Categories: Nedir ?

Monero (XMR) Nedir? Monero Kaç TL?

Monero (XMR), mevcut alternatiflere göre mahremiyet ve değiştirilebilirlik konusunda gerçek ilerlemeler sunan kriptografiye sahip ilk kripto para birimlerinden biridir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Monero’nun en önemli farkı, kullanıcıların bu verileri blok zincirini inceleyen herhangi birinin kullanımına sunmadan işlem göndermesine ve almasına izin vermesiydi.

Monero (XMR) Nedir?

Monero (XMR), 2014 yılında piyasaya sürülen açık kaynaklı, gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Dijital para birimlerinin altında yatan teknolojiyi oluşturan bu blok zincirler, ağdaki tüm işlemleri gösteren katılımcıların faaliyetlerinin halka açık defterleridir.

Monero’nun blok zinciri kasıtlı olarak opak olacak şekilde yapılandırılmıştır. Göndericilerin ve alıcıların kimliği ve her işlemin miktarı gibi işlem ayrıntılarını, katılımcıların kullandığı adresleri gizleyerek anonim hale getirir.

Anonimliğin yanı sıra, Monero için madencilik süreci eşitlikçi bir konsepte dayanıyor. Bu, tüm insanların eşit olduğu ve eşit fırsatları hak ettiği ilkesidir. Geliştiricileri, Monero’yu piyasaya sürdüklerinde kendileri için herhangi bir hisse tutmadılar, ancak sanal para birimini daha da geliştirmek için katkılardan ve topluluk desteğinden yararlandılar.

Monero’nun Bitcoin’den Farkı Ne?

Yukarıda belirtildiği gibi, Bitcoin piyasadaki en popüler kripto para birimidir. Sözde ad adreslerini kullanarak katılımcının kimliğini korumaya çalışan bir protokol üzerinde çalışır. Bu takma adlar, rastgele oluşturulmuş alfabe ve sayı kombinasyonlarıdır.

Ancak bu yaklaşım, hem Bitcoin adresleri hem de işlemler blok zincirine kaydedildiğinden ve bunları halka açık erişime açtığından sınırlı gizlilik sunar. Sahte adresler bile tamamen özel değildir. Bir katılımcı tarafından zaman içinde gerçekleştirilen birkaç işlem aynı adrese bağlanabilir, bu da başkalarının bir adres sahibinin eğilimleri ve kimliklerinden haberdar olmasına olanak tanır.

Monero’nun bitcoin’e göre bir başka avantajı da değiştirilebilirliktir. Bu, iki para biriminin aralarında hiçbir fark olmaksızın karşılıklı olarak ikame edilebileceği anlamına gelir. İki tane 5 TL’lik banknot değer olarak eşit olsa da, her biri benzersiz bir seri numarası taşıdığı için takas edilemez. Buna karşılık, aynı kalitede iki tane altın külçesi, her ikisi de aynı değere sahip olduğu ve herhangi bir ayırt edici özellik taşımadığı için değiştirilebilirdir. Bu benzetmeyi kullanarak, bir bitcoin 5 TL’lik banknottur, Monero ise o altın külçesidir.

Her bitcoinin işlem geçmişi blok zincirine kaydedilir. Dolandırıcılık, kumar veya hırsızlık gibi belirli olaylarla bağlantılı olabilecek ve bu tür birimlerin bulunduğu hesapları bloke etmenin, askıya almanın veya kapatmanın yolunu açan bitcoin birimlerinin belirlenmesine olanak tanır. Bugün daha önce kumar oynamak için kullanılan birkaç bitcoin aldığınızı ve gelecekte yasaklanarak bir kayba yol açtığını hayal edin.

Monero’nun izlenebilir olmayan bir işlem geçmişi vardır, bu da katılımcılara, tutulan birimlerinin başkaları tarafından reddedilme veya kara listeye alınma riskini taşımadıkları çok daha güvenli bir ağ sunar.

Monero’nun Zorlukları

Gizlilik, Monero’nun hızla benimsenmesini sağlarken, aynı zamanda çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor. Örneğin, izlenemezlik ve gizlilik özellikleri, bunların itibarsız amaçlarla ve uyuşturucu ve kumar gibiler de dahil olmak üzere şüpheli pazar yerlerinde kullanılmasına izin verir. AlphaBay ve Oasis gibi karanlık ağda popüler olan pazarların kapatılmadan önce Monero kullanımının artmasının nedenlerinden biri de budur.

CNBC’nin raporları, bilgisayar korsanlarının Monero madenciliği yapmak ve Kuzey Kore’ye göndermek için bilgisayarlara bulaşan kötü amaçlı yazılımlar oluşturma durumunu gösteriyor. Monero, izlenebilirliği olmayan sermaye kontrollerinin dışında kaldığından, esasen yasadışı faaliyetler için ve kanun yaptırımlarından kaçmak için kullanılmaya açıktır.

Monero Yasadışı mı?

Monero yasadışı bir kripto para birimi değildir. Diğerlerinden farklı olarak, kullanıcılara anonimlik sağlayan gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Bu, izlenebilir olmadığı anlamına gelir. Ancak bu özellik, onu darknet’te ve kumar ve uyuşturucu satışı gibi belirli faaliyetlerde kullanım için çok popüler kılıyor.

Monero (XMR)

Monero Takip Edilebilir Mi?

Monero veya XMR takip edilemez. Bitcoin gibi diğer madeni paralardan farklı olarak Monero, takip edilemeyen bir işlem geçmişine sahiptir. Bu özellik, katılımcılara, tutulan birimlerinin başkaları tarafından reddedilme veya kara listeye alınma riskini taşımadıkları çok daha güvenli bir ağ sunar.

Monero (XMR) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Monero Coin TL’den işlem görüyor. Monero Coin fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Monero Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

Monero (XMR) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Monero Coin 143.43 $ dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Monero Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 691 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Monero yılın en düşük seviyesini ise 18 dolarla belirledi.

Kaynak:  Coinkolik

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago