Oversold nedir ve nasıl kullanılır?

Oversold nedir ve nasıl kullanılır?

Paylaş
BTC Piyasası: Oversold nedir ve nasıl kullanılır?

İçerik

Bir menkul kıymet ya da piyasadaki fiyatlanmanın olduğundan fazla düşük seviyelerde seyretmesine “oversold” denir. Bu ifade, geleneksel borsalardaki hisse senedi fiyatları üzerinden türetilmesine rağmen kripto para dünyasında bir hayli kullanılmaktadır.

“Oversold” teşhisinin konulabilmesi için belirli göstergelerin değerlerine bakılması gerekir. Bu göstergeler üzerinden, varlığın adil fiyatıyla olan ilişkisi ve oversold olup olmadığı anlaşılabilir. Yazımızda, özellikle teknik analizde sıkça karşımıza çıkan “oversold” kavramını ve bu kavramın belirleyici olduğu noktaları ele alacağız.

İndikatörlere ve formasyonlara geçmeden önce “oversold” kavramını biraz daha açmak gerekir. Bir kripto para ya da hisse senedinin fazla satış görmüş olmasının birçok nedeni olabilir. Bu sebeple, teknik analistler, fiyatlanmanın adil değerinin altında ilerlemesini iki yöntem ile yorumlarlar. Bunlar, kendi kulvarlarında doğru yaklaşımlar olmalarına rağmen durumu, farklı perspektiflerden değerlendiren noktalar olarak düşünülebilir.

“Sokaklarda kan varsa, alım zamanı gelmiş demektir.” – Baron Rothschild

İçindekiler

1 Temel oversold2 Teknik oversold2.1 RSI nedir ve ‘oversold’ tespitinde nasıl kullanılır?2.2 Bollinger Bantları nedir ve ‘oversold’ tespitinde nasıl kullanılır?3 Sonuç

Temel oversold

Borsada işlem gören varlığın gerçek değerinin altında olması, temel analiz göz önünde bulundurularak değerlendirilebilir. Bu yorum yapılırken proje ya da firmaya dair haberlerin etkisi bir hayli fazladır. Örneğin; bir altcoin’e dair olumsuz gelişmelerin yaşanması fiyatlanmayı, aşağı yönde etkiler ve coin’in olduğundan fazla satış görmesine neden olabilir. Buna paralel olarak, güvenin kaybolması ve piyasanın takip ettiği trend de temel açıdan “oversold” teşhisi yapmamıza yardımcı olur.

Temel olarak değerlendirdiğimizde “P/E ratio” isimli bir gösterge bize yardımcı olur. Bu göstergenin tam karşılığı, fiyat-kazanç oranıdır. Fiyat-kazanç oranı, yani P/E ratio’nun, finansal raporların yazılmasından teknik dökümanların hazırlanmasına kadar geniş kullanım alanı mevcuttur. Eğer fiyat-kazanç oranı ortalamanın altına sarkarsa, altcoin’imizin hak ettiği fiyattan daha aşağıda olduğu anlaşılabilir. Buna paralel olarak, alım fırsatları doğar.

Fiyat-kazanç oranı geleneksel borsada gelişmiş bir göstergedir fakat kripto dünyaya adapte edilmesi mümkündür.

P/E = Hisse senedi fiyatı / hisse başına kazanç

Eğer kripto paraların blokzincir firmaları olduğu göz önünde bulundurursak, geleneksel finans dünyasından gelen terimleri adapte etmemiz son derece kolaylaşacaktır. Yukarıda verdiğimiz fiyat-kazanç oranının formülünün kriptoya uyarlanmış versiyonları da mevcuttur.

Örneğin; Kripto için P/E = Market değeri (token sayısı x güncel fiyat) / toplam kazanç

Düşük fiyat-kazanç oranı, bize temel açıdan altcoin‘in alım fırsatı oluşturduğunun işaretini verir. Öte yandan, yüksek fiyat kazanç oranı bize coin’in hak ettiği değerin üstünde işlem gördüğünü söyler.

Teknik oversold

Analistlerin ve al-satçıların sıkça kullandığı bir perspektif olan teknik oversold, sadece, fiyatlanmanın tarihsel verisine bakar. Bir varlığın, teknik açıdan adil değerinin altında işlem görüyor olması için endekslerdeki belirlenmiş değerlere denk düşmesi gerekir. Teknik açıdan oversold teşhisi konulurken, temel analizlere değinilmez.

Bu perspektiften bakabilmek için iki tane önemli göstergeyi ve bu göstergelerin ne anlattıklarını anlayabilmemiz gerekir.

RSI nedir ve ‘oversold’ tespitinde nasıl kullanılır?

Türkçe karşılığı Göreceli Güç Endeksi olarak bilinen RSI değeri, varlıkların adil değerinin altında olup olmadığını belirlememize yardımcı olan en önemli göstergelerden biridir. Geleneksel borsalarda iki haftalık aralıklar baz alınırken, değerlendirilen zaman aralığı kripto dünyasında değişiklik gösterebilir.

Düşük RSI değerinden bahsedebilmemiz için, göstergemiz, 30 değerinin altında olmalıdır. Böylelikle, teknik oversold teşhisi yapılabilir. Fakat, RSI değeri 30’un altında olan bütün kripto paralar adil değerinin altındadır tespiti son derece yanlış olur. RSI, sadece baz alınan bir göstergedir ve analiste fikir verir. RSI, 30’un altında uzunca süre kalabilir. Bu sebeple, yükseliş işareti için uygun koşulların oluşmasını beklemek daha rasyonel olacaktır.

Bitcoin Günlük RSI / Oversold nedir?

Yukarıdaki günlük BTC grafiğinde kesik çizgilerle işaretlenmiş sınırlar baz alınan alt ve üst RSI değerleridir. Önceki paragrafta bahsettiğimize paralel olarak, Bitcoin Göreceli Güç Endeksi göstergemizin 30’un altında olduğu yerleri işaretledim. İlk işaretli alan bir önceki boğa piyasasının dip noktalarıdır. İkinci işaretli kısım 2019’da gerçekleşen düzeltme ve üçüncü kısım ise pandemi krizi olarak değerlendirilebilir. Bu noktaların ortak özelliği, Bitcoin’in teknik açıdan “oversold” teşhisi yapılabileceği zaman dilimlerini gösteriyor olmasıdır.

Bollinger Bantları nedir ve ‘oversold’ tespitinde nasıl kullanılır?

Teknik açıdan fiyatlanmanın adil değerinde olup olmadığını tespit edebilmek için kullanılır. Amerikalı analist John Bollinger tarafından bulunmuştur. Bollinger Bantlarının değeri hesaplanırken fiyatın yirmi günlük ortalamasından ve standart sapmasından yararlanılır. Toplamda üç tane bant bulunur ve bunlar kendi aralarında düşük, orta ve yüksek bantlar olarak ayrılır. Eğer güncel fiyat düşük banda yakın seyrediyorsa “oversold” tespiti yapılmasının yolu açılır. Fakat, RSI değerinde olduğu gibi, bu gösterge fikir vermek için kullanılır. Fiyatların yukarı yönlü seyretmesi için beklemek ve fiyatın, Bollinger Bantları ile olan etkileşimini gözlemlemek daha doğru olacaktır.

Sonuç

Yazımızda “oversold” kavramının ne anlama geldiğini teknik ve temel açıdan değerlendirmeye çalıştım. Varlıkların adil değerinde olup olmadığını tespit etmek, yatırımcının, daha akılcı kararlar almasına yardımcı olur. Göstergelerin belirleyici etkisinin bir hayli büyük olmasına rağmen karar verirken bütün ihtimaller göz önünde bulundurulmalıdır. Göstergeleri izlemek ve işaret ettiği noktaları anlamaya çalışmak “oversold” tespiti yapmamızı oldukça kolaylaştırır. Adil fiyatının altında olan her varlığın sert yükseliş sergileyeceği kesin olmadığı gibi adil fiyatının üstünde olan varlıkların da ani düşüş yaşayacağı kesin değildir.

Referanslar

https://coinmarketcap.com/alexandria/glossary/oversoldhttps://www.investopedia.com/terms/o/oversold.asphttps://medium.com/the-capital/what-is-oversold-3abea2059cc7https://academy.binance.com/en/articles/5-essential-indicators-used-in-technical-analysis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap