Categories: Bitcoin Haberleri

Long Hash: Bitcoin yarılanması, madencilik faciasına yol açabilir

Bugün itibari ile Bitcoin blok ödülü yarılanmasına 141 gün kaldı. Tahmini olarak 14 Mayıs 2020’de gerçekleşecek olan yarılanmaya giderek yaklaşılırken birkaç gün önce Bitcoin madenciliğine olan talebi gösteren ağın toplam hesaplama gücü de rekor seviyeye çıktı.

Blok ödülü yarılanmasıyla beraber üretilen BTC miktarı yarı yarıya düşecek ve talep aynı kaldığı takdirde bunun fiyatı yükseltmesi bekleniyor. Bu beklentiyle yatırımcılar, fırsattan istifade etmek için daha çok Bitcoin alıyor, Bitcoin madenciliğine daha çok yatırım yapıyor.

Öngörüler gerçekleşecek mi? Bitcoin’in fiyatındaki büyük dalgalanmalar, madenciler için büyük risk teşkil ederken LongHash, 2020’deki yarılanmanın birtakım sorunları beraberinde getirebileceğini iddia ediyor.

Son dönemde madencilik sektörüne büyük yatırımlar yapıldı. Bu, Bitcoin’in hash rate’indeki patlamada açıkça görülüyor. Lider kripto paranın tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı günden bu yana hash rate, yüzde 800’ün üstünde arttı.

Blok ödülü yarılanmalarıyla fiyattaki yükselişler arasında kesin bir korelasyonun şüpheli olduğunu vurgulayan Long Hash, 2017 yılının Aralık ayındaki fiyat patlamasının büyük olasılıkla piyasaya büyük miktarda para girişi sağlayan ICO çılgınlığıyla tetiklendiğini belirtiyor.

Blok ödülü yarılanmaları bugüne kadar 2012 ve 2016’da olmak üzere iki kere gerçekleşti. LongHash, 2013 yılındaki fiyat sıçraması, 2012’deki yarılanmadan kaynaklanıyor olsa bile bu tek olayın 2020’deki yarılanmanın bir başka yükselişi tetikleyeceği sonucuna varmak için yeterli bir kanıt olmadığının altını çiziyor.

LongHash, “Önümüzdeki yarılanma madencilik maliyetini daha da pahalı hâle getirecek. Bununla beraber, artan madencilik maliyetlerinin Bitcoin fiyatını artıracağına inanmak için hiçbir neden yok. Fiyat, arz ve talebe göre şekillenir. Talep düşükse madencilik maliyeti ne olursa olsun fiyat da düşecektir.” diyor.

Şirket, Bitcoin ağının hash rate’indeki mevcut büyüme ivmesinden hareketle yarılanma sırasında hash rate’in 140-150 exahash seviyesinde olacağını tahmin ediyor. LongHash raporunda, “Bitcoin fiyatının 7200 dolarda kaldığı varsayılırsa hash rate’teki bu artış ve yarılanma ile madencilik getirileri Bitcoin’in 3600 dolardan işlem gördüğü günden beri görülmemiş bir seviyeye gerileyecek. Bu, Bitcoin madencilerini eşine rastlanmamış bir baskıyla karşı karşıya bırakabilir ve madencilik cihazı üreticileri ciddi problemler yaşayabilir.” ifadeleri kullanılıyor.

Madencilik devi Bitmain’in Hong Kong’da halka arz olmayı planladığı ancak başarısız olduğuna ve bir başka önemli şirket Canaan Creative’in de ABD’de başarılı bir halka arz gerçekleştirmesine karşın hisselerinin ilk işlem gününden bugüne %50’ye yakın düştüğüne dikkat çeken LongHash, bunun yatırımcıların madencilik işinin geleceğiyle ilgili kaygılar taşıdığını gösterdiğini ileri sürüyor.

LongHash raporunda son olarak “Dünyanın lider madencilik cihazları üreticileri, halihazırda kötü durumda. Yarılanma ile beklenen fiyat yükselişi gerçekleşmezse bu, sadece bunun üzerine pozisyon alan yatırımcılar için bir sorun olmakla kalmaz, aynı zamanda kripto para madenciliği endüstrisi için de felakete yol açabilir.” deniyor.

BTC Piyasası

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago