Categories: Bitcoin Haberleri

Bitcoin Fiyatı, Bu Kripto Borsasında 62 Bin Dolar!

Arjantin’in en büyük iki kripto borsasından alınan fiyat dataları, Bitcoin (BTC)’e yönelik şaşırtan gerçeği ortaya koyuyor. Arjantin’deki fiyat hareketine nazaran göre bir BTC, Arjantin’de, dünyanın rastgele bir yerinden 35.000 dolar daha kıymetli. İşte detaylar…

Bitcoin, Arjantin’de rekor seviyelerde

4,5 milyon kullanıcısı olan Arjantin merkezli kripto para borsası Ripio’daki Bitcoin fiyatı, hayli yüksek. Borsa, Bitcoin’in mevcut satın alma fiyatının 13.800.000 Arjantin Pesosu (ARS) olduğunu söylüyor. Satış fiyatı ise 12,8 milyon ARS civarında. Yani, bir milyon ARS ya da 5.000 dolarlık bir farka sahip. Ripio’nun rakiplerinden biri olan borsa Buenbit, 13,738,800.00 ARS; yani 62,000 dolar karşılığında bir BTC satın alabileceğinizi söylüyor. Fakat şöyle bir fark var: Bitcoin’in şu anki global fiyatı 27.000 dolar.

Bu, dolar bazında şimdiye kadar görülen en büyük BTC fiyat farklarından biri.  Peki, bunun arkasındaki sebep ne? Uzmanlara nazaran bunun nedeni USD ve ARS ortasındaki resmi döviz kurunun piyasa kuru olmaması. Bunun yerine, Arjantinlilerin USD için gerçek döviz kuru olarak isimlendirdikleri “Dólar” devreye giriyor. Bu para ile 483,00 ARS’lik mevcut piyasa kurunun yarısı sırf yetkililer tarafından kullanılabilir.

Arjantin’de sıkı bir sermaye denetimi var

Arjantin’de finans gazetesi olan Ambitio’ya nazaran resmi kur olan Dolar Banco Nacional (Dólar BNA) 218 düzeyinde. Buenbit’e nazaran USDT yahut USDC üzere dolara sabitli stablecoinler, token başına 502 ARS ile piyasa kurundan bile daha kıymetli. Uzmanlara nazaran bunun nedeni muhtemelen USDT yahut USDC’nin nakit dolardan çok daha kolay transfer edilebilmesi.

Arjantin’de, rastgele bir birey sadece 200 dolar kıymetinde USD satın alabiliyor.  Ayrıca vatandaşların dolarlarını ülke dışına transfer etmek için müsaade alması gerekiyor ve sıkı sermaye denetimlerinden geçiyorlar. Tıpkı biçimde işletmelerin de döviz piyasalarına erişim için Arjantin Merkez Bankası’ndan yetki alması gerekiyor. Bu durum, Arjantin’in M2 para arzının geçen yıldan bu yana iki katına çıkmasıyla gerçekleşti. Bunun sonucu olarak enflasyon ayda yüzde 8 yahut yılda yüzde 104 oranında seyrediyor.

Arjantin hükümeti, Bitcoin’e ölçülü yaklaşıyor

Arjantin hükümeti, Latin Amerika’da kripto para ünitelerinin en yaygın formda benimsendiği ülkeler ortasında yer alıyor. Bu nedenle, bölümü düzenlemeyi tercih ederek genel olarak Bitcoin’e karşı uzlaşmacı olmuştur. Lakin ülkedeki borsalar süreç hacimlerini yayınlamıyor – bu nedenle rastgele bir kesin data yok.  Yine de kripto, enflasyona dirençli bir varlık olmanın yanı sıra, ülkede dolar için kanal olabilir.

Sonuç olarak Bitcoin, Btcpiyasasi.com olarak da bildirdiğimiz üzere Kasım 2021’de ulaştığı rekor düzeyinden bu yana yüzde 50’den fazla düşmesine karşın, Arjantin’de resmi kurda tüm vakitlerin en yüksek düzeyine geri döndü.  Bu sırada, Arjantin’de enflasyonun yavaşladığına dair bir ipucu yok. Merkez bankası 2018’de birinci defa enflasyonun önüne geçmeye çalıştı. Enflasyon yüzde 25 iken faiz oranlarını yüzde 40’a yükseltti. Bu durum enflasyonun dört katına çıkmasını engelleyemedi. Kimine nazaran kripto bu süreçte enflasyonun Arjantinliler üzerindeki tesirlerini hafifletmede kıymetli bir rol oynuyor olabilir.

Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Uzman Görüşü: Yeni Yılın Birinci Ayında Talih Getirecek 4 Altcoin!

Analistlerin varsayımlarını de dikkat alan uzmana nazaran, yeni yılın başlangıcı için bu 4 altcoin başkalarından…

4 hafta ago

SHIB Coin, Bu Borsada ETH, ADA ve XRP’yi Geçti!

SHIB Coin, 2023'te kripto borsası WazirX'te ETH, XRP ve ADA üzere öbür büyük tokenlerden daha…

4 hafta ago

2024’ün Birinci Haftası, O 45 Altcoin İçin Kritik: İşte Liste!

Kripto para meraklıları, altcoin alanında gerçekleşecek bir dizi etkileyici aktifliğe kendilerini hazırlıyor. İşte son gelişmelerin…

4 hafta ago

Usta Analist Açıkladı: BTC ve Altcoinler 2024’te Bu 10 Gelişmeyle Uçacak!

2023 sona erdi. Bu sırada birçok analist, Bitcoin ve akabinde altcoinler için 2024'te boğa koşusu…

4 hafta ago

Asyalı finans devinden çarpıcı 2024 trend kestirimleri

HashKey Group Lideri Xiao Feng, 2024 yılında trend olacak kripto gelişmelerinde Ethereum (ETH) yükselişini birinci…

4 hafta ago

Analist Açıkladı: Ocak Ayında Bu 3 Kripto Para Patlayabilir!

2024'ün birinci ayının başlamasıyla birlikte, kripto para kesimindeki birden fazla varlık yeni yıla yenilenmiş bir…

4 hafta ago