Categories: Genel Haberler

Binance CEO’sunun istifasıyla Bitcoin ve BNB’de sert düşüş yaşandı

Investing.com – Dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’in CEO’su Changpeng Zhao istifa etti. CZ lakaplı Zhao, Adalet Bakanlığının suçlamalarını kabul ettiğini açıkladı. Bunun akabinde Bitcoin fiyatı keskin bir düşüş yaşadı. Binance’in lokal kripto para ünitesi BNB de yaklaşık %11 paha kaybetti.

Binance şu anda ABD’nin kara para aklamayı tedbire maddelerini ihlal ettiği ve mali düzenlemeleri atladığı için 4 milyar dolardan fazla para cezasıyla karşı karşıya.

Bitcoin yaklaşık %5 düşüşle 35.714 dolara gerileyerek son iki haftada elde ettiği yararların büyük bir kısmını silerken, iki numaralı kripto para Ethereum %4,5 paha kaybetti.

CZ, dün Seattle’da kabahatini kabul etti ve toplumsal medya platformu X üzerinden istifasını duyurdu. Abu Dabi’nin mali otoritesinin eski lideri ve şu anda Binance’in bölgesel pazarlarının lideri olan Richard Teng, şirketin yeni CEO’su olarak yerini alacak.

CZ’nin Binance’e rastgele bir müdahalede bulunması yasaklandı, şahsî olarak 50 milyon dolar para cezasına çarptırıldı ve potansiyel olarak mahpus cezasıyla da karşı karşıya kalabilir.

Zhao’nun istifası ve Binance’in mutabakatı, dünyanın en büyük kripto borsasının bilhassa ABD yaptırımları altındaki kuruluşlar için kara para aklama faaliyetlerini teşvik ettiği teziyle yıllardır süren soruşturmayı sona erdiriyor. DOJ, Binance’in düzenlemeleri bilerek atladığını ve hatta kullanıcılarını borsadaki hükümet kısıtlamalarını atlamaya teşvik ettiğini sav etmişti.

FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in feshedilmiş olan kripto borsasında dolandırıcılık yapmaktan ve müşteri fonlarını berbata kullanmaktan hatalı bulunmasından yalnızca birkaç hafta sonra gelen mutabakat, kripto sanayisinin güvenilirliğine bir darbe daha vurdu.

Kripto sanayisi geçtiğimiz yıl önemli bir itimat kaybıyla boğuşurken bu durum kimi iflas haberleriyle daha da derinleşmişti. Bunu, Bankman-Fried ve CZ de dahil olmak üzere kesimin önde gelenlerinin suçlamalarla karşı karşıya kalması izledi.

Yakın vakitte, Menkul Değerler ve Borsa Komitesi, müşteri fonlarını karıştırdığı teziyle kripto borsası Kraken’e karşı misal suçlamalar yöneltti. Düzenleyici kurumun, Cameron ve Tyler Winklevoss’a ilişkin Gemini ve ABD’nin en büyük kripto borsası Coinbase Küresel (COIN) başta olmak üzere başka kripto oyuncularına karşı da devam eden davaları var.

Bitcoin süreç hacimleri, ferdi yatırımcıların ilgi kaybetmeye başlamasıyla geçtiğimiz yıl gerilemeye başladı ve şu anda 2021’deki en yüksek düzeylerinin çok altında.

Ancak SEC’in Bitcoin fiyatını direkt takip eden bir borsa yatırım fonunu onaylamaya yakın olduğu tarafındaki spekülasyonların artmasıyla, BTC son birkaç hafta içinde tekrar ilgi görmeye başladı.

Lakin düzenleyici kurum şimdi net bir sinyal vermedi. SEC, BTC’nin fiyat manipülasyonuna eğilimli olduğu gerekçesiyle spot-Bitcoin ETF müracaatlarını sistemli olarak ertelemeye yahut reddetmeye devam ediyor.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 ay ago