Categories: Genel Haberler

ABD Hazine Bakanlığı’ndan kripto paralar konusunda yeni vergi teklifi

İçerik

ABD’li yayın organı Roll Call’a göre Biden yönetimi, geçtiğimiz haftalarda Senato’dan geçen 1 trilyon dolarlık altyapı paketindeki kripto para hükmünün ardından, yaklaşmakta olan 3,5 trilyon dolarlık partiler arası uzlaşma paketinde de kripto para işlemlerinden vergi alınmasına yönelik daha fazla kural getirilmesini talep ediyor.

Biden yönetimi altında çalışan ve resmi açıklama yapma izni bulunmayan bir kişinin aktardığına göre, bu konudaki hükümlere, kripto para borsalarının ve şirketlerin yabancı hesap sahiplerinin bilgilerini de raporlaması ve dolayısıyla ABD’nin küresel ortaklarıyla bu bilgileri paylaşabilmesinin de eklenmesi amaçlanıyor.

Hedef ilgili ülkelerle bilgi değiş tokuşu…

Hazine Bakanlığı’nın sene başında ortaya koyduğu “gelirleri artırma teklifi”nin de içine eklenen bu teklif ile, ABD dışında dijital para işlemleri yapan ABD vatandaşlarının, dolayısıyla vergi mükelleflerinin bilgilerinin, ABD içindeki yabancıların bilgileriyle değiş tokuş yapılması hedefleniyor. Hükumet bu değiş tokuş sayesinde vergi uyumluluğunu daha katı kurallarla sağlamayı plânlıyor.

Senato’dan daha önce geçen kanun teklifinde, başta kripto para borsaları ve diğer kripto para değişimi sağlayan “yerlerin”, “Broker” tanımı içine alınarak, sermaye kazanç ve kayıplarını ABD Maliye Bakanlığı’na (IRS) vermeleri zorunlu kılınıyordu. Şu anda henüz Kongre’ye gelmeyen Hazine Bakanlığı’nın bu teklifi ise, ABD dışından gelip ülkede kripto para alım ve satımı için yasal bir iş yapısı oluşturan işletmelerin arkasındaki “hak sahiplerinin-fayda sağlayıcıların” raporlama gereksinimlerini daha da katılaştırıyor.

ABD kanunları gereğince, geleneksel finans şirketlerinde en az %25 hisseye sahip olan ya da yönetimde kontrolü önemli derecede elinde bulunduran bu “hak sahipleri-fayda sağlayıcılar”, özellikle de para aklama soruşturmalarının olduğu dönemlerde finansal şirketleriyle ilgili bilgi sağlamak zorundalar.

Hazine Bakanlığı: ABD dışındaki paravan şirket sayısı arttı

ABD Hazine Bakanlığı da, ABD vergi mükelleflerinin son dönemde vergi ödemekten kaçınma amacıyla ülke dışında paravan şirketler kurduğunu ve bu sayının giderek arttığını belirtiyor. Dolayısıyla daha sert raporlama kuralları getirilmesi düşünülüyor. Bakanlığa göre, kripto para piyasasının küresel doğası, ABD vergi mükelleflerine, “off-shore” kripto borsaları ve cüzdan sağlayıcıları kullanarak vergiye tâbi olması gereken gelirleri gizleme fırsatları sunuyor ve burada bilgi raporlaması, vergi gelirlerinin artırılması açısından çok kritik bir önem arz ediyor.

“Vergi bilgisi değişim anlaşması…”

Ancak burada ABD’li yetkililerin “Vergi bilgisi değişim anlaşması” olarak bilinen uygulama için, ilgili ülkeye, ABD’deki yabancı kişiler için de aynı bilgileri verebilmesi gerekiyor.

Eğer bu kanun teklifi kabul edilirse, kripto para borsaları ve cüzdan sağlayıcılarını kapsayacak ve 2023 yılından itibaren geçerli olmaya başlayacak. ABD merkezli büyük borsalardan Coinbase ve Gemini da bu kanuna tâbi olacak.

İki tarafın da ‘ılımlılar’ı bütçeyi maliyetli buluyor

Bilindiği üzere ABD’de Demokratlar, başkan Biden’ın, içinde çocuk bakımı, temiz enerji, ücretli izin ve sağlık hizmetleri gibi uygulamaların olduğu dev bütçe paketinin maliyetlerini karşılamak için fazladan bir gelir oluşturmaya çalışıyorlar. Demokratlar’ın ağır toplarından olan Nancy Pelosi bu bütçedeki ödemelerin sorunsuz şekilde yapılmasını istediklerini belirtirken, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar’ın ılımlı senatörleri ise bu bütçenin maliyeti konusunda sürekli olarak endişelerini dile getiriyorlar.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 ay ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 ay ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 ay ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 ay ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 ay ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 ay ago