Sermaye Piyasaları Kongresi’nin İlk Gününde Neler Konuşuldu?

Sermaye Piyasaları Kongresi’nin İlk Gününde Neler Konuşuldu?

Paylaş
BTC Piyasası: Sermaye Piyasaları Kongresi’nin İlk Gününde Neler Konuşuldu?

Dönüşüm temasıyla düzenlenen 2019 Sermaye Piyasaları Kongresi dün başladı, bugün de tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlikte Koç Holding A.Ş. Yönetim kurulu Üyesi ve CEO’su Levent Çakıroğlu, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Temel Güzeloğlu, Binance CEO’su Changpeng Zhao ve Zenith Media İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Tom Goodwin gibi yerli ve yabancı önemli isimler yer alıyor.

Bunun yanında bilindiği gibi her zaman kripto para ekosistemindeki kadın ve erkek eşitsizliğinden bahsediyoruz. Ancak bu kongrede erkekler kadar önemli kadın isimler de konuşmacı olarak yer alıyor ve bu durum kadınların da kripto para ekosisteminde “biz de varız” dediğini gösteriyor. Kongre’de Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Servisimin Cömert, Piramit Danışmanlık – KAGİDER Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Berrin Kuleli ve BNP Paribas Asset Management Sürdürülebilirlik Araştırmaları Direktörü Delphine Riou gibi önemli kadın isimler de yer alıyor.

Token’laştırma, CBDC’ler ve Stablecoin’ler

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongre’sine katılan İstanbul Blockchain Women’dan edindiğimiz bilgilere göre, hem Tokenization hem de Binance CEO’su Zhao’nun ana konuşmacı olarak katıldığı oturumlarda ortak bir görüş ortaya çıktı: “Binlerce Blockchain, kripto para, stablecoin ya da merkez bankası dijital para birimi (CBDC) piyasaya sürülebilir. Bütün varlıklar token’laştırılabilir. Ama önemli olan hangisinin yoluna devam edeceği ve tutunabileceğidir.”

Bunun yanında yapılan açıklamalara göre hangi projenin tutunabileceği, insanların tercihlerine ve yaygınlığına bağlı olacak. Bunu da projenin sunduğu kar getirisi, kullanım kolaylığı ve erişim uygunluğu gibi konular belirleyecek.

Öte yandan merkez bankası dijital para birimlerinin piyasaya sürülmesinin genel olarak kripto para benimsenmesini arttıracağı ifade ediliyor. Ayrıca varlıkların ya da menkul kıymetlerin tokenize edilmesinin şeffaflığı sağlayarak güveni arttıracağı görüşü savunuluyor.

Bunların yanında özellikle USD temelli olan stablecoin’lerin karşılığında ne kadar dolar olduğunu göremediğimiz için şeffaflık sağlanamadığı ifade ediliyor. Ancak Bitcoin ya da farklı bir kripto para birimine sabitlenen stablecoin’lerde karşılık olarak tutulan tüm paralar görülebilir. Dolayısıyla sistem aldatılması ortadan kalkar ve şeffaflık sağlanmış olur.

Kadınlar ve Teknoloji

İstanbul Blockchain Women kurucu ortağı Ebru Güven’in Twitter üzerinden yaptığı açıklamalara göre kongrede konuşmacı olarak yer alan Teknolojide Kadın Derneği kurucusu Zehra Öney, “Türkiye’de STEM (Science, Technology, Engineering and Math) alanında eğitim gören kadınların oranı %17. Ancak iş dünyasına yansımaları çok düşük. Kadın girişimcilerin C serisi yatırım alma düzeyi %5” ifadelerini kullandı.

Kripto para ekosistemine kadın sayısının erkek sayısına göre çok düşük kaldığı bir sır değil. Ancak bu alanda çalışan ve çok başarılı adımlar atan kadın katılımcılar da var. Ayrıca daha önce bu yazımızda da sizlerle paylaştığımız gibi Haziran 2019’da yapılan bir araştırma geçtiğimiz yıla göre kripto para ve Blockchain ekosistemindeki kadın sayısının 3 kat arttığını göstermişti.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap