Categories: NasılNedir ?

Yield Farming Nedir ? Nasıl Çalışır ?

İçerik

Yield Farming Nedir ?

Yield farming kavramı, sistem tarafından belirlenen çeşitli ödüller karşılığında söz konusu sisteme token kilitlenmesidir. Bu şekilde yapılarak doğrudan likidite sağlanır. Aynı zamanda da değişen oranlarda yüksek miktarlarda gelir elde edilir. Staking işlemiyle epey bir benzerlik gösteren yield farming işlemi, aslında genel anlamda farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Yield kelimesi; verim almak, getiri sağlamak ve üretim gibi anlamlarda kullanılırken farming kelimesi ise çiftçilik ve tarım anlamına gelmektedir.

Yield Farming Nasıl Çalışır ?

Yield farming işlemleri, DeFi kullanıcılarının likidite havuzlarına kripto (Token)  kitlemesi sonucunda kazandıkları ödül anlamına gelir. Bahsini geçirdiğimiz likidite havuzları akıllı sözleşmeler tarafından düzenli şekilde kontrol edilir ve pazarda bulunan tüm tokenların alım-satım işlemleri için büyük ölçüde önem arz eder. Kullanıcılara ek gelir imkanı sunan Yield Farming, isteyen her kullanıcılara gelir sağlarken kripto para havuzuna da büyük oranda likidite sağlanmış olur.

Ethereum gibi blok zincirleri aracılığıyla sisteme kilitlenen tüm tokenlar, kullanıcılara ek bir getiri sağlar. Söz konusu bu getiri, banka hesaplarında bulunan mevduat hesaplarından belirli bir süre geçtikten sonra faiz getirisi almaya benzer. Bu işlemin en büyük önemi, yeni çıkan bir DeFi protokolünün iyi bir oranda likidite kazanmasını amaçlamakta ve protokolün güvenlik sistemini test etmek için bir aracı görevi görmesidir.

Çalışma Prensibi Nedir ?

Yield Farming kullanıcısı olmak için şahıslar, sermayeleri ve risk alabilme durumları doğrultusunda yeni bir likidite havuzu seçerek Yield Farming  yapmaya başlayabilirler. Yield Farming sisteminin çalışma prensibi ise şu şekildedir:

  • Herhangi bir likidite havuzuna kripto (token) kilitlenir.
  • Kilitlenen söz konusu bu token, genel itibariyle stablecoin olur. Stablecoin’e örnek verecek olursak; USDT, USDC ve benzeri birimler.
  • Söz konusu işlemin gerçekleşmesi için token kilitlendikten hemen sonra kullanıcı likidite sağlayıcısına dönüşür.
  • Kilitlenen bu tokenlar’ın karşılığında kullanıcıya sistem tarafından otomatik olarak belirlenen bir ödül verilir.

Kullanıcıya verilen bu ödüller yeniden likidite havuzuna kilitlenebilir. Bu alanda deneyimli olan kullanıcılar, kilitledikleri tüm tokenları birbirinden farklı likidite havuzlarına taşıyarak gelirlerini çok daha ileriye taşıyıp, yükseltmeyi deneyebilirler. Verilen ödüller, kişi tarafından yatırılan token miktarına veya da Yield Farming işleminin yapıldığı platforma göre değişiklik gösterebilir.

Örnek verecek olursak, bir kullanıcı Compound sistemine Ethereum yatırırsa Compound sistemi otomatik olarak Ethereum alacaktır. Farklı bir likidite havuzuna taşınacak veya yatırılacak olan Ethereum, üçüncü bir yeni tokenın ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Bu sebep doğrultusunda, Yield Farming işlemi kişiler takip etmesi oldukça zor bir sürece dönüşebilir.

Yield Farming İşlemi Hangi Platformlarda Yapılır ?

Yield Farming işleminin dünya çapında popüler hale gelmesi, Compound (COMP) sayesinde diyebiliriz. Söz konusu protokol, 2020 yılında piyasada bulunan bütün tokenlar tükenene kadar her gün düzenli bir şekilde, belirli bir miktarda kullanıcılara hediye token dağıtacağını duyurdu. Yeni oluşturulan bu sistem, Compound protokolüne büyük ölçüde yaradı ve tokenın değeri ani bir ivme ile yükselmeye başladı. Bu birime yatırım yapan kişiler, sisteme kilitledikleri bütün token miktarlarına paralel bir şekilde günlük getiri olarak COMP birimi elde edebildi ve çok yüksek miktarda COMP birimi almaya devam ettiler. Compound protokolünün elde ettiği başarının ardından bir çok protokol benzer bir sistem üzerinde çalışmaya başladı.

İşte Yield Farming işleminin yapıldığı platformlar:

Compound protokolü, MakerDAO protokolü, Aave protokolü, UniSwap protokolü, SushiSwap protokolü, Balancer protokolü, Synthetix protokolü, Yearn.Finance protokolü, PancakeSwap protokolü, Venus ve Curve Finance protokolleri olarak listelenebilir. Söz konusu bu platformlar, genel anlamda insanların, DeFi pazarına özgür bir şekilde girmesini sağlamak ve herkesin  burada işlem yapabilmesine olanak tanıma prensibiyle hareket eder.

Yield Farming İşleminin Avantajları

  • Yield Farming işlemi yapan kişiler ağa likidite sağlarlar.
  • Kripto para listesinde büyük ölçüde çeşitlilik sağlamak ve risk dengelemek için Yield Farming işlemi fayda sağlayabilmektedir.
  • Yapılan doğru tercihler ile iyi bir kazanç elde etme ihtimali çok yüksektir.

Yield Farming İşleminin Riskleri

  • DeFi platformlarının tamamı açık kaynak kodludur. Bu sebep doğrultusunda saldırılara karşı biraz savunmasız olabilir. Korsan bir sistem saldırısı sonucu DeFi ekosistemi tamamen veya kısmen çökebilir ve Yield Farming işleminin yapıldığı token kısmen de olsa değer kaybedebilir.
  • Yüksek potansiyele sahip ödül, çok daha yüksek risk anlamına gelebilir. Kişilerin yatırmış olduğu tokenları koruyabilecek herhangi bir kuruluş yoktur. Eğer sistem tarafından yüksek ödül vadeden ve token kilitlenen, işlemin yapıldığı protokol DeFi ekosisteminden ani bir şekilde kaybolur veya da çok büyük bir sorunla karşı karşıya kalırsa elde bulundurulan tüm tokenler kaybolabilir.
  • Getiri oranları her an ani bir şekilde değişebilir. Şu an için oldukça yüksek olan getiri oranı, gelecek aylarda büyük ölçüde düşebilir. Bu durum Yield Farming işleminden elde edilebilecek olan kazancın tahmin edilebilirliğini tamamen engeller.
  • Akıllı sözleşme şeklinde adlandırılan işlemde görülebilecek tüm problemler, Farming sonrası verilecek olan ödülün miktarını etkileyebilir.

Yield Farming ve Staking İşlemlerini Birbirinden Ayıran Özellikler

  • Yield Farming’de bulunan işlemler Staking’e göre biraz daha komplekstir. Söz konusu bu işlemde kullanıcılar yatırmış oldukları tokenları işlemin yapıldığı havuzlar arasında transfer edebilir ve çok daha düşük işlem ücretleri, hatta yeni bir hediye token elde edebilirler.
  • Staking işlemi için sisteme yatırılması gereken token miktarı çok yüksek tutarlara ulaşabilirken Yield Farming’de bu miktar çok daha düşüktür ve söz konusu kullanıcılar, Yield Farming ile fazlasıyla yüksek miktarda token elde edebilir. Bu sayede getiri oranlarını artırabilirler.
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

1 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

1 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

1 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

1 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

1 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

1 hafta ago