İran’da kripto para madencilerine bir senede ikinci darbe!

İran’da kripto para madencilerine bir senede ikinci darbe!

Paylaş
BTC Piyasası: İran’da kripto para madencilerine bir senede ikinci darbe!

Kripto para madencilerine 2020’de lisans veren ve bu anlamda kaçak madencilik operasyonlarının önüne geçmeyi plânlayan İran’da, yoğun enerji tüketimi ve bunun sonucunda oluşan elektrik kesintileri nedeniyle yeniden bir tasarrufa gidilme kararı alındı. Bu kararın darbe vurduğu alan ise kripto para madenciliği oldu.

Açıklama İran’daki devlet şebekesi yönetiminden sorumlu olan ve aynı zamanda İran Enerji Endüstrisi sözcüsü konumundaki Mostafa Rajabi Mashhadi’den gelirken, devletten izni olan kripto para madencilik çiftlikleri faaliyetlerini sonlandıracak.

Mashhadi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada yasağın 6 Mart tarihine kadar süreceğini ve bu sayede haneler için toplamda 209 megawatt’lık fazladan tüketim enerjisinin ortaya çıkacağını söyledi.

“Kaçak madencilik ev ve büyük fabrikalarda bireyler tarafından yapılıyor”

Mashadi ayrıca kaçak madencilik faaliyetlerinden de bahsederken, bu tür madencilerin genelde bireylerden oluştuğunu ve genelde evlerde ve büyük fabrika tarzı yerlerde yapıldığını ancak devletin bu alana olan operasyonlarının da devam ettiğini söyledi. Sözcü, “Lisansı olmayan bu madenciler ülkedeki kripto para madenciliğinde en büyük paya sahipler ve 600 megawatt’lık enerji harcıyorlar” dedi.

Sokak lambaları bile…

Yaz aylarında %60 daha fazla elektrik üretimi beklediklerini belirten Mashadi, tasarruf plânı çerçevesinde bazı bölgelerdeki sokak lambalarının da kapatılacağını açıkladı. Hatırlanacağı üzere İran’da Mayıs ayında alınan bir kararla Eylül sonuna kadar yine madencilik faaliyetleri sonlandırılmıştı. Burada da sebep özellikle büyük şehirlerde sıkça yaşanan elektrik kesintileriydi.

Çin yasaklarının etkisi görülüyor

Çin’in Mayıs ayında ülkede kripto para madenciliğini yasaklamasının ardından birçok madenci ABD, Rusya, Kazakistan ve İran gibi elektriğin ucuz olduğu ülkelere gitmişti. İran ve Kazakistan gibi ülkelerde ise bu dönemde elektrik talebi ciddi oranda artmıştı.

Özellikle İran’da hanelerin günlük toplam yakıt ihtiyacı da ciddi seviyeye ulaşmış durumda… Günde 800 milyon metreküp doğal gaz çıkarılan ülkede, talep daha önce hiç görülmemiş bir rekor seviye olan (günde) 570 metreküpe çıktı. Bu durumun da endüstriyel bölgelere verilen elektrikte kısıntı yapılmasına yol açtığı belirtiliyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap