Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir?

Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir?

Paylaş
BTC Piyasası: Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir?

Blockchain’lerin teknik yönünü anlamak zor olabilir, ancak NEAR Protocol, kullanıcıların bunu yapmasına gerek kalmamasını sağlar. Kriptokoin.com olarak, NEAR Protocol (NEAR) nedir? sorusuna sizler için yanıt aradık, birlikte projeyi inceleyelim…

  • NEAR Protocol, işlem verimini ölçeklendirmek için sharding uygulayan bir Katman 1 ağıdır.
  • Ağ, Blockchain’lerin teknik yönünü soyutlayarak erişilebilirlik ve kullanıcı dostu olmaya çalışır.
  • NEAR, Ethereum uyumlu Aurora Ağı aracılığıyla mevcut Katman 1 ağlarıyla birlikte çalışabilirlik üzerinde çalışıyor.

NEAR Protocol, kullanıcı erişilebilirliğine odaklanan, ölçeklenebilir, Proof-of-Stake ağıdır. NEAR’ın yenilikçi sharding teknolojisi, benzersiz işlem ücreti mekanizması ve diğer ağlarla artan birlikte çalışabilirliği, protokolün hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı oluyor. 

NEAR Protocol (NEAR) nedir?

NEAR Protocol, Proof-of-Stake kullanan parçalanmış bir Katman 1 Blockchain’idir. Nisan 2020’de başlatılan ağ, eski Google mühendisi Illia Polosukhin ve Microsoft geliştiricisi Alexander Skidanov’un buluşudur. NEAR, mevcut yinelemesinde bir Blockchain ağı olmasına rağmen, hayata, program sentezini araştıran bir makine öğrenimi (sıradan insanların terimleriyle, makinelere kodlamayı öğretmek) projesi olarak başladı. Polosukhin ve Skidanov’un araştırması sonunda onları 2018’in başlarında programlanabilir akıllı sözleşmelere ve kripto ödeme teknolojisine yönlendirdi.

BTC Piyasası: Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir? 1

Çift, Ağustos ayına kadar vites değiştirdi ve tam zamanlı NEAR Protocol oluşturmak için program sentezini geride bıraktı. Diğer birçok Katman 1 Blockchain’i gibi, NEAR‘ın teknolojisi, herhangi bir yönden ödün vermeden ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir Blockchain oluşturmanın zor olduğu önermesi olan “Blockchain Trilemma” ile başa çıkmayı amaçlıyor.

NEAR Protocol’ün Blockchain Trilemma’yı çözme yaklaşımı, parçalama adı verilen yatay bir ölçekleme özelliği uygulamaktır. Bir Blockchain node ağını “sharding” olarak bilinen daha küçük bölümlere bölerek çalışır. Her parça kendi verilerinden oluşur ve ağın genel verimini artırarak işlemleri diğer parçalarla uyumlu olarak işlemek için kullanılabilir. Shard teknolojisi sayesinde, diğer rakip akıllı sözleşme platformlarını bir miktar geride bırakarak, saniyede 100.000’e kadar işlem gerçekleştirebileceğini iddia ediyor.

Sharding, NEAR Protocol’e özgü olmasa da (Ethereum, Ethereum 2.0’ın tamamlanması üzerine sharding’i de uygulamayı planlıyor), dinamik yeniden sharding geliştirerek konsept üzerine inşa edildi. NEAR’da, parça sayısının statik olması yerine ağ, kullanıcı talebine göre desteklenen sayıyı düzenli olarak ayarlayacak. NEAR, kullanılan parça sayısını dinamik olarak ayarlayarak, yüksek işlem hacmi potansiyelini korurken ağ kullanımının ortalama maliyetini azaltabilir. 

NEAR Protocol’ün önemli özellikleri nelerdir?

NEAR Protocol’ündeki işlem ücretleri, Bitcoin ve Ethereum gibi Blockchain’lere kıyasla çok düşük oldukları için diğer Proof-of-Stake ağlarıyla rekabet edebilir.  Bir Proof-of-Stake ağı olarak NEAR, ağını doğrulamak için büyük miktarlarda elektrik tüketmez ve küresel iklim çözümleri sağlayıcısı Güney Kutbu tarafından karbon nötr olarak derecelendirilmiştir. Ağı güvence altına alan stake doğrulayıcıları, Solana ve Avalanche’ın Delegated Proof-of-Stake sistemleriyle hemen hemen aynı şekilde, toplam hisseleriyle orantılı olarak NEAR token ödüllerinde ödenir. 

Protokol, her yıl toplam arzın %5’i oranında yeni tokenler üretir ve bunların çoğu doğrulayıcılara ödül olarak verilir. Güvenlik, hareketsizlik, dürüst olmayan doğrulamalar veya diğer kötü niyetli davranışlar için doğrulayıcının hissesine uygulanan bir ceza olan kesme yoluyla korunur. Ancak NEAR, fonlarını bir doğrulayıcıya devreden kullanıcıları cezalandırmaması bakımından diğer PoS ağlarından farklıdır. Bir doğrulayıcı kesintiye uğrarsa, kullanıcılar devredilen paylarının bir kısmı yerine yalnızca potansiyel ödülleri kaybederler. 

BTC Piyasası: Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir? 2

Ek olarak, onaylayıcı ödüllerinden gelen %5 enflasyonu dengelemek için NEAR’ın tokenomikleri ayrıca Ethereum’un EIP-1559’una benzer bir ücret yakma mekanizması içerir. NEAR’da, tüm işlem ücretlerinin %70’i yakılır, bu da kullanım arttıkça ağın dezenflasyonist hale geldiği anlamına gelir. Günde ortalama 1,5 milyar işlem gönderildiğinde, NEAR tokeni deflasyonist hale gelecek ve token arzı yılda %0,475 azalacak. 

NEAR’ın hedefleri ve bunun piyasaya etkisi

NEAR Protocol’ün temel odak noktalarından biri, ağı mümkün olduğunca erişilebilir ve kullanıcı dostu hale getirmek. Kullanıcı erişilebilirliğine bu odaklanma, Polosukhin ve Skidanov’un 2017’de program sentezi üzerinde çalıştıkları zamandan kaynaklanıyor. The Defiant ile 2020’de yapılan bir röportajda Polosukhin şunları söyledi:

“Programlamayı bilmeyen normal bir kişinin ne istediğini açıklayabileceği ve bilgisayarın onlar için kodlar yazabileceği bir makine öğrenme modeline sahip olmayı gerçekten istedik. Bu çok zorlu bir görevdir; birçok insan üzerinde çalışıyor.

NEAR ile ikili, teknolojinin karmaşık yönlerini soyutlama konusundaki ilk vizyonlarına sadık kalıyorlar. NEAR teknik incelemesi, “platforma dağıtılan uygulamaların son kullanıcılar için sorunsuz ve geliştiriciler için sorunsuz bir şekilde oluşturulması gerektiğini” bile belirtiyor.

Bunu başarmak için NEAR, cüzdan oluşturma sürecini diğer ağlardan çok daha sezgisel ve kullanıcı dostu hale getirdi. Kullanıcılar, başlangıçtan itibaren, Ethereum Name Service gibi üçüncü taraf sağlayıcılara güvenmek zorunda kalmadan, insan tarafından okunabilen alan adlarına sahip NEAR hesapları oluşturur. Ek olarak, NEAR hesapları, her cüzdanın özel anahtarlarını iki faktörlü kimlik doğrulama yoluyla ele alır, kendi kendini gözetim altında tutar, ancak kullanıcı deneyimini daha az karmaşık ve kullanıcıların Web2 uygulamalarında aşina olduklarına daha benzer hale getirir.

NEAR’daki uygulamalarla etkileşim kurarken, birkaç kullanılabilirlik özelliği daha devreye giriyor. Basit bir abonelik arayüzü, kullanıcıların izin verdikleri uygulamaları yönetmesine olanak tanır ve uygulama geliştiricilerinin kullanıcıları adına ücret ödemesine izin vererek ağı kullanma maliyetleri daha öngörülebilir hale getirilebilir.

NEAR’ın kullanılabilirlik özellikleri geliştiricileri de kapsar. Geliştiricilere JavaScript, Rust ve AssemblyScript SDK’larını kullanarak uygulamalar oluşturma ve dağıtma yeteneği verilerek uygulama oluşturma daha kolay hale getirildi. Geliştiricilerin işlem ayrıntılarını, hesapları ve blok ayrıntılarını görüntülemelerine olanak tanıyan bir Blockchain arama aracı olan NEAR Explorer da dahil olmak üzere bir dizi geliştirici aracı da oluşturuldu.

BTC Piyasası: Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir? 3

NEAR’ın benzersiz özelliklerinden bir diğeri, ağ üzerinde çalışan akıllı sözleşmelerin onlarla etkileşim için ödenen ücretlerin %30’unu kazanmasıdır. Sözleşmenin sahibi (veya sahipleri), bu fonların nasıl tahsis edileceğine karar vererek, merkezi olmayan özerk kuruluşların daha akıcı çalışmasına yardımcı olabilir. Tahsis edilen ücretlerin yüzdesi sistem düzeyinde bir parametredir ve kripto alanındaki merkezi olmayan kuruluşlarda tipik olduğu gibi yönetim oylarıyla ayarlanabilir.

NEAR’ın birlikte çalışabilirliği ve proje bağlantıları

Diğer Katman 1 Blockchain’lerinin gösterdiği gibi, birlikte çalışabilirlik, kullanıcı benimsemesini artırmanın anahtarıdır. NEAR, Ethereum Sanal Makinesi ile uyumluluk sunan bir protokol olan Aurora Network aracılığıyla mevcut ağlarla entegrasyonu artırdı. Kullanıcılar, Allbridge veya Rainbow Bridge kullanarak NEAR Protokolü, Ethereum ve diğer birkaç Katman 1 zincirinden Aurora’ya fonları doğrudan köprüleyebilir. 

Aurora’daki DeFi faaliyeti henüz emekleme aşamasında olsa da ağa daha fazla likidite getirmek için gereken altyapıyı birkaç proje geliştiriyor. Aurora’nın ana merkezi olmayan borsası olan Trisolaris, kilitli toplam 412 milyon dolar biriktirdi ve Aave, Balancer, Compound ve Sushi gibi birçok yerel Ethereum DeFi tokeninin alım satımını destekliyor. 

Ek olarak, NEAR ve Terra arasındaki yakın tarihli bir ortaklık, kullanıcıların artık LUNA ve UST gibi Terra tokenlerini Aurora’ya bağlayabilecekleri ve ağ üzerinde daha fazla ticaret ve yield farming fırsatları oluşturabilecekleri anlamına geliyor. The Graph ve MATH Wallet gibi Blockchain altyapı projeleri de gelecekte daha karmaşık protokollerin oluşturulmasına izin vererek Aurora’ya doğru yol almaya başladı. 

NEAR’ın diğer Blockchain’lerle birlikte çalışabilirliğini artırmak için çalışan bir başka proje de Octopus Network. NEAR’da barındırılan Octopus Network akıllı sözleşmeleri tarafından doğrulanacak, appchains adı verilen, uygulamaya özel Blockchain’lerden oluşan birlikte çalışabilir bir ağ oluşturmayı hedefliyor. 

Octopus Network, bazı yönlerden Polkadot ve onun parachain ekosistemine benzer şekilde çalışır. Ahtapot akıllı sözleşmeleri, ağ üzerinde oluşturulan tüm uygulama zincirlerini doğrulayan NEAR Protocol üzerinde bir geçiş oluşturur. Ağ ayrıca, uygulama zincirlerinin uygulamalarını güvenceye almak için ödediği bir doğrulayıcı node ağından oluşur. Bununla birlikte, Ahtapot’ta ön yükleme uygulama zincirleri, Polkadot’un parachain müzayedelerini satın almaktan çok daha ucuzdur. Polkadot’un ilk parachain müzayedelerinin kazananları, parachain slotlarını güvence altına almak için kitle kredileri yoluyla 1 milyar doların üzerinde DOT aldığında, Octopus Network’ün OCT tokeninde 2 milyon dolara yakın bir uygulama zinciri maliyeti başlattı. 

BTC Piyasası: Son Günlerde Parlayan NEAR Protocol (NEAR) Nedir? 4

Peki NEAR Protocol (NEAR) başarılı olacak mı?

Octopus Network ayrıca diğer NEAR tabanlı tokenler ve Inter-Blockchain İletişim protokolü ile uyumlu olacak şekilde tasarlandı ve Cosmos gibi IBC uyumluluğu üzerinde çalışan diğer Blockchain’ler ile çok daha fazla çapraz zincir olanağı sunar. 

NEAR ağı şu anda yalnızca birkaç uygulamaya ev sahipliği yaptığından, bazıları onu “hayalet zincir” olarak etiketledi. Bununla birlikte, Solana, Avalanche ve Terra gibi diğer alternatif Katman 1 ağlarının son zamanlardaki büyümesi, pazarın çok zincirli bir geleceğe inandığını gösterdi. Soru, NEAR’ın 2021’in yükselen yıldızları gibi kendi gelişen DeFi ekosistemini kurmayı başarıp başaramayacağıdır.

Solana ve Avalanche, kısmen inşaatçıları ağlarına çekmek için cömert ödüller sundukları için 2021’de hızlı bir büyüme gördü ve NEAR’ın da benzer bir stratejisi var. Ekim ayında NEAR, geliştiricileri NEAR ve onun yardımcı ağları Aurora ve Octopus’u geliştirmeye teşvik etmek için 800 milyon dolarlık bir fon duyurdu. Yeni finanse edilen projeler başladığında, NEAR Protocol’ün daha fazla likidite çekip ağ etkileri oluşturup oluşturamayacağına dair gerçek test başlayacak. 

Sonuç: NEAR Protocol (NEAR) nedir?

Bu makalede NEAR Protocol (NEAR) nedir? sorusuna sizlerle birlikte yanıt aradık. Bu makale sadece bilgilendirici amaçla kaleme alınmıştır. Bu nedenle herhangi bir yatırım kararınıza referans gösterilemez! NEAR Protocol’e ve diğer kripto paralara kendi detaylı araştırmanızı yapmadan yatırım yapmayın!

Kaynak:  Kripto Koin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap