Web3 Oyun Tipleri ve Oyuncuları

Web3 Oyun Tipleri ve Oyuncuları

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Web3 Oyun Tipleri ve Oyuncuları

Web3 oyun cinsleri 3 farklı kategoriye ayrılır. Blokzincir tabanlı oyunlar ve GameFi olarak da bilinen Web3 oyunları, piyasada ortaya çıkan daha fazla proje ile günümüzde kripto paranın en büyüleyici alanlarından biridir.

Web3 Oyunları Nedir?

Web3 oyunları, blokzincir teknolojisinin merkezi olmayan, eşler ortası mimarisi üzerine inşa edilmiş bir oyun evrimidir.

Oyundan para kazanma kavramı yeni olmasa da GameFi, kullanıcı sahipliği ve oyun ekosisteminin denetimi açısından bir paradigma değişimini temsil eder. Oyuncular, NFT’ler yahut kripto para üniteleri olarak direkt oyun içi varlıklara sahiptir ve bunları serbestçe takas edebilir yahut satabilir.

Web3 oyunları süratli bir gelişim sürecindedir ve oyun sanayisinin geleceğini temsil etmektedir. Açık meta data sunucuları üzere kavramlar şimdi emekleme evresindeyken, Web3 oyunlarının potansiyelini ve blokzincir ile kriptonun nasıl büsbütün yeni etkileşimli oyun tecrübeleri sağlayabileceğini çoktan gösterdiler. Web3 oyunları yeni bir nişten ana akım benimsemeye geçerken sanayinin büyüme beklentileri konusunda optimist kalmak için yeterli nedenler var.

Ulaş Utku Bozdoğan: Web3 Oyun Tipleri ve Oyuncuları 1

Web3 Oyuncuları Kimlerdir?

Günlük 800 binden fazla oyuncu ve farklı emeller için oyunlarla etkileşime geçmenin birçok farklı yolu ile Web3 oyuncularını kategorize etmek sıkıntı olabilir. Birtakım platformlar kararlarını eşsiz cüzdan adreslerinin sayısına dayandırırken, bu ölçüm kimin etkin olarak oyun oynadığı ve neden oynadığı inceliklerini gözden kaçırır.

Pek çok kişi, cümbüş arayan gerçek oyuncular, para kazanmayı uman yatırımcılar, sistemde oyun oynayan bot hesapları ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle Web3 oyunlarına çekilir. GameFi protokollerinin sıhhatini ve potansiyelini kıymetlendirmek için farklı kesimlerdeki kullanıcıların motivasyonlarını ve davranışlarını anlamak değerlidir.

Ek olarak, Web3 oyuncuları, klasik oyunculara nazaran daha genç, daha eğitimli ve teknolojik olarak daha eğilimli olma eğilimindedir. Ortalama olağan oyuncu 35 yaşındadır, lakin ortalama Web3 oyuncusu 25 ila 30 yaş ortasındadır.

1. Erken GameFi Etabı: Oyun ve DeFi’yi Birleştirme

GameFi, DeFi’nin varlık tahsisi prensiplerini oyun öğeleriyle birleştirerek birinci kademelerinde DeFi’dan doğdu. GameFi’ın birinci evreleri, DeFi prensiplerini gerçek manada oyunun kendisine entegre etmek yerine bir çerçeve olarak kullanmaya odaklanmıştı.

İlk GameFi projelerinin birincil gayesi, sahiden sürükleyici bir oyun tecrübesi yaratmak yerine süratli bir kar elde etmekle ilgilenen kullanıcıları çekmekti. Sonuç olarak, oyun tasarımı ve grafikleri, klâsik oyunların derinliğinden ve karmaşıklığından yoksundu ve bu da yıldızlardan daha az bir kullanıcı tecrübesiyle sonuçlandı.

2. X2E Evresi: Anlatıları Geliştirme ve Gerçek Dünya Önemi

X2E, kazanmak için oyun oynamak yahut hareket etmek üzere rastgele bir insan davranışı olarak tanımlanır. Münasebetiyle bu, oyuncuların günlük aktivitelerinden yarar sağladığı Move-to-Earn yahut Play-to-Earn üzere cinsleri içerir.

X2E eserleri, temel oynanış düzeneği olarak ekseriyetle manalı gerçek hayat aktivitelerini yahut yaratıcı davranışları kullanır. Büsbütün kar maksatlı olan erken kademe oyunlarının tersine, X2E topluluk kültürü ve kıymetlerine yüksek bedel verir. Örneğin, STEPN yalnızca spor yoluyla sağlıklı hayat şekillerini teşvik etmekle kalmaz, tıpkı vakitte STEPN Vakfı aracılığıyla hayırsever faaliyetlerde bulunur.

3. AAA Oyun Kademesi: Oynanabilirliğe ve Kullanıcı Tabanına Öncelik Verme

AAA oyunları, Web3 oyunlarının kalitesini kıymetli ölçüde artırabilen yüksek kaliteli grafikler, varlıklı içerik ve üstün oyuncu tecrübesi konusunda bir üne sahiptir. AAA oyun stüdyolarının ve sermayenin iştiraki, Web3 oyunlarına pahalı kaynaklar ve uzmanlık getirerek popülerliğini ve büyümesini daha da artırabilir.

4. Metaverse Evresi: Sanal Dünyalar İnşa Etmek ve Geleceği Şekillendirmek

Report Linker’a nazaran, global metaverse oyun pazarının 2027’ye kadar 447,8 milyar dolara ulaşması ve 2020’den 2027’ye kadar yüzde 15,3 bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile büyümesi bekleniyor. Bu büyüme, artan internet penetrasyonu, akıllı telefonların ve taşınabilir oyunların artan yaygınlığı ve sanal gerçeklik ve sanal dünyaların artan popülaritesinden kaynaklanıyor.

Metaverse ve sanal dünya, blokzincir teknolojisi ve GameFi’ın gelişimi için kaçınılmaz bir eğilimi ve istikameti temsil ediyor. Web3 çağında elbet kullanıcıların dijital ömrünün değerli bir modülü haline gelecek olan çeşitli cümbüş ve toplumsal aktiviteleri deneyimlemek için kullanıcılara kalıcı ve açık bir dijital alan yaratacaktır.

Ancak şu anda, metaverse ve sanal dünya hala kavramsal evrede. Decentraland ve Sandbox üzere erken eserler piyasaya sürülmüş olsa da, açıklık, topluluk aktifliği ve ticarileştirme derecesi açısından hala düzgünleştirme için çok yer var. Bu, daha fazla kullanıcı ve sermaye çekmek için topluluk ve proje tarafları tarafından içeriğin daima optimizasyonunu ve zenginleştirilmesini gerektirir.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap