Categories: Genel Haberler

Arthur Hayes: MicroStrategy’nin BTC’lerini satacak seviyeye geleceğini sanmıyorum

Yazdığı uzun blog yazısında, Bitcoin alımlarıyla dikkat çeken MicroStrategy’nin Bitcoin’leri ne zaman ve hangi şartlarda satmak zorunda kalacağına değinen Hayes, ayrıca fosil yakıtlar konusunda ‘sürekli ve körü körüne’ yapılan kötülemelere katılmadığını belirtti.

El Salvador’un hamlesinin bir devrim niteliği taşıması için henüz erken olduğunu belirten Hayes, bu tür ülkelerdeki işçilerin maaş olarak Bitcoin talep etmelerinin gerçek ve asıl önemli adım olacağını savundu.

“Michael Saylor sorumsuz bir adam mı yoksa dahi mi?”

MicroStrategy’nin elinde bulundurduğu Bitcoin’leri satmasının, ileriki dönemde vadesi gelen tahvilleri ödeyip ödeyemeyeceğiyle alakalı olduğunu belirten Hayes, “Bu durumu pek olası görmüyorum” dedi:

“‘Michael Saylor sorumsuz bir adam mı yoksa dahi mi?’ Bu sorunun cevabı aslında Bitcoin’in fiyatında saklı. Çünkü Saylor, şirketini sahte bir Bitcoin ETF şirketine çevirdi. 2020’de 1.6 milyar dolarlık tahvil ihraç etti ve elde ettiği tüm gelir ile Bitcoin aldı. Aman Allahım!

Yüzde 0.75 dönüştürülebilir kuponlu tahvilin ödeme süresi 9 Aralık 2025’te geliyor. Yüzde sıfır kuponlunun ise 17 Şubat 2027’de. Eğer MicroStrategy, bu tahvillerin karşılığını ödeyecek para akışına sahip olmazsa ya da kurumsal tahvil piyasasına giremezse daha sonra elinde kalan tek seçenek varlıklarını satmak olacaktır.

Burada sorulması gereken soru; tahvili yeniden finansa etmenin ne kadarlık bir getiride ekonomik olmayacağıdır. Bu sorunun cevabı temel olarak, Bitcoin performansıyla ABD para arz büyümesinin yarışında var. Buna karar veren de FED’dir.

MicroStrategy’nin nakit yaratabilen bir şirket olduğu düşünüldüğünde ben tahvillerin ödenemeyeceğini sanmıyorum. Ayrıca birçok kurumsal tahvil yatırımcısı da sağduyudan yoksundur. Bazı yatırım tarzlarını körü körüne takip ederler. Bu yüzden Bitcoin’den ne kadar nefret etseler de MicroStrategy’nin kurumsal tahvilinin çekici bir getirisi varsa, bunu sonuna kadar satın alacakladır.

Fazla merak etmeyin, eğer CEO Saylor sizin için kendini kurban edecekse, zor denizlerde sizin portföyünüzü taşımaya devam edecek ve sizi çölde yürümeye mahkum etmeyecektir. Ayrıca Bitcoin, MicroStrategy’nin ödenmemiş tahvillerinden, şirketin kendi hisse senedinden çok daha iyi performans sergiledi. Hepsini geçti. Sürpriz!”

“Fosil yakıtlar konusuna katılmıyorum”

Bu döneminde daha çok spor yaptığını ve “klavye savaşçılarını” takip etmediğini belirten Hayes, ayrıca ESG tartışmalarına da karşı çıktığını belirtti ve şunları söyledi:

“‘Fosil yakıtlar kötüdür ve artık ekonomik olarak da fosil yakıt kullanmayı bırakmamız gerekiyor’ şeklinde bir düşünce var. Ben buna karşıyım. Bu yaklaşım sorgulamadan takip edilirse, yatırımcıların sermayeleri yanlış yerlere gidecektir diye düşünüyorum. Evet, mutlaka fosil yakıtların çevreye bir etkisi var. Bu doğru ancak insanoğlu da yaşamak ve eğlenmek için bunları tüketiyor. Bu tüketim tarzının da dışında kalan birçok yol var.”

“El Salvadorlu çalışan maaş olarak Bitcoin talep ederse?”

El Salvador’un Bitcoin hamlesinin, büyük ödeme sistemlerinin yerine geçecek bir adım olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Hayes, çalışanların maaş olarak Bitcoin talep etmesinin gerçekten devrimci bir hareket olacağını belirtti:

“Gelişen ülkelerin GSYİH’den belli bir yüzde koparmayı başaran küresel ödeme sisteminin sonunun geldiğini söylemek için çok erken. El Salvador başkanı yüksek işlem ücretlerinin artık Bitcoin kullanımıyla azalmasını umuyor. Burada asıl önemli olan konu El Salvadorlu yerel iş gücünde çalışanların maaşlarını Bitcoin olarak talep etmesi olur.

Ucuz iş gücünü dünya piyasasına kazandıran birçok ülke var. ABD’nin eski başkanı bu ülkeleri ‘b*k çukuru’ olarak tanımlayabilir ancak Filipinli, Endonezyalı, Miyanmarlı fakir kadınlar bizim tuvaletlerimizi temizliyorlar, yemeğimizi yapıyorlar, çocuklarımıza bakıyorlar. Ya onlar Bitcoin ile maaş talep ederlerse? İşveren olarak karşı mı çıkarsınız yoksa anlaşmak için bir yol mu ararsınız?Çok ilginç bir deney oluyor. Biz bu tür yerel işçileri hep güçsüz kişiler olarak gördük. Ama onlar bizim yapmadığımız işleri yapıyorlar. Ben de o zaman ya bu işleri yaparım ya da en yakın Bitcoin ATM’sine giderim”

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 hafta ago