Merkezi olmayan finans dünyasında gizlilik sorunları

Merkezi olmayan finans dünyasında gizlilik sorunları

Paylaş
BTC Piyasası: Merkezi olmayan finans dünyasında gizlilik sorunları

Sponsorlu

Geçtiğimiz yıl merkezi olmayan finans alanı, patlayıcı bir büyüme yaşadı. 2020 ilâ 2021 arasında piyasa değeri 686 milyon dolardan 15.6 milyar dolara tırmandı. Büyüme, benimsemeye bağlı olarak gerçekleşir ve benimsemeyle birlikte de gizlilik konusunda riskler ortaya çıkar.

Gizlilik sorunları

DeFi dünyasında sık sık hack olayları yaşanıyor. Örnek vermek gerekirse, sadece 2020 yılının Nisan ayında milyonlarca dolarlık beş DeFi hack olayı yaşandı. Uniswap, 340 bin dolar kaybederken Lendf.me 25 milyon dolar kaybetti. Her iki olay da ‘yeniden giriş’ saldırı vektörüyle yapıldı. Stabilcoin platformu Curve, sUSD rezerv sözleşmesinde bir hata keşfetti, cross-chain DeFi platformu PegNet, 4 madencinin ağın yüzde 70’ini kontrol etmesiyle bir yüzde 51 saldırısı yaşadı. Başka bir DeFi protokolü olan Hegic ise süresi dolan opsiyon sözleşmelerinde 28 bin dolarlık likidite kilitlenmesine yol açan bir hata keşfetti.

Tüm bu olaylar gösteriyor ki DeFi protokolleri, gizlilik riskleri taşıyor. İşlem geçmişleri, blok zincirinde halka açık olarak saklandığından üçüncü tarafların bunu analiz edip bu bilgileri diğer verilerle birleştirerek ağ katılımcılarının anonimliklerini ortadan kaldırmaları mümkün.

Akıllı sözleşmeler, kullanıcılar ve DeFi ekosistemi arasında bir köprü görevi görürler. Blok zinciri teknolojisinin şeffaflık ilkesi nedeniyle hassas verileri sözleşmede tutmak verimli bir fikir değildir. İşlem hacimleri ve koşulları hakkındaki verileri zincirdeki herkese ifşa eder.

Merkezi olmayan finans uygulamalarının çoğunun gizlilik özellikleri taşımadığı gerçeği, geliştiricilerin zaman zaman gizli akıllı sözleşmeler ve gizlilik odaklı kripto paralar dahil olmak üzere çok çeşitli çözümler düşünmelerine yol açtı. CUTcoin’in Cryptonote’u ve CNT-1 token’ları bu tür çabaların en önemli örneklerinden biri. Bu gizlilik odaklı token’lar, bir kullanıcının ödeme verilerinin daima ‘özel ve gizli’ kalması gerektiğini kabul eder.

CNT-1 gizlilik endişelerini nasıl ele alıyor?

CNT-1, tüm işlem miktarlarını gizleyebilen RingCT protokolü ile sınıfının en iyi gizlilik özelliğini sunuyor. Her bir girdi ve çıktıyı doğrulamak için ‘bulletproof’ olarak adlandıran sistemi kullanarak güvenilirliği artırır ve çift harcamayı engeller. Oluşturma sürecini basit ve güvenilir tutarak güven yaratır. Belirli bir değeri temsilen adlandırılmış bir varlık olan CNT-1, oluşturulduktan sonra sahip olunabilir veya başka birine gönderilebilir. Token’ların aynı adı taşınmalarına izin verilmez.

CryptoNote token mekanizmasında para arzı blok zincirinde saklanan harcanmamış işlem çıktılarının (UTXO) bir koleksiyonu olarak sunulur. Esasen bunlar genel ve özel anahtar çiftleridir. Farklı UTXO’lar aynı ya da farklı kullanıcılara ait olabilir. Onların farklı miktarlarda coin’leri olabilir. Bir kullanıcının başka bir kullanıcıya para aktarması gerektiğinde, özel bir anahtara ihtiyaç duyulur. Bu, bilgileri yalnızca sahibiyle sınırlı tutar.

RingCT teknolojisinin uygulanmasıyla CUTcoin, bir işlemde aktarılan fonların tam tutarlarını gizler. Token adı, maksimum 8 karakter uzunluğunda olmak üzere A-Z harflerinden ve 0-9 rakamlarından oluşur. Her token adı benzersizdir.

Özet

Tüm bu özelliklerle CNT-1, DeFi ile beraber gelen birçok gizlilik sorununu çözmeyi başarıyor. Gizliliğin korunduğu oylama, emtiaların dijitalleştirilmesi, alternatif yatırımlar ve şirket ödülleri gibi alanlarda artan bir şekilde kullanılıyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap