilen Binance ile ilgili son haberlerde borsanın 2020 ve 2021 yıllarında platformdaki kullanıcı fonlarınının şirket menfaatleri için kullanıldığı tez edildi. Binance’in şirket varlıklarıyla müşteri varlıklarını birlikte kullandıkları tez edilirken Reuters, haberinde Binance’in 2021 yılında açıkladığı bilançosundaki kayıtlara atıfta bulundu.

Binance’in İrtibat Lider Yardımcısı Brad Jaffe, bu argümanlara yanıt verdi ve argümanları, komplo teorisi olarak nitelendirdi. Bilançoda görülen hareketlerin ise müşteri süreçlerini kolaylaştırmaktan öteki bir şey olmadığını tabir eden Jaffe, tamamının kurumsal fonlar olduğunu ve hiçbir vakit fonların karıştırılmadığını söyledi.

Müşteri fonlarıyla ilgili kaygılar geçen yıl süratli halde çöken ve o periyot piyasanın en büyük ikinci borsası pozisyonundaki FTX’in akabinde gündeme geldi. FTX’in iflasıyla birlikte kripto kullanıcılarının merkezi borsalara inancı azalırken o periyot süratli fon çıkışları kaydedildi. Kripto borsaları ise bu çıkışları önlemek için rezerv delili yoluyla daha şeffaf bir yaklaşımı benimsemeye başladı. 

Binance’e yönelik düzenleyici baskısı devam ediyor

Binance, bu cins argümanların yanı sıra düzenleyici kurallarını atlama eforuyla yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu savıyla tarafına açılan dava ile uğraşıyor. ABD Emtia Vadeli Süreçler Ticaret Kurulu (CFTC), Mart ayında Binance ve şirketin kurucusu Changpeng Zhao aleyhine dava açtı. CFTC, Binance’i ABD vatandaşlarına lisansı olmadığı halde vadeli kripto süreçler yapmasına müsaade vermek başta olmak üzere bir dizi ihlal ile suçluyor.

Binance için başka bir sorun ise ABD Adalet Bakanlığının borsa hakkında yaptırımları dikkate almayıp Rus müşterilerin platformu kullanmasına müsaade verip verdiği hakkında açtığı soruşturma. ABD kaynaklı olmak üzere uzun müddettir düzenleyici baskılarını karşılamaya çalışan Binance, bu süreçte düşük süreç hacmiyle de gayret etmek zorunda. Çünkü borsanın spot süreç hacmi son vakitlerde %50’ye yakın gerileyerek 287 milyar dolara geriledi. Son datalara nazaran Binance 2021 yılından bu yana iki aydır en düşük süreç hacimlerine sahip.

Küresel düzenleyici baskısı tüm kripto piyasası geneline yayıldığından en büyük piyasa yapıcılarının kesimi fonlamayı bırakması, düşük süreç hacimlerine neden oldu.

Yazar: Günay Caymaz 

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 ay ago