Kripto para sektöründe büyüyen Koronavirüs endişesi: Piyasa uzmanları ne diyor?

Kripto para sektöründe büyüyen Koronavirüs endişesi: Piyasa uzmanları ne diyor?

Paylaş
BTC Piyasası: Kripto para sektöründe büyüyen Koronavirüs endişesi: Piyasa uzmanları ne diyor?

İçerik

İlk olarak 8 Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs, şimdiye kadar 80 can aldı. Bugün itibari ile virüsün bulaştığı toplam kişi sayısının yaklaşık 3000 olduğu belirtiliyor. Hızla dünyaya yayılan virüsle ilgili birçok bölgede alarm verilirken Çin dışında yer alan en az bir düzine ülkede Koronavirüs vakalarına rastlandı.

Virüs, şimdiye kadar Kanada, Malezya Japonya, Avustralya, Amerika, Fransa, Nepal, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam’da görüldü. Türkiye’de henüz Koronavirüs vakası tespit edilmedi.

“Kimse toplantılara katılmak istemiyor”

Söz konusu olay, özellikle Çin’de kripto para sektörünü de derinden etkiliyor. CoinDesk’e açıklamalarda bulunan kripto para şirketi DeFiner’ın kurucusu ve CEO’su Jason Wu, salgın patlak verdikten sonra Çin’deki müşterileriyle bir düzine toplantıyı iptal etmek zorunda kaldığını söyledi. Wu, “Çin’deki potansiyel müşterilerle konuşmak için 10 şehirli bir tur planlamıştık. Kimse virüsten ötürü kripto parayla ilgili konferans veya toplantılara katılmak istemiyor, her şeyi yeniden ayarlamamız gerekiyor.” dedi.

“Piyasa ağır bir darbe alabilir”

Araştırma şirketi Chainalysis, yakın zaman önce Çin’in Asya-Pasifik bölgesinin en fazla borsaya sahip ülkesi olduğunu ve bölgenin dünyanın en büyük 50 borsasının yüzde 40’ına ev sahipliği yaptığını açıklamıştı. Wu gibi profesyoneller, koronavirüsün işlerini potansiyel olarak bozması ve fiyatlar üzerindeki etkisi nedeniyle endişeli. Wu, pazarlama etkinliklerinin Çin’deki yeraltı kripto para yatırım şirketlerinin para toplamaları ve dijital varlıklara yatırım yapmaları için çok önemli olduğunu ifade etti. Wu, “Daha önce çoğunlukla olduğu gibi kripto varlık sınıflarına para akışı durursa piyasa ağır bir darbe alabilir.” şeklinde konuştu.

Wu, Çinli yatırımcıların kripto para piyasasına ne kadar para getirdiğini tahmin edemezken örnek olarak en büyük yasa dışı kripto para şirketlerinden PlusToken’ı örnek gösterdi.

Polis müdahalesiyle çökertilen şirket, Çinlilerden 3 milyar doların üzerinde para toplamıştı. Şirketin kasasında en son 790 bin Ether, 26 milyon EOS ve 200 bin Bitcoin vardı.

“Salgından ötürü alım satım artacak”

Öte yandan San Francisco merkezli kripto para fonu Trading Terminal’in teknoloji direktörü Lingxiao Yang ise virüsün kripto para piyasalarında korkulan etkiyi yaratmayacağını düşünüyor. Yang, Asya’daki kripto para yatırımcıların çoğunun bireysel yatırımcılardan oluştuğunu ve tarihsel olarak bu yıl 25 Ocak’ta başlayan Çin Yeni Yılı gibi büyük tatillerde daha aktif olduklarını söyledi.

Yang, “Virüs salgını bence bireysel yatırımcıların daha fazla kripto para alım satımı yapmalarını sağlayacak, çünkü sadece evde kalacaklar ve piyasayı kontrol etmek için daha fazla zamanları olacak.” ifadelerini kullandı.

“Piyasa salgına aşırı tepki gösterebilir”

Chicago merkezli SVRN Asset Management’ın finans danışmanı Samuel Lee’ye göre, kripto para piyasası salgına aşırı tepki gösterebilir. Bununla birlikte salgının sınırlı bir etkiye sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu belirten Lee, “İran ve ABD arasında bir savaş olasılığı doğduğunda Bitcoin’in bir varlık sınıfı olarak yükseldiğini gördük fakat koronavirüs, jeopolitik etki kadar büyük olmayabilir.” yorumunu yaptı.

“Bitcoin güvenli liman gibi davranıyor”

Son olarak İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, bugünkü bir değerlendirmesinde Bitcoin’in Çin’de ortaya çıkan bu salgın karşısında bir “güvenli liman” gibi davrandığını ifade etti. Manukyan, “Bu, kripto paralara yatırım yapacak olan kurumsal yatırımcının Bitcoin’de bir nitelik görmesi açısından önemli. Bitcoin İran olayıyla beraber son iki testte bunu gösteriyor. Dolayısıyla orta ve uzun vadede bunun pozitif bir gelişme olduğunu düşünüyorum.” dedi.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap