Categories: Bitcoin Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan Talimat Verdi: Kripto Para Raporu Çıktı!

Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto para birimleriyle ilgili yasal düzenleme çalışmalarının hızlandırılması ve regülasyonun TBMM’ye getirilmesinin talimatını verdi. Yakın bir zamanda ise TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, kripto paralara dair bir rapor hazırladı. Peki, raporda neler yer alıyor?

TBMM’den kripto para birimlerine ilişkin rapor

Kriptokoin.com olarak daha önce de bildirdiğimiz üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, kripto para birimlerine yönelik düzenlemenin hızlandırılması yönünde talimat vermişti. Bugün, regülasyona dair belirli bir şey olmasa da, TBMM’nin Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın “Kripto Varlıklar ile İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” başlıklı bir rapor yayınlaması gündeme geldi.  Raporda, “3 trilyon dolara ulaşan kripto para piyasasının turizmden eğitime, dijital yayıncılıktan sanat eseri alışverişine kadar” birçok alanda ödeme aracı olarak kullanımının yaygınlaştığı ifadelerine yer verildi.

Yazım sırasında, kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri 2.24 trilyon dolar civarında.  Kripto paralara dair henüz uluslararası bir standart olmadığı belirtilirken, bazı ülkelerin kriptoları “fırsat”, bazılarının ise “tehdit” olarak gördüğüne dikkat çekiliyor. Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkelerin kriptolara olumlu yaklaştığına örnek verildi. Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkelerin kriptolara olumsuz yaklaştığı ifade edildi.

Kripto alanında uzman eksikliğine dikkat çekildi

Raporda, regülasyonların oluşturulması aşamasında fazla “teknik olması”, kamu kurumlarında bu alanda “uzman sayılabilecek personellerin sayısının az olması” ve tecrübe sahibi olunmadığı bir alan olması nedeniyle; bu alandaki yasal düzenleme sürecinin ülkelerdeki parlamento için bir öğrenme sürecini beraberinde getirdiğine dikkat çekildi. Parlamentoların, düzenlemeler için uzmanlardan bilgi edinmeyi tercih ettiği belirtiliyor.

Öte yandan, düzenleme konusunda bilgi kirliliği yaşandığına dikkat çeken raporda, “Küresel ölçekte ana akım medyanın, gerek kripto piyasasının manipülasyona müsait olmasından dolayı bilinçli olarak, gerekse medyanın konuya yabancı olmasından dolayı bilinçsiz olarak, yasal düzenlemelerini yanlış duyurduğu görülmektedir,” ifadelerine yer veriliyor. Son olarak, Rusya gibi bazı ülkelerde farklı yetkililerin kripto paralar hakkında iki ayrı kutupta durmasına da dikkat çekilerek aynı ülkelerde bile farklı yaklaşımlar görülebildiğinden bahsedildi.

Kaynak:  Kripto Koin

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

2 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

2 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

2 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

2 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

2 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

2 hafta ago