Categories: Bitcoin Haberleri

FSB Rapor Yayınladı: Bu Altcoin’ler Finansal Risk İçeriyor!

Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından finanse edilen dünya çapında bir finans kurumu olan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), kripto para birimleriyle bağlantılı finansal istikrar riskler hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. FSB raporu, altcoin piyasası veri raporlamasının etkili risk değerlendirmesini kolaylaştırmak için dünya çapında normlara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Kriptokoin.com olarak ayrıntıları aktarıyoruz…

Hangi altcoin projeleri finansal riskli kabul edildi?

Çarşamba günü yayınlanan 30 sayfalık rapor, Bitcoin (BTC) gibi özel kripto paralar, Tether (USDT) gibi stablecoin’ler ve Avalanche (AVAX) gibi merkezi olmayan finans (DeFi) projeleri dahil olmak üzere çeşitli kripto para birimlerini ve iş sektörleriyle ilişkili çeşitli finansal tehlikeleri kapsıyor. Bu alanlarla faaliyet gösteren bazı önemli altcoin projeleri:

  • DeFi altcoin projeleri
    • Avalanche (AVAX)
    • Terra (LUNA)
    • Fantom (FTM)
    • Tezos (XTZ)
    • Aave (AAVE)
  • Stablecoin projeleri
    • Tether (USDT)
    • USD Coin (USDC)
    • Binance USD (BUSD)
    • TerraUSD (UST)
    • UNUS SED LEO (LEO)

Rapor, stablecoin’lerin piyasaya etkisini tartışıyor

Rapor bir diğer başlıkta, stablecoin’lerin baskın ticaret hacimleri nedeniyle genel kripto ekosisteminin istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturan belirli stablecoin’in olası çöküşü gibi sıklıkla vurgulanan sayısız tehlikeden bahsediyor. FSB ayrıca, hızlı DeFi benimsenmesinin tehlikeleri ve bunun sonucunda açıkça tanınan ara ürünlerin eksikliğinin yanı sıra artan finansal sektör katılımı olasılığı konusunda da uyarıyor.

FSB ayrıca, “kripto para piyasaları ve bunların ana finansal sistemle bağlantıları hakkında şeffaf, tutarlı ve güvenilir veri eksikliği” nedeniyle kripto sektöründeki veri boşluklarının tehlikeleri konusuna değindi. Rapor, “bu veri boşlukları, kripto paraların finansal sistemdeki kullanımının tüm genişliğini tahmin etmeyi imkansız kılıyor” diyerek, bu tür boşlukların kripto piyasasıyla ilgili riskleri tespit etmeyi ve ölçmeyi zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Yetkililer, “halka açık Blockchain’ler de bulunan verilerin tasarım gereği takma ad olduğunu”, çünkü “kripto para faaliyetlerinde bulunan kişilerin kimliklerini belirlemenin imkansız” olduğunu söylüyor.

DeFi’lerle ilgili veri boşlukları

FSB, kripto paralara yatırım yapan hanelerin yüzdesi, kripto sahtekarlığı miktarı, finansal sektöre erişim, mal sahipleri, ödeme endüstrisi işlemlerinin sayısı ve değeri ve diğerleri dahil olmak üzere bir dizi veri boşluğu belirliyor. Gruba göre, “ankete dayalı metrikler ayarlanabilir değil ve nadiren veya ara sıra güncellenir”. Finansal İstikrar Kurulu, diğer şeylerin yanı sıra bireysel ve kurumsal katılımın bilinmeyen yüzdesi, bir Blockchain projesindeki merkezi olmayan uygulamaların sayısı ve kaldıraç indikatörleri gibi DeFi ile ilgili veri boşluklarından bahsediyor.

Kaynak:  Kripto Koin

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 hafta ago